2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Koparma Hastalığı (Trikotilomani)
YAZI #7478 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ağustos 2022
“Stresli olduğunuzda saçlarınızla sıkça oynadığınız olur mu? Saçlarınızı çekiştirmek veya koparmanın sizi hayatınızdaki sorunları koparıp atıyormuş gibi hissettirdiğini düşündüğünüz oldu mu? Saçlarınızı çekiştirme fikri size haz ve rahatlama sağlıyor mu? O halde gelin Saç Koparma Hastalığını (Trikotilomani) birlikte tanıyalım.”
Trikotilomani, kelime anlamı olarak Yunanca bir kelime olan triko (saç/kıl), tillo (yolma) ve mani(dürtü) kelimelerinin birleşiminden oluşmakta ve “saç yolma dürtüsü” anlamına gelmektedir. Saç koparma hastalığı ya da diğer adıyla trikotilomani, tekrarlayan bölümler halinde karşı konulamaz saç çekme isteği uyandıran mental bir rahatsızlıktır. Bireylerin yoğun stres altında olmalarına neden olan durumlarda, rahatlama amacıyla vücudundaki tüyleri özellikle de saçlarını yolmasına, koparmasına ve bu esnada haz duymasına sebep olur.
Bu psikolojik rahatsızlıkta, kişi hissettiği saç çekme ve yolma dürtüsüne karşı koyduğu sürece stres altında kalır ve başka durumlara odaklanamaz; bu dürtüye uyarak saç tellerini kopardığında ise stresi azalır ve rahatlama hisseder. Trikotilomani hastaları, saç koparma isteklerini bastırmaya çalışsa da başarılı olamaz ve saç koparmadan ayrı zamanda kirpik veya diğer vücut kıllarını kopararak hazza ulaşır.
Trikotilomani hastalığına görülen bazı başlıca semptomlar:
• Sürekli tekrar eden saç yolma, koparma davranışı
• Saçları koparma dürtüsüyle gelen gerginlik
• Saç koparıldıktan sonra gelen rahatlama hissi
• (Koparma dışında) sürekli olarak saçlarla oynama; çekme, kıvırma
• Saç ve kıl yeme davranış bozukluğu (trikofaji)
• Saçlı deride kelleşen bölgeler
• İlerleyici saç kaybı
Trikotilomani hastalığına neden olan 3 faktör bulunmaktadır. Bunlar:
1. Stres
2. Travmalar
3. Psikolojik Rahatsızlıklar ( depresyon, yeme bozuklukarı, uykusuzluk vb. ) olarak sıralanabilir.
Trikotilomani tedavisinde, bireylerin günlük yaşamda stres yaratan duygu ve düşüncelerinin önüne geçilmeye ve yaşadıkları olaylar sonrasında stres seviyelerini kontrol altında tutabilmelerine odaklanılır. İlaç tedavileri uygulanabilir. EMDR ve Bilişsel Davranışçı Terapi yine bu bozuklukla başa çıkabilmek için işlevli tedavi yollarındandır.
Saç koparma hastalığı bir mental rahatsızlıktır. Hastanın tedavi edilmediği ve hastaya gereken desteğin verilmediği durumlarda trikotilomaninin ciddi sonuçları olabilir. Bu sebeple mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
Uzman Klinik Psikolog Damla KANKAYA
Yazan: Psikolog Arif EREN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Hastalık Hastalığı Psk.Büşra GÜNEŞ
► Kontrol Hastalığı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Alzheimer Hastalığı Psk.Tuğba ERTAŞ
► Hastalık Hastalığı Nedir? Abdullah ÖZER
► Çağın Hastalığı: Depresyon Psk.Handan ERDOĞAN
► Anoreksiya (Manken Hastalığı) Psk.Şeyda BOYBEYİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Saç Koparma Hastalığı (Trikotilomani)' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:35
Top