2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Affetmek & Ardında Bırakmak
YAZI #7378 © Yazan Psk.Meltem ŞAHİNER | Yayın Nisan 2022
“Sana bir sır vereceğim, sakın kimseye söyleme!

Affetmek, ömrü uzatıyormuş!”.



Bir olayı ya da kişiyi affetmemek; kişinin üzerinde psikolojik bir gerilim oluşturur, stres düzeyini etkiler. Kortizol hormonunun seviyesi artar, kaslar gerginleşir. Hem psikolojik hem de fiziksel gerilim artar. Bu gerilim, kan basıncının artmasına, kalp hastalıklarına, hipertansiyona, şeker hastalıklarına neden olabilir. Yaşadığımız bir olayı, bir kişiyi ya da kendimizi affetmek ise, kişinin hem fiziksel hem de psikolojik gerginliğini azaltır, kişinin rahatlamasına, iç huzur sağlamasına, kendine güvenmesine neden olabilir.



Affetmek nedir?

Affetmek, hak etmediği bir acıya maruz kalmaktan dolayı acı çeken kimsenin olaya sebep olan kişiye karşı cezalandırma ya da intikam alma duygusundan vazgeçerek, o kişiye merhamet etmesi olarak tanımlanmaktadır. Literatürde affetme ile ilgili birçok alanda farklı farklı araştırmalar vardır. Psikolojide, pozitif psikolojide, sosyal psikolojide, felsefede ve dinde affetme konusu ile ilgili araştırmalar gün geçtikçe arttığı görülmektedir. Bu araştırmalarda affetme süreci farklı şekillerde değerlendirilmektedir ve sadece "affediyorum" sözünden ibaret değildir, olumsuz duyguların olumlu duygularla (bağışlanma, merhamet vb.) dönüşebilme halidir. Affetme gerçekleştikten sonra kişi bağışladığı kişi ile uzlaşmaya gidebilir ya da uzlaşmak istemeyebilir.



Nasıl Affedebilirim?

Affetme süreci ile ilgili birçok model vardır, Worthington’un, ‘‘Reach’’ adını verdiği affetme süreci modeline göre, bir kişi ya da bir olayı affetmek için;

1. adım: Kişinin acı veren yaşadığı kötü olayı, zihninde tekrar canlandırması istenir.

2. adım: Suçlunun hatırlanması ve o kişinin bunu neden yapmış olabileceğini düşünülmesi istenir. Yani size acı veren kişi ile empati kurulması istenir.

3. adım: Affetmeye yeni bir bakış açısı geliştirmektir. Affetmek kendimize verdiğimiz bir hediyedir (Zihinsel düzenleme).

4. adım: Kişinin affetmek için kendine söz vermesi istenir.

5. adım: Affeden kişiden affetmeyi sürdürmesi istenir. Affedenin intikam düşüncesinden ve kendine acıma bakış açısından vazgeçmesi istenir. Vazgeçmenin affedenin kendi sağlığı için daha iyi olduğunu anlaması ve bunu her negatif duygu hissettiğinde zihinsel olarak tekrarlaması istenir.



Affedemiyorsan Ardında Bırak!

Affetme; yaşanılan olayı tamamen unutma, hak verme, maruz kalınan davranışı doğru bulma durumu değildir. Nefretten ve öç alma duygusundan vazgeçmek esastır. Hata yine hatadır, yanlış yine yanlıştır, suç yine suçtur. Öç almayı ve nefret etmeyi besleyen düşüncelerden bir vazgeçiştir aslında. Düşüncelerimizde ve ona yol açan duygu ve davranışlarımızda seçtiğimiz bir yoldur; düşüncelerimizi düzenleyip, kendimize hasar veren eleştirel ve yıkıcı düşüncüleri ardında bırakmayı seçen bir yoldur. Ağır bir yük gibi taşıyıp yorulduğumuz duygu ve düşünceleri ardımızda bırakmayı tercih etmektir. Affetmekte, iyiyi ve sevgiyi hissetmek önerilir fakat her durumda bunu yapmak anlamsızlaşabilir. Bazı durumlarda affedemiyorsak sadece ardımızda bırakmak daha gerçekçidir...

Son olarak , “Aptallar, ne unutur ne affeder; saflar unutur ve affeder; akıllılar ise affeder ama unutmaz.” demiş Thomas Szas.



Sevgi ve saygılarımla…


Psikolog/Meltem Şahiner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ŞAHİNER Fotoğraf
Psk.Meltem ŞAHİNER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem ŞAHİNER'in Makale ve Yazıları
► Affetmek Üzerine Psk.İpek EROL
► Affetmek Özgürleştirir Psk.Elif TERZİKÖY
► Affetmek,bağışlamak Psk.Aysun AKTAŞ
► Affetmek Üzerine Psk.Bahar ERDEN
► Affetmek ve Hafiflemek Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Bazen Bırakmak Gerek Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Affetmek & Ardında Bırakmak' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendimizle Tanışmak ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Revize Et- Güncelle ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:48
Top