2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öz Şefkat; Kendimize, İyi Bir Arkadaşa Davrandığımız Gibi Aynı İyilik ve İlgiyle Davranıyor Muyuz?
YAZI #7386 © Yazan Psk.Meltem ŞAHİNER | Yayın Nisan 2022
Bu ay sizlere psikolojide son on yıldır yeni yeni duyulmaya başlanmış iki terimden kısaca bahsetmek istiyorum; Öz şefkat ve Yeniden Ebeveynlik.

Öz şefkat, adından da anlaşılacağı üzere kendi kendine şefkat göstermektedir. İnsanların kendilerine daha şefkatli olmayı öğrenmeleri için birçok çalışmalar yapmış, kendini öz şefkat misyoneri olarak tanıtan Doktor KristinNeff, Teksas Üniversitesinde öğretim üyesidir, 2011 yılında “Self Compassion” (Kendine Merhamet, Öz şefkat) isimli kitap yazanNeff’ e göre “Öz şefkat”; kendimize iyi bir arkadaşa davranacağımız gibi aynı iyilik ve ilgiyle davranmamızdır. Öz şefkat, kendimizi sevmekten ve güvenmekten farklıdır. Özellikle acı duyduğumuzda, hata yaptığımızda, utandığımızda, bu duyguları şefkatli bir şekilde karşılama biçimizdir. Kendimizi düştüğümüz yerdenşefkatle kaldırmamızdır. Kendi kendimize kurduğumuz diyaloglarda, iç sesimizde, kendimizişefkatle kabul etmemizdir.

Yeniden ebeveynlik ise, Şema Terapi’de yer alan kavramlardan birisidir. Şema Terapinin kurucusu, Kolombiya Üniversitesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi olan psikoterapist Doktor JeffreyYoung’a göre; çocukluk döneminde çoğunlukla temel ihtiyaçların karşılanmaması ile oluşan şemalar, yetişkinlikte örüntülerini devam ettirir (bu konuyu incelemek isterseniz, “Hayatı Yeniden Keşfet; İyi Hissetmek ve Şema Terapi” kitaplarını okumanızı öneririm). Young’a göre; “Sınırlı Yeniden Ebeveynlik” ise, çocukluk döneminde karşılanmamış bu temel ihtiyaçların (güven, kabul, bakım, oyun, ifade özgürlüğü gibi) terapötik ilişki sırasında terapist aracılığıyla sağlıklı bir yönde karşılanmasıdır. Terapiler esnasında, hayali diyaloglar aracılığıyla, danışanın çocukluk döneminde oluşan yaşantılarıcanlandırılır. Bu canlandırmalar aracılığıyla terapistdanışanın çocukluk döneminde karşılanmayan temel ihtiyaçlarını anlayarak bu ihtiyaçlarını karşılamak için yeniden ebeveynlik yapar.Young’a göre, sonraki seanslarda yeniden ebeveynliği terapist değil danışanın kendisinin yapması planlanır.

Öz şefkat ve yeniden ebeveynlik ile ilgili ayrıntılı okuyabilir, kendinizde ve yakın çevrenizde gözlemleyebilir, farkındalığımızı artırabiliriz. Şimdi ise benim size bir davetim var; öz şefkat göstererek kendimizin yeniden ebeveynleri olalım. Çocukluğumuzda kendi ebeveynimiz belki eleştireldi, çocukluğumuzu soluklaştırdı, içimizdeki çocuğu incitti, ağlattı. Kendi ebeveynimiz belki talepkârdı, hep daha fazlasını istedi, bizi olduğumuz gibi sevmedi, onu bir türlü memnun edemedik. Ebeveynimiz belki aşırı koruyucuydu, hep kapasitemizin altında kalmamıza neden oldu, cesaretimizi kırdı, çözümlerimizi çaldı. Ebeveynimiz belki yetersizdi, içimizdeki çocuğu anlayamadı, tanıyamadı, memnun edemedi.Çocukluğumuzda bizleri yetiştiren ebeveynimiz talepkâr, eleştirel, yetersiz veya koruyucu gibi tutumlarla bizleri büyüttüler ama bizler de hala çocukluğumuzda bizleri yetiştiren ebeveynlerimizin şekillendirdiği koca koca çocuklar olarak hayatımıza devam ediyoruz. Bu durum orantısız, uyumsuz ve hatta tuhafdeğil mi?

“İçimizdeki çocuk” diye söyleyip duruyoruz.

“İçindeki çocuğu sevindir.”,

“İçindeki çocuğu öldürme.”,

“İçindeki çocuğu sev.” gibi birçok öneride bulunuyoruz.

Evet çok güzel ama bir de yetişkin tarafımız var. Cılız kalmış, dışlanmış, önemsenmemiş. Şimdi bu cılızlığı güçlendirelim. Çocukluğumuzda ebeveynlerimizin rolü bizi yetiştirmekte azımsanmayacak kadar fazladır. Bizler artık çocuk değiliz ama hala gelişimimiz devam ediyor. O zaman yetişkin bir ebeveyn olarak kendimizi yetiştirelim. Sıcak, sevgi dolu, yapıcı, çözüm bulan, çalışkan, ilgili, şefkatli, üretken, hayat dolu bir ebeveynin ellerinde yetiştirelim kendimizi.

Bu size davetimdir. Bir bebeğin kahkahasını sever gibi koşulsuz sevelim kendimizi. Bir hata yaptığımızda incitmeyelim kendimizi. Şefkatle kaldıralım kendimizi, çözümler üretmemize yardımcı olalım. Eleştirel, talepkâr, koruyucu, yetersiz ebeveynlerimizi şoför koltuğundan alalım, şefkatli, zarifyetişkinimizi oturtalım koltuğa. Kontrolü sağlayan yetişkinimiz sıcacık gülümsemesiyle yaklaşsın hatalarımıza, şefkatli kollarıyla güven versin bize.



Not: Bu konuda psikologlardan, psikoterapistlerden destek alabilirsiniz.



Saygı ve sevgilerimle…

Meltem Şahiner / PSİKOLOG
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ŞAHİNER Fotoğraf
Psk.Meltem ŞAHİNER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem ŞAHİNER'in Makale ve Yazıları
► Öz Şefkat Nedir? Psk.Sergen AKBAY
► İçimizdeki Barış: Şefkat Psk.Funda DOĞAN
► Self-Compassion / Öz-Şefkat Nedir? Psk.Bengü GÜLDEREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Öz Şefkat; Kendimize, İyi Bir Arkadaşa Davrandığımız Gibi Aynı İyilik ve İlgiyle Davranıyor Muyuz?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendimizle Tanışmak ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Revize Et- Güncelle ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:50
Top