2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değişme Motivasyonu: Daha İyi Bir Hayata Geçmek Sadece Yeni Bir Şeye Başlamakla İlgili Değildir
YAZI #7401 © Yazan Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN | Yayın Mayıs 2022
Bireyler zaman zaman hali hazırda oldukları kişiyle olmak istedikleri kişi arasında kalıp bunun çatışmasını yaşarlar. Paradoks değişim kuramına göre değişimin gerçekleşebilmesi, kişinin aslında olmadığı bir kişi gibi olmasıyla değil ancak olduğu gibi olmaya çalışmasıyla sağlanabilir. Kuramın geliştiricisi Beisser’de değişimin ancak belli bir zaman diliminde değişmeyerek mümkün olabileceğini açıklamaktadır. Burada anlatılmak istenen; kişi kendine dair olana sahip çıkabildikçe, kendinde kalabildikçe diğer benliklerini tanıyabilmesi daha olasıdır. O yolu keşfetmeye istekli olmak da kişinin kendi yolculuğunu daha anlamlı kılar.

Peki insanların değişim için motive olmalarını nasıl sağlarız? Çalışmalar gösteriyor ki, insanları cezalandırmak, suçlamak, ikna etmeye çalışmak ya da yanlışlarını göstermek onları motive etmiyor. İnsanlar kontrolün kendilerinde olduğunu hissettikleri durumlarda ve sorunla baş edebilme güçlerine inandıklarında daha fazla motive olurlar. Çoğunlukla mantıklı konuşmanın insanları motive edeceğini varsayarız ama onların nasıl hissettiklerine odaklanmak bazen çok daha iyi sonuçlar verebilir. Çevresel baskılardan ziyade içsel motivasyonun olması değişimi, bunun için yardım talep etmeyi ve tedavide uyumu artırır. İnsanların istekleri, ihtiyaçları, hedefleri birbirinden farklıdır. Aynı şeylerin herkesi motive edeceğini düşünmek bir yanılgı olur. Örneğin, sağlığını çok da umursamayan birini sigarayı bırakması konusunda motive etmek için sürekli sağlıkla ilgili uyarılarda bulunmak gibi. Bir kişiyi motive edebilmenin yolu değişimin onun değerleri ve istekleriyle de örtüşmesidir. Sağlığını önemsemeyen aynı kişi çocuğunun kendisini örnek aldığını gördüğünde, bu durum kendi değerleriyle daha çok çatıştığında sigarayı bırakmak için motive olabilir. Kişinin bugün yaşadığı sorunlar ile aslında arzu ettiği hayat arasında ne kadar büyük bir fark varsa, değişim için o kadar kolay motive olacaktır.

Hayat seçimler, beklentiler, inanmak ve eylemden ibaret değil midir zaten?

#değişmemotivasyonu #değişim #paradoksdeğişimkuramı #dahaiyibirhayat #başlamak #değişim #motivasyon
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylül Berfin ÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN'ün Yazıları
► Öğrenme Motivasyonu Psk.Deniz AKINCI
► Sınav Motivasyonu Psk.Serdal GÜR
► Aşk Her Şeye Yetmez (Cennet Cehennem) Psk.Serhat ÖNCÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Değişme Motivasyonu: Daha İyi Bir Hayata Geçmek Sadece Yeni Bir Şeye Başlamakla İlgili Değildir' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:57
Top