2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sürücünü Söyle, Sana Kaderini Söyleyeyim! Çocukluk Kararlarımız: Kahler’in Sürücüleri
YAZI #7366 © Yazan Psk.Meltem ŞAHİNER | Yayın Nisan 2022
Çocukluk yaşantımızın ve toplumsal öğretilerimizin; karakter yapımızı, düşünce ve algılama yapımızı ziyadesiyle şekillendirdiği kesin. Hırçın, benmerkezci, dürtüsel, ilişki sorunları yaşayan bir yetişkinin çocukluğunda, helikopter ebeveyn tutumlarıyla karşılaşmamız tesadüfî değildir. Çocuğun her istediğini yapan, onun adına sorunlarını çözen, hayatının merkezine çocuğunu alan, kaygılı, sınır koyamayan helikopter bir ebeveyn tabii ki de çocuğunun karakterinde derin izler bırakır. Ki bu izler, yetişkinlikte de dışarıdan görünür haldedir.
Bir bebeğin veya bir çocuğun en temel ihtiyaçlarından birisi, bakım veren kişiler tarafından kabul ve takdir edilmesi, onaylanmasıdır. Bakıma ve desteğe muhtaç olan bebek/çocuk için, onay, kabul ihtiyacı hayatta kalabilmesi adına yemek yeme gibi temel bir ihtiyaçtır. Çocuğun bulunduğu ortama göre şekillenmesi işte tam da bu yüzdendir. Hayatta kalmak için bakım verenlerinin onayı, takdiri şarttır.

Ebeveyn tutumlarına göre şekillenmek, Transaksiyonel Analizde “Çocukluk Kararları” olarak bilinir, derinliği farklılaşsa da hepimizde vardır. 1975 yılında psikolog Taibi Kahler’in “Sürücüler” olarak tanımladığı bu kararlar, insan davranışlarına yön veren, insanı sürükleyen dinamikler olarak yorumlanır. Çocuk için ebeveynin takdirini almak yaşamsal önemde olduğundan, çocuk ebeveynin izin verdiği, onayladığı şeyleri daha çok yaparak, ya da reddettiği, görmezden geldiği şeylerden kaçınarak çocuğun sürücüleri ve nihayetinde karakteri ve kaderi şekillenir. Kahler’e göre beş temel çocukluk sürücüsü vardır. Bunlar: “Acele Et”, “Güçlü Ol”, “Çabala”, “Mükemmel Ol” ve “Memnun Et”tir. Bu beş sürücüden beşi de her insanda olmasına karşın, çoğu zaman bunlardan sadece biri veya ikisi favoridir.

Sizin favori sürücünüz hangisi?

“Kahler’in Sürücüleri”nin (Kahler’s Drivers) genel özellikleri:

1.
Sürücü Mükemmel Ol: Titiz, standartları yüksek, detaycı ve mükemmeliyetçidir. Yaptığı iş mükemmel olmadığı sürece memnun olmaz. Mükemmel olması için çok uğraşır, çok zaman harcar. Hataya toleransı azdır, tekrar tekrar kontrol eder. Her şeyi dört dörtlük yapmaya çalışır.

2. Sürücü Acele Et: Hızlı hareket eder. Birçok işi aynı anda yapmaya çalışır. Zamandan tasarruf eder, enerjisi yüksektir. Acele etmekten dolayı daha kolay hata yapabilir. Hiçbir zaman rahat bir nefes alacak zamanı olmaz. Elindeki işleri bitirmeden yeni işlere başlar.

3. Sürücü Memnun Et: Sosyal ilişkileri kuvvetlidir, herkesle iyi geçinmek için elinden gelen her şeyi yapar. Karşısındakini memnun etmeye çalışır, hayır demekte zorlanır. Biri bir şey istediğinde onu kırmamak için istediğini yapar. Kendinden çok başkalarını düşünür, kendi isteklerini arka planda tutar, karşısındaki üzülmesin ya da kızmasın diye istemediği şeylere katlandığı olur. Her zaman uyumlu, sorun çıkarmak istemeyen, saygılı ve kibar biridir

4. Sürücü Çabala: Hep bir şeyler için çabalayıp durur. Her zaman üzerine çok iş alır. Motivasyonu yüksektir fakat elindeki işi bitirmeden diğer işlere atlar. Tatil günlerinde bile çalıştığı olur. Boş zamanlarında bile yapması gereken bir sürü iş çıkar. İşleri detaylandırıp büyütür, çoğunlukla işleri bitirmeden yarım bırakır. Yaratıcıdır.

5. Sürücü Güçlü Ol: Sıkıntılara göğüs gerer, sorunlarını her zaman tek başına çözer. Güçlü biri olarak tanındığı için kimse onun da sorunları olabileceğini düşünmez. Şikâyet etmeden zor görevleri üstlenir, zayıflıklarını göstermez. Herkesin panikleyebileceği durumlarda soğukkanlılığını korur, çevreden 'soğuk' ve 'uzak' algılanır. Hiçbir zaman aklına estiği gibi hareket etmez, sıkıntılarını hep kendi içinde saklar.



Değişim fark etmekle başlar. Kişiliğimizin kaderimiz olmaması için, duygularımızı ve otomatik algılarımızı tanıyıp şefkatle kabul ettikten sonra, objektif, bilinçli, analitik düşünen, şimdi ve burada olan yetişkin yanımızı hayatımızın direksiyonuna geçirmeye, çocukluk kararlarımızla oluşmuş sürücülerimizi emniyet kemerlerini bağlayıp arka koltukta güvenle oturtmaya, yani kaderimizi değiştirmeye ne dersiniz?

Saygı ve sevgilerimle.

Psikolog

Meltem Şahiner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ŞAHİNER Fotoğraf
Psk.Meltem ŞAHİNER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem ŞAHİNER'in Makale ve Yazıları
► Seçimlerimiz ve Kararlarımız Psk.Emine ÖZDEMİR
► İlişkinin Kaderini Yazmak Dr.Psk.Erdal USLUER
► Sana Ne İyi Gelir? Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Çocukluk ve Yalan İrem TURGUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sürücünü Söyle, Sana Kaderini Söyleyeyim! Çocukluk Kararlarımız: Kahler’in Sürücüleri' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendimizle Tanışmak ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Revize Et- Güncelle ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:43
Top