2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Travma
YAZI #7497 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Eylül 2022
Kişinin günlük rutinini bozan, kişide panik ve kaygı yaratan, ani ve beklenmedik şekilde gelişen ve kişinin anlamlandırma sürecini bozan olayları “ travmatik yaşantılar” olarak adlandırmaktayız. Örneğin; doğal afet (sel, deprem, vs.), trafik kazası, taciz bunlar birer travmatik yaşantı olabilmektedir. Kişi yaşamına karşı bir tehdit algılamış veya vücudun bütünlüğüne karşı tehdit içindeyse, sevdiklerine karşı tehdit algılamışsa veya inanç sistemine karşı bir tehdit algılamışsa bunlar kişi için travmatik yaşantılardır. Burada temel nokta travma olup olmadığı kararına varabilmek için olayı yaşayan kişinin yaşadığı olayı yaşamına veya vücut bütünlüğüne karşı bir tehdit olarak algılamasıdır. Olayı yaşayan kişinin değerlendirmesi ve algısı olayın psikolojik travma olup/olmadığını belirlemektedir. Aynı şekilde herkesin fiziksel yapısının, yaşadığı yerin kültürel faktörleri, aile karakteristiği, yaşam stili değişkenleri, yaşadığı olaya ilişkin motivasyonunun, psikolojik geçmişinin, bazı stresörlere karşı baş etme düzeneklerinin, genetik özelliklerinin farklı olması nedeniyle travmanın oluşabilmesi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bununla beraber yaşanılan olayın süresi, olayın meydana geldiği ailevi ortam, olayın ciddiyeti, uygunsuz çevre faktörleri ve olayın travmaya yatkın olup/olmaması da kişinin psikolojik travma yaşayıp/yaşamamasını etkilemektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Makale ve Yazıları
► Psikolojik Travma ve Etkileri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Yetişkinlerde Psikolojik Travma Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Psikolojik Travma Nedir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Psikolojik Travma Nedir? Etkileri ve Psikoterapi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Travma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:01
Top