2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boğazdaki Lokma
YAZI #7485 © Yazan Psk.Emine ARMAN | Yayın Ağustos 2022
Acının, felaketlerin üstüste gelmesinde bir sorumlu arıyor, anlam bulmaya çalışıyoruz.İnsanın bu dünyada var olmasına neden olan-mecazi anlamda- o yasak meyve boğazımızdan geçmekte zorlanıyor.Yanan ormanlardan yükselen dumanlar, durumu kontrol edememe, bir tıkanmışlık hissi ile yaşananlar boğazımızdan geçmiyor, derin bir öfke yaratıyor. Boyun eğmekle dik durmak, kabullenmekle reddetmek arasında diken diken, çetrefilli bir lokmayı çiğnemeye, yutmaya çalışıyoruz. Bir soru da buluşuyoruz " Neden?"Otoriteyle temas ettiğimiz her yer varlığımızın gerçekliği anlamında da bir sınav veriyor.Aslında otorite (lider) ilişkisine çok erken yaşlarda tabi oluyoruz. Hayatın geneline karşı otorite ile temasın önemli noktaları bulunmakta sistem için.

Liderlerin (yönetici, patron, müdür, öğretmen, hoca, ebeveyn v.s.) tüm otorite figürlerinin yanlışını söylemeyerek, güya onun konumunu (hem de kendi konumunu) korumaya katkı sağladığını düşünen kişi, içten içe o liderin çöküşünü arzulayabilir bilinçli veya bilmeden .Onun gerçeği görmesine engel olarak hak etmediği yerin, liyakatsizliğinin kefaretini de birlikte ödemiş olacak belki de bilinçdışı bir biçimde .

Hata yapmak insanın özündedir, doğaldır.Hatalar üstüste geldiğinde ve yokmuş gibi davranıldığında son bir adım daha yakınlaşır ve yapılan da hata olmaktan çıkar; adı taciz, ihmal, istismar olur. Ne yazık ki bunları yapan kişi bu noktaya bir kez ulaştığında, yaptıklarının ne anlama geldiğinin farkedilebileceğinin konusunda da körleşmiştir. Çünkü otorite içinde yalnız güç ve güveni değil; korku ve güç sarhoşluğunu da barındırır.

Bağlandığı kişinin kusursuz olduğunu savunan, bir insana değil; ne yazık ki bir tanrıya! itaat etmektedir. Noksanlıktan münezzeh olduğuna inanılan bellidir ve tektir. Bu yüzden ki bir lideri bekleyen en büyük tehlike düşmanlarının eleştirileri değil; dostlarının övgüleridir.Liderini gerçekten çok seven, onun liderliğinin sağlıklı bir biçimde devam edebilmesini arzulayan, münasip bir uslupla ona hatalı olan durumu söyleyebilendir.Gerçek bir lider de kendinin çözüm üretmesine katkı sağlayan, daha da geliştirerek yerini emin kılan, adilce eleştiren kişinin kıymetini bilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ARMAN Fotoğraf
Psk.Emine ARMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ARMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boğazdaki Lokma' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Ben İnsan Değilmiyim Ağustos 2022
◊ Sen Cahilsin Ben Değil Ağustos 2022
◊ Acıdan Geçmek Ağustos 2022
◊ Sevecekmisin Beni Ağustos 2022
◊ Galıleo’nun Ahı Tutar Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:47
Top