2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Olmak Gerçekten Zor mu ?
YAZI #7348 © Yazan Psk.Çağlar VAR | Yayın Mart 2022
Yapılan birçok araştırmada mutluluk insanı fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda birçok açıdan etkilemektedir. Daha sağlıklı, hayattan daha fazla tat alan, ilişkisel anlamda tatmin olabilen ve tatmin eden bireyler olabilmek için mutlu olmak gerekmektedir.

İnsanların bazıları bir bireyin gerçekten mutlu olamayacağını, anlık olarak tatmin olabileceğini söylemişler. Ancak bunu bir yanılgı olarak görmekteyim. Çünkü bu tarz düşünceleri olan insanlar sürekli bir şekilde eğlence halinde olunması gerektiğini düşünen haz odaklı kişilerdir. Ancak mutluluk daha geniş kapsamlı bir iyi olma durumunu ifade etmektedir. Yaşanılan kötü zamanlara rağmen ruhsal iyilik durumunu korumaktır. Yaşamımıza devam ederken hepimiz dönem dönem sorunlar yaşamaktayız. Bunlar hayatın olağan akışı içerisinde hepimizin yaşadığı durumlardır. Bunlar karşısında kendimizi dönem dönem üzüntülü, karamsar, çökkün, hayattan tat alamaz seviyede hissetsekte bunlar oldukça normaldir. Çünkü normal olan bizim kötü zamanlarda kendimizi kötü hissetmemizdir. O anlarda bizim kendimizi kötü hissetmememiz anormal bir davranış oluşturur. Mesela yakın bir sevdiğini kaybeden birisinin kendini kötü hissetmesi normal olarak kabul edilse de, ben psikolojik olarak sorunluyum demesi anormal bir davranıştır. Çünkü gerçekten sevdiğini kaybeden birisinin bir yas dönemi oluşmaktadır ve o yas döneminde psikolojik olarak her zamanki davranışları dışında davranışlar gösterebilir. Ancak bu dönem geçicidir. Sağlıklı bir şekilde bu dönemin atlatılabilmesi için yas döneminde; kişinin yasını mümkün olduğu seviyede paylaşması, duygularını içe atmaması, duygularını açıkça yaşaması, bunlar olurken de günlük rutin işlerini mümkün olduğunca sürdürmesi gerekmektedir. Mutluluk dediğimiz kavram yaşamın anormal seviyelerinde gerçekleşen bu gibi olayları kapsamaz. Bu zamanlar dışında kişinin yaşadığı hayattan tatmin olabilmesini kapsar ve mutluluk geçici haz değilde süreklilik arz eden bir durumdur. Carl Rogers'in '' İyi yaşam bir süreçtir, iyi yerde kalmak değildir. Bu bir yöndür ama varılan yer değildir '' cümlesinde geçen iyi yaşamak tabirini mutluluk ile özdeşleştirebiliriz. Mutlu olmayı gerçekten istiyorsanız öncelikle bunun farkında olmak büyük önem arz etmektedir.

Mutlu olmak gerçekten zor mu? sorusuna en doğru cevap mutlu olmak basit yollarla mümkün ama kolay değil diyebilirim. Basit yollarla mümkün çünkü kişinin kendini tanıması, isteklerini bilmesi, farkındalığının yüksek olması durumunda bu gerçekleşebilmektedir. Kolay değil çünkü yaşam akışı içerisinde bizi bu gerekliliklerden alıkoyan birçok etken karşımıza çıkmaktadır. Bunu kısa bir örnekle açıklamak istiyorum. İnsan sosyal bir varlıktır ve doğal olarak insanlardan etkilenmektedir. Bu etkilenme aşamasında biz insanları olduğundan daha mutlu olarak görebilmekteyiz. Özellikle modernleşen çağımızda sosyal medya nedeniyle insanları olduğundan çok daha fazla mutlu olarak görebilmekteyiz. Kendi mutluluğumuzu yakalamak istiyorsak evet bunu başarabiliriz. Ancak diğer insanlarda gördüğümüz o mutluluğa ulaşmayı hedeflediğimiz sürece mutluluğu yakalayamayız. Çünkü biz o kişileri olduklarından çok daha mutlu olarak görebilmekteyiz. Bunu 16.yy. Fransız deneme yazarı olan Michel de Montaigne '' Eğer mutlu olmak istiyorsanız, bu kolay. Başkaları kadar mutlu olmak istiyorsanız, bu imkansız. Çünkü biz, başkalarını olduklarından daha mutlu zannederiz.'' cümlesiyle çok güzel bir şekilde anlatmıştır. İşte bu konuda farkındalığımız olur ve hayatımızı ona göre yönlendirirsek evet mutlu olabiliriz; ancak bu farkındalık olmadan hayatımızı yönlendirirsek mutlu olmamız pek de kolay olmayacaktır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağlar VAR Fotoğraf
Psk.Çağlar VAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Çağlar VAR'ın Makaleleri
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
► Çocuğuyla Mutlu Olmak İsteyen Anne Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutlu Olmak Gerçekten Zor mu ?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pozitif Psikoloji Mart 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:30
Top