2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Keyfi Kulak ve Kuyruk Kesimi Yasak ve Suçtur.
YAZI #7327 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Şubat 2022
KÖPEKLERDE KEYFİ KULAK VE KUYRUK KESİMİ YASAK VE SUÇTUR.


🔸Ne yazık ki, belli cins ve köpek türlerinin
kulaklarının cerrahi olarak şekillendirilmesi hatta tamamen alınması gerektiğine inanan sorunlu insanlar var.
Bu korkunç, acı ve gereksiz olay kulak kesme veya kulak şekillendirme olarak adlandırılıyor.

KULAK KESİMİ YASADIŞI MI?

🔸Kulak kesimi birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de Hayvanları Koruma Kanununun madde 7de
" Evcil hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır" diye belirtilmektedir .

🔸Köpeğin dış kulaklarının tamamen kesildiği ya da cerrahi olarak şeklinin değiştirilmesi çok acı verici ve keyfi bir olaydır.

🔸Bazı tıbbi durumlarda Veteriner Hekimi kulaklara şekil verebilir ve bu PİNNEKTOMİ adı verilen bir operasyon işlemiyle yapilmaktadir. Bu sadece kulak hastalığı durumunda yapılıp genellikle bazen cilt kanserine yakalanan hayvanlarda yapılır. Acil tıbbi nedenler olduğunda prosedüre izin verilir. Kulakların estetiksel açıdan cerrahi olarak kesilmesi yada şekillendirilmesi açıkça çok farklıdır.

🔸Kuyruk kesimide, tıbbi nedenlerle veteriner hekimi tarafından yapılmadığı sürece yasadışı olan bir diğer işlemdir.

⛑️ Hiçbir köpeğin kulak ve kuyruğu Acil tıbbi neden olmadan kesilmemelidir.

KÖPEKLERİN KULAKLARI NEDEN KESİLMEMELİDİR ?

🔸İŞİTME

🔹Köpeklerin kulakları birbirlerinden bağımsız ve ses yönüne doğru hareket edebilir. Dış kulak, ses dalgalarını yakalamak ve onları kulak kanalına ve kulak zarina doğru yönlendirmek için şekillendirilmiştir. Cerrahi değişiklikler (kulak kesme gibi) sonucu köpeklerin işitmesini etkilemesi mümkündür.

🔸İLETİŞİM KURMAK

🔹Köpekler kulaklarını bize ve diğer hayvanlara nasıl hissettiklerini anlamaya yardımcı olmak için kullanırlar. Kulakları olmadan köpeklerin bizimle daha az iletişimi olur.

🔸VÜCUT DİLİ

🔹Köpeğin endişeli mi yoksa mutlu mu ve rahat mi olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bir köpeğin kulakları alınmışsa, bunu bilmek daha zor olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Köpeklerin Kuyruk ve Kulak Kesimi Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Keyfi Kulak ve Kuyruk Kesimi Yasak ve Suçtur.' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top