2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonu Gelmez Bir Yol: İlişkilerde Sekonder ya da İkincil Kazançlar
YAZI #7445 © Yazan Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN | Yayın Haziran 2022
Yaşadıkları olumsuz durumları ya da hastalıkları bilinçli ya da bilinçsiz olarak avantaja çevirmeye ve sırf bu durumdan dolayı yaşadıkları olumsuz durumu devam ettirmeye çalışan birilerini tanıdınız mı?

Sekonder ya da ikincil kazançlar, kişinin bir fiziksel ya da ruhsal bir hastalık sebebiyle elde ettiği birtakım ilgi, kazanım ya da ayrıcalıkların sürekli olarak devam etmesini istemesi durumudur. İkincil kazançlar için sergilenen davranışlar çoğunlukla bilinçli olarak yapılanlar davranışlar değildir. Fakat yaşadığı olumsuz bir durumdan ya da hastalıktan ikincil kazanç sağlayan kişi kendisine zarar veren diğer durumu ve/veya hastalık belirtilerini sürdürme eğiliminde olurlar.

İkincil kazanç elde eden kişi, kendini sahip olduğu bir hastalıkla ya da durumla tanımlayarak, yapamadığı ya da yapmak istemediği birtakım işleri geçiştirebilir. Başarısızlıklarında veya sergilediği olumsuz davranışlarda sorumluluğu üstlenmeyebilir.

Kişi eğer hastalığından/olumsuz durumdan kurtulursa üzerindeki ilgi eksileceği ya da yaptığı olumsuz davranışların sorumluluğunu alması gerekeceği için bunları yapmak yerine var olan hastalığının getirisini kullanır. İkincil kazançlar genellikle hastalıklar üzerinden ele alınsa da tek tipi bu değildir.

Maxim Gorki bu durumu da boş geçmemiş ve bir öyküsünde şöyle bahsetmiş: ‘Ruhlarının veya bedenlerinin herhangi bir hastalığını yaşamlarındaki en değerli, en iyi şey sayan insanlar da vardır. Bu hastalığı hayatları boyunca taşırlar ve ancak onunla canlı kalabilirler; bu hastalıktan acı çekerken kendilerini onunla beslerler, bu hastalığı ileri sürerek başkalarına dert yanarlar ve böylece yakınlarının ilgisini üzerlerine çekmiş olurlar. bunun karşılığında insanların acımasını kazanırlar ve başkaca da bir şeyleri yoktur. Onların bu hastalıklarını ellerinden alın, onları iyileştirin, biricik yaşama araçlarından yoksun kaldıkları için mutsuz olacaklar, dımdızlak kalacaklardır. Bazen bir insanın yaşamı o derece yoksul bir yaşam olur ki, bu insan elinde olmaksızın kusurlarına değer vermek ve bu kusurlarla yaşamak zorunda kalır; insanların çoğunlukla sıkıntıdan bu şekilde erdemsiz davrandıklarını söyleyebiliriz.’

#sekonderkazanç #ikincilkazançlar
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylül Berfin ÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN'ün Yazıları
► Tek Eşliliğin Sonu mu Geliyor? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sonu Gelmez Bir Yol: İlişkilerde Sekonder ya da İkincil Kazançlar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top