2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Bir Alışkanlık Nasıl Kazanılır ?
YAZI #7476 © Yazan Uzm.Psk.Evrim DURSUN | Yayın Ağustos 2022
YENİ BİR ALIŞKANLIK NASIL KAZANILIR ?

Hepimiz güne eşit şartlarda başlıyoruz. Hepimizin uyumak ,yemek yemek ,kendimize ve sevdiklerimize ayırmak için kullanacağı zaman eşit ,24 saat. Bazılarımız bunu verimli bir şekilde kullanabiliyorken, bazılarımız ise içten içe kendinden ve yetişememekten şikayetçi. Siz de her gece yatmadan önce bir sonraki gün için kendinize zamanı daha iyi yönetmek, erken kalkmak ,daha sağlıklı bir hayat için yeni alışkanlıklar kazanmak adına sözler veriyor musunuz ?
Mevcut rutini değiştirmek ,yeni alışkanlıklar kazanmak zor. O alışkanlığı kalıcı hale getirmek daha zor .Bunu size daha kolay anlaşılabilmesi için bir takım metaforlar kullanarak açıklamaya çalışacağım.
Beynimizi bir orman gibi düşünelim. Bu ormanın içinde bir daha önceden belirlenmiş yollar ,bir de hiç balta girmemiş yabani otlarla, sık ağaçlarla dolu alanlar var. Yaptığımız her davranışta beynimiz o davranışın gerçekleşmesini sağlarken kendi içinde farklı bölgelerle bağlantılar kurar. Alışkanlıklarımızı ve rutinlerimizi gerçekleştirirken beynimiz sürekli aynı yolları kullanır .Çok sık kullanılan bu yollar zamanla otoban gibi pürüzsüz olur. Beyin farklı alanları ile hızlı ve zahmetsizce bağ kurabilir. Bu da bize o davranışın otomatik hale geldiğini gösterir.
Yeni bir alışkanlık kazanmak ve o alışkanlığı kalıcı hale getirmek ise ,o ormanda yabani otların ve ağaçların arasında sıfırdan yeni yollar açmak gibidir. Bunun için ısrarcı ve sıkı çalışmamız gerekir. Yani yeni yollar ve bağlantılar için her gün, olabildiğince uzun süre kazanmak istediğimiz davranışı tekrarlamak gerekir.
Diyelim ki stresli bir gün geçiriyoruz. Stres karşısında beynimiz en kolay olanı seçecek ve otomatik olarak bizi eski yollara ,eski alışkanlıklara doğru itecektir. Kendimizi stresli bir günde birden eski alışkanlık ve rutinimizi tekrarlarken bulabiliriz. Bu yüzden arada ufak elimizde olmayan kaçamakların motivasyonumuzu düşürmesine izin vermemeliyiz. Yeni davranışı ısrar ve inatla otomatikleşene kadar ısrarla devam ettirmeliyiz.


Uzm.Psk.Evrim Dursun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Evrim DURSUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Evrim DURSUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi42 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Evrim DURSUN'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeni Bir Alışkanlık Nasıl Kazanılır ?' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:47
Top