2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fark Ediyor Musunuz?
YAZI #7407 © Yazan Psk.Dnş.İrem Nur İNCE | Yayın Mayıs 2022
​Farkında mısınız? Farkında mıyız? Gençlere, öğrencilere, çocuklara çalışın öğrenin çabalayın merak edin gibi onlarca ifadede onlarca telkinde bulunuyoruz. Anne babalar, öğretmneler, eğitmciler, abiler, ablalar sürekli bir nasihat sürekli çalış, çok çalış, sabret, başarırsın, yaparsın gibi onlarca ‘motivasyon’ cümlesi kuruyoruz. Biraz okuyup , dinleyip, öğrenince meselenin çalışmaktan çok merak etmek olduğunu küçük çocukların ne de meraklı olduklarını bu meraklarının köreltilmesi gerektiğini ama eğitimle sistemle bütün bu merakın yerini rutine bıraktığını ve bunun bütün öğrenmeyi ilgiyi alakayı yaratıcılığı körelttiğine işlerin ritmik bir sisteme bağlandığında yeteneği yok saydığına herkesin basmakalıp yetiştirildiğine iyi puanın tıpa, mühendisliğe ‘zorunlu’ tutulduğununa bunun baştan yanlış olduğuna dair onlaca bilgi ediniyoruz.
Okuyoruz dinliyoruz tamam da uygulamaya gelince kimsede yok. Herşey lafta herşey teoride kalıyor. Görmediğmiz yaşamadığımız deneyimlemediğimiz yaşantıyı çocuğumuza gencimize nasıl yaşatacağız işte orada tıkanıp kalıyoruz. Biliyoruz ama bilemiyoruz. Biliyoruz ama bilmezden geliveriyoruz. Ve en önemisi meselenin kendimizden geçtiğini meselenin sadece çocuklarla ilgili olduğunu zannediyoruz. Eğitim hayatı bittiyse bittik oluyoruz. İşimize öylesi geliveriyor. Kolayına kaçıyoruz.
Mesele merak değil, merak etmek merak ettirmek değil. Mesele daha da öncesi; Fark Etmek. Fark etmeden, varlığını bilmeden, görmeden merak edemem. Fark etmek fark ettirmek. Yürüdüğün yolun, yanıdaki ağacın, uçan kuşun, esen rüzgarın, yağan karın farkında mısın? Farkında olmazsan merakda edemezsin, merak da ettremezsin. Herşeyin başı fark etmek sonrası merakla beslemek. Yıldızları fark etmezsen ne olduklarını merak edebilir misin? Merak etmezsen araştırabilir misin, araştırmadan öğrenebilir misin, öğrenmeden öğretebilir misin?
Değişimi, gelşimi, rengi, kokuyu, dokuyu, sıcağı, soğuğu, iyiyi, kötüyü, tehlikeyi, öfkeyi, mutluluğu, hüznü, acıyı, neşeyi... fark etmek fark ettirmek zorundayız. Fark edilmek, fark ettirebilmek, fark yaratmak için. Farkı, fark ettiniz mi?

20.05.2022
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem Nur İNCE Fotoğraf
Psk.Dnş.İrem Nur İNCE
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İrem Nur İNCE'nin Yazıları
► Hipnoz Okul Korkusunu Yok Ediyor Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Fark Ediyor Musunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Veda Ocak 2024
◊ Şah-Mat Temmuz 2022
◊ Psikoterapi Mart 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:09
Top