2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Yerindeki Davetsiz Misafir: Mobbing
YAZI #7502 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Eylül 2022
Mobbing ilk olarak psikolojik taciz adlandırılmış daha sonra Türkçe’ de “yıldırma” olarak ifade edilmiştir. Mobbing sadece pskikolojik değil biyopsikososyal bir sorundur. Mobbing denilebilmesi için sadece kurbana odaklanmamalı yöneticinin de penceresinden bakılması gerekmektedir. Çünkü işteki huzur için bazen yapılmalıdır. Kuşaklar arası çatışma Mobbing yaratabilir. Mobbing uygulayanların kişilik özellikleri vardır;
 Narsist
 Bağırgan
 İkiyüzlü
 Megolaman
 Hayal kırıklığı yaşayan
kişiler daha fazla mobbing uygularlar. Mobbing uygulayanlar kendi sorunlarını çözemeyip başkalarına yansıtıp o şekilde çözmeye çalışan kişilerdir. Mobbing uygulayan ve mobbinge maruz kalan kişilerin de yanında izleyicileri bulunmaktadır. Mobbinge izleyici olan taraf bununla nasıl baş edemeyeceklerini bilmeyen insanlardır ve kişilik özelliğine göre tarafını seçeceklerdir. Mobbinge maruz kalanlar kişilerde genellikle çekingen, hayır diyemeyen, kendilerini ifade edemeyen, zorbalık karşısında susan, dürüstçe söylemekten kaçınan özellikleri olduğu bunların aynı zamanda mobbingin sonucu olarak da çıkabilmektedir. Mobbinge maruz kalan kişiler çoğunlukla diğerlerinden farklı olan örneğin iş yerine yeni katıldınız ve potansiyeliniz fazla ise risk olarak algılanıyorsunuz ya da cinsiyetinzi örneğin iş yerinde çalışan tek kadın veya tek erkek olmanız, farklı tarzda giyinmeniz mobbinge maruz kalma riskinizi arttırmaktadır. Bilinen aksine mobbing yalnızca üstler tarafından alta değil aynı zamanda altlar tarafından üstlere uygulanabilmektedir. Peki gerçekten mobbing mi değil mi nasıl anlayacağız? Size inanmıyorlar mı? Kimse sizle konuşmuyor mu? Kendinizi dışlanmış mı hissediyorsunuz, bir ortama girdiğinizde iş arkadaşlarınız/yöneticiniz ortamı terk ediyor ya da sessizleşiyorlar mı bakın bakalım. Veya sosyal ortamda iş yerinizden birinin doğum günü var ama sizin haberiniz yok bunu internetten mi görüyorsunuz/öğreniyorsunuz? Ya hiç iş ya da yapabileceğinin altında iş mi veriliyor? Kişinin potansiyelini gösterememe bir neden olmaksınız sizin beceriniz varsa ve bunu engellemek için iş verilmemesi durumu varsa kesinlikle mobbing düşünülmektedir. Peki, eğer mobbinge maruzsanız bununla nasıl baş edebilirsiniz? Baş etmek için en önemli şey şuan da ne yaşıyorum deyip biraz düşünmeniz ve yaşadığınızın adını koymanız. Bakın bakalım gerçekten olan bir şey mi Mobbing ve bunun nedeni siz misiniz yoksa karşınızdaki mi iyice düşünün. Daha sonra kendi kontrolünüzdekileri kontrol edin nasıl mı siz çok fazla mı çekingensiniz, hayır demekten korkuyor musunuz vs. eğer hala devam ediyorsa esas sebep yönetici ise bunu onunla konuşmayı denemelisiniz. Bunların ardından bireye denge modeli ( beden, ilişki, gelecek, fantezi) açıklanır, öğretilir ve bu modeli hayatının her alanında kullanabileceği açıklanır. Bireye bu dengenin önemi ve nasıl uygulanacağı hatta daha kolay uygulayabilmesi açısından not tutması öğretilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Makale ve Yazıları
► Mobbing Psk.Sinem Gül ŞAHİN
► Mobbing - Psikolojik Yıldırma Psk.Samet BADAL
► Mobbing Kurbanı Mısın? Psk.Fatma EFE
► İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’ Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İş Yerindeki Davetsiz Misafir: Mobbing' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:34
Top