2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte ‘dinlemenin’ Önemi
YAZI #7340 © Yazan Uzm.Psk.Semanur KURUCAK | Yayın Şubat 2022
Evlilikte ‘Dinlemenin’ Önemi
Toplumumuzun temel yapı taşını oluşturan ailenin temeli, bir kadın bir erkek olmak üzere iki yetişkin bireyin uzun vadede doyum sağladığı bir ilişki ve iletişim içerisinde olması ile sağlanmaktadır. İletişim, kişilerin birbirini anlamasına ve farkında olmasına yönelik olan her türlü davranıştır.
Yaşadığımız çağda iletişim, özellikle yüz yüze iletişim gittikçe azalmaktadır. Evlilik hayatına baktığımızda internet bağımlılığı gibi iletişimi engelleyen olumsuz faktörler çerçevesinde birçok evde, kadın ve erkek sadece aynı evin içerisinde yaşayan iki yabancı olmaktan öteye geçemiyorlar. Birbirini seven iki insan evini bir yabancıyla paylaşmak için mi evlendi?
İletişim için kullanılan en sık yol sosyal medya oldukça insanlar giderek birbirleri ile konuşmamaya, karşısındaki insanı dinlememeye başladı. Oysa iletişim için insanların birbirlerini fark etmesi gerekmektedir. Ancak insanlar birbirlerini dinlemiyor hatta görmüyorlar bile. İnsanlar karşısındakini anlamak, derdine ortak olmak için değil sadece ona cevap vermek için onu dinlemeye başladı. Ve bu kişi hayatınızı paylaştığınız, can yoldaşı olduğunuz insan ise durum ne kadar acı verici hale gelebilir, düşünelim.
Dinlemek, karşımızda ki insana değer ve saygı verdiğimizin göstergesidir. Bazen insan sadece dinlenmek ister, buna ihtiyaç duyar. Birini gerçekten dinlediğinizi, onu anladığınızı hissettirirseniz; ona değer verdiğinizi hissedecektir ve mutlu olacaktır.
Dinlemek bu kadar önemliyken; eşlerini birbirini dinlemesindeki önem yadsınamaz. Evli olmak, sürekli aynı evin içerisinde zaman geçirmek sürekli iletişim halinde olduğunuzu göstermez. Telefonunuzu bir kenara koyun. Eşinize zaman ayırın. Onu gerçekten can kulağıyla dinleyin.
Evlendiğiniz, aynı hayatı paylaştığınız insanın gözlerinin içine bakın. Onu sadece dinlediğinizde bile neler değişecek, gözlemleyin. Konuştuğunda neler söylediğine odaklanın, ihtiyaçlarına odaklanın. Cevap vermek de acele etmeyin. Sadece konuşmasının bitmesini bekleyin, onu anlamaya çalışın. Buna sizinde ihtiyacınız olduğunu göreceksiniz.
Anlaşılmak bir ihtiyaçtır. İnanın bu çağda birçok insan birbirini anlamıyor. Sevdiğiniz, hayatınızı paylaştığınız bir yoldaşınız var ise birbirinizi anlamaya gayret gösterin. Bunun ne kadar kıymetli olduğunu hissedeceksiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Semanur KURUCAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Semanur KURUCAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Semanur KURUCAK'ın Yazıları
► İletişimde Dinlemenin Önemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Evlilikte Paylaşımın Önemi Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Esnekliğin Önemi Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Eş Olmanın Önemi Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Güven Duygusunun Önemi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilikte ‘dinlemenin’ Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Mutsuz Evlilikler Şubat 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:12
Top