2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Farkındalık ve Beyin
YAZI #7391 © Yazan Psk.Meltem ŞAHİNER | Yayın Nisan 2022
Vücudumuz akıl almaz bir şuurla çalışıyor. Boşaltım, dolaşım, sindirim ve sinir sistemlerimiz, organlarımız, hücrelerimiz, kemiklerimiz, dokularımız… Hepsi milyonlarca yılın öğrenilmişliğini ve bilgisini hafızasında saklayan birer şuurluluk tescilidir. Beyin ise; hala sırları tam olarak çözülememiş eşsiz hızlı işlemciye ve sınırsız saklama deposuna sahip bir organımızdır. Okuyacağınız bu yazıda; kabaca beynin bölümlerinden, prefrontal korteksten ve bilinçli düşünme ile ilişkisinden bahsedilecektir.

Amerikalı doktor ve nörobilimci Paul D. MacLean’in geliştirdiği “Triune Beyin Modeli’ne” (Üçlü Model) göre; beynimiz arkadan öne doğru milyarca yıl içinde evrilmiş bir organımızdır. Kabaca üç bölüme ayrılmaktadır; sürüngen, memeli ve insan beyin.

1. Sürüngen Beyin: Omurilikten devam eden beynimizin ilk basamağıdır. Temel yaşamsal fonksiyonlarımızı yürütür; sistemler (dolaşım, boşaltım, sindirim vb.), organlar, hareket, hayatta kalma gibi…

2. Memeli Beyin: Beynimizin ikinci basamağıdır; limbik sistemi de kapsayan duygularımızın, ödül-ceza mekanizmamızın, iletişim ihtiyacının yürütüldüğü bölgedir. Annelik, babalık duyguları, alışkanlıklar, bağımlılıklar bu bölgenin aktivasyonu ile ilişkilendirilebilir.

3. İnsan Beyin: Frontal korteks olarak isimlendirilir; biyoloji dersinde de gördüğümüz, bağırsak gibi sarmal sarmal olan beynimizin en üst şapkasıdır. Düşünme, muhakeme etme, bellek, dikkat-konsanrasyon gibi üst bilişsel becerilerin yürütüldüğü bölgemizdir. Frontal korteks sağ ve sol lob olarak ayrılmanın yanı sıra frontol korteksin ön kısmı olarak da bilinen “Prefrontal Korteks” olarak da ayrışır.

- Prefrontal korteks; alın bölgemizde yer alan, düşünce ve davranışlarımızı yönlendirmek, amacına uygun davranmak, uyaranları ayıklamak, kararlar vermek, değerlendirme yapmak, anlam vermek ile ilgili bölümüdür. Özetle beynimizin idari bölümüdür, farkındalıkla ilişkilidir. Analitik düşündüğümüz, muhakeme ettiğimiz ve objektif olabildiğimiz, dikkatimizi farkında bir şekilde yönetebildiğimiz zamanlarda aktiftir.

Prefrontal korteksin aktifliğine niye ihtiyaç duyalım?

“Biliyorum ama elimden gelmiyor,” , ”Yapamıyorum.” , “Aynı şeyleri yaşıyorum.”, “Vazgeçemiyorum.” gibi ifadeleri daha az kullanmak, “İnsanlık” vasıflarımızı arttırmak için. Bu zamana kadar beynimizde çoğunlukla kullandığımız yollar -ki çoğu atalarımızdan aktarılan yaşamsal döngülerdir- otomatik pilotlarımızdır yani sürüngen, memeli beyinlerimizdir ya da erken çocukluk döneminde oluşup kemikleşmiş düşünce yolaklarımızdır; ezbere, kendiliğinden, alıştığımız gibi davrandığımız anlardır.

Verdiğimiz çok küçük kararlarda bile (Bu eşyayı alayım mı?), bilinçli düşünme haline kendimizi sevk edersek, yani “otomatik” değil de, “manuel” olarak yol alırsak, beynimizde prefrontal korteksin aktivasyonu artacaktır. Aktivasyon arttıkça bu alan eskiye göre daha çok kullanılacaktır. Bu bölge daha çok kullanıldıkça bilinçli kararlarımız artacaktır. Tabi burada duyguları da ihmal etmemek gerekir. Bilinçli değerlendirme duyguları hiçe sayan sadece akılcı olmak demek değildir. Prefrontal korteksin duygu ile ilgili uyaranları izleme ve değerlendirmede de aktif olduğunu gösteren araştırmalar vardır.

Sürüngen ve memeli beynimize şükran doluyuz. Onlar olmasa hayatta kalamazdık fakat hayatımızla ilgili aldığımız birçok kararda (beslenme, satın alma, ebeveyn tutumları vb.) onların hâkimiyetine bir dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile. Duygularımızı ve dürtülerimizi tanıyıp şefkatle kabul ettikten sonra, prefrontal korteksin varlığını da kendimize hatırlatmaya, prefrontal korteksi hayatımızın direksiyonuna geçirmeye, sürüngen ve memeli beyinlerimizin de emniyet kemerlerini bağlayıp arka koltukta güvenle oturtmaya, deli gibi okumaya, araştırmaya, incelemeye, hem kendimizi hem de çevremizi gözlemlemeye ne dersiniz? 2020 yılı için kendinize verebileceğiniz daha güzel bir armağan bilmiyorum…

Saygı ve sevgilerimle…

Psikolog / Meltem Şahiner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ŞAHİNER Fotoğraf
Psk.Meltem ŞAHİNER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem ŞAHİNER'in Makale ve Yazıları
► Farkındalık ve Değişim Elif HERGÜNER
► Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir? Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Farkındalık ve Beyin' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendimizle Tanışmak ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Revize Et- Güncelle ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:51
Top