2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Terapi Süreci Nasıl İlerler?
YAZI #7400 © Yazan Uzm.Psk.İlknur KILIÇ | Yayın Nisan 2022
Vajinismus problemi yaşayan birçok kadının en zorlandığı aşama tedavi sürecinde ne ile karşılacaklarına dair belirsizlikler gelir. Bu aşamada gelin biraz tedavi sürecini detaylıca konuşalım. Tedavi sırasında birçok endişe, korku, bilinmezlik olsa da, bu duyguları detaylıca konuştukça bir evreden sonra partnerlerde rahatlama ve açılma gözlemleriz. Vajinismus probleminin esas nedeni terapi yoluyla ortaya çıkar. Ortaya çıkan her ne ise terapiler bu nedenler üzerinden ilerler. Bu yüzden terapi süreci, vajinismus problemi yaşayan kadının ortaya çıkardığı sıkıntılarına göre belirlenir ve çözüme ulaşmak içinde çok önemlidir. Vajinismus tedavisi başlarken oldukça zor görünse de, en kolay çözülen cinsel problemlerdendir.

Vajinismus terapisi hem cinsel eğitim, hem kadın cinsel sağlığı hem de partnerlerin daha sağlıklı bir cinsellik yaşamasını destekler şekilde ilerler. Vajinismus çok büyük oranla çözülebilen bir problemken kadın (veya partner) çoğunlukla bu durumu erteleyerek durumu daha kronik bir hale taşıyabilmektedir. Bu nedenle kadının (ve partnerin) vajinismus problemini kabullenmesi ve bu problemle yüzleşmesi tedavinin başarısını ve gidişatını oldukça olumlu yönde etkiler.

Vajinismus tedavisi kişiden kişiye, öyküden öyküye farklılık gösterir. Kadının vajinismus problemini yaşanmasına birçok kaynak noktası olabilir. Bu nedenle terapi sürecinin ilk odaklandığı nokta da bu problemi yaşayan kadının korku ve kaygılarının kaynağını beraberce bulmak, anlamak ve sonrasında tedavi aşamasını yapılandırmak gelir.

Tedavi aşamasına geldiğimizde ise süreç ortalama 3 ila 12 ay arasında değişkenlik gösterebilmektedir. İstisnalarla birlikte daha kısa veya daha uzun süreçlerde olabilmektedir. Bu tamamıyla partnerlerin öykülerine ve seanslardaki çalışmalarına göre değişmektedir. Vajinismus problemi için her danışan her öykü kendi içinde değerlendirilir. Kişiye uygun psikoterapi biçimi uzman psikolog tarafından ilk görüşme sonrası belirlenir.
Genel terapi çerçevesine bakacak olursak, çoğu seans süresi en az hafta da bir veya iki hafta da bir katılımla ( ki bu süreç ilerleyen seanslarla birlikte ayda bir olarak da değişebilmektedir) gerçekleşmektedir. Seanslara partnerler birlikte katılır bu noktada partner desteği oldukça önemli bir ol oynar. Seansların belli evrelerinde partnerlerle bireysel seanslarda planlanır. Yine ilerleyen aşamalarda seanslar hem psiko-eğitim hem terapi hem de egzersizlerle devam edilir.

Vajinismus terapisi ve diğer cinsel terapiler ahlaki, dini, kültürel ve etik değerler sistemine saygılıdır ve erotik zihni yargılamadan sürecin işlemesine izin veren güvenli bir alan sağlar.

Unutmayın ki, vajinismus vajina ya da bir organ hastalığı eğildir. Psikolojik kökenli bir problemdir. Eğer siz de vajinismus problemi yaşıyorsanız, geç kalmayın, ertelemeyin. Psikoterapi yardımı ile zihinsel süreçlerinizi daha sağlıklı ve gerçekçi bir şekilde yönetmeyi öğrenebilir, vajinismustan kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Yalnız değilsiniz, destek almaktan çekinmeyin! Ve en önemlisi utanmayın…
Uzm. Psk. İlknur Kılıç
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlknur KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.İlknur KILIÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlknur KILIÇ'ın Yazıları
► Yas ve Terapi Süreci Psk.Şanver YEREBAKAN
► Travma ve Terapi Süreci Psk.Şanver YEREBAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Terapi Süreci Nasıl İlerler?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Olur mu? Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:07
Top