2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Agorafobi ve İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi
YAZI #7505 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Eylül 2022
• Agorafobi DSM-5 kriterlerine göre nedir?
• Agorafobi ile nasıl bir süreç izlenebilir?
• Bilişsel Davranışçı Terapi nedir?
• İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi nedir?
• Agorafobi ile “İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi” bakış açısından nasıl çalışılabilir?

DSM-IV’te panik bozukluğun alt tipi olarak tanımlanan agorafobi, DSM-V ile ayrı bir tanı kategorisine taşınmıştır. Agorafobi, temel olarak konfor alanı dışında bulunduğunda kaçamayacağı ya da yardım alamayacağı için panik ya da kaygı belirtileri göstereceğine dair duyulan kaygıdır. Kişiler çoğunlukla konfor alanı olarak seçtikleri evlerinden dışarı çıkmazlar, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri ya da uzun yolculuk yapılması için gerekli olan araçlarında bulunmak durumunda kaldıklarında aşırı bir kaygı gösterebilir ya da buralarda bulunmamak için kaçmayı tercih edebilirler; zorunda kaldıklarında ise yanlarında kendilerine eşlik etmesine gereksinim duyabilirler.
Agorafobi tedavisinde en etkili yöntem olarak Bilişsel Davranışçı Terapi ve psikotrap ilaçlar olduğu görülmektedir. Bu yazımızda sizlerle beraber tedavinin Bilişsel Davranışçı Terapi koluna bakacağız.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)’nin temel taşları düşünceler, hisler ve davranışlardır. BDT bu üç temel taş arasındaki ilişkinin yapılandırılmasıdır. Davranışlarımızın altında yatan düşünce ve hislerimize odaklanarak ortaya çıkarmaya ve ortaya çıkan bu bilişsel hataların tedavisine odaklanması olarak anlatılabilir. İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi ise BDT uygulamalarının internet üzerinden de yapılabilmesi için özel olarak tasarlanmış web siteleri sayesinde BDT uygulamalarının online olarak da danışana sunulabilmesini sağlayan BDT’nin uygulanma alanını genişleten alt kollarından biridir. İnternet Tabanlı BDT için diğer BDT yaklaşımlarından farklı olarak online gerçekleşecek görüşmeler için gerekli teknolojik cihazlar ve tedavide kullanılmak üzere online materyaller ve danışanın üstünde çalışmak üzere getirdiği konuya özel olarak tasarlanmış BDT teknikleri web siteleri kullanılır.
Agorafobi için Bilişsel Davranışçı Terapi ile terapi süreci penceresinden baktığımızda karşımıza maruz bırakma çıkabilir. İnternet Tabanlı BDT programlarında maruz bırakma çalışmaları sanal gerçeklik ile yapılabilir. Sanal gerçeklik için tamamen terapistin kontrolünde olan yine danışana özel olarak seçilmiş ve tasarlanmış danışanı seçilen ortamdaymış gibi hissettirecek web siteleri kullanılabilir. Maruz bırakma seviyesinin terapistin elinde olan bu sitelerde öncelikle düşük miktarda maruz bırakma ile başlanır ve terapistin danışanın yanında olduğu bu ortamdan çıkmak isterse terapistin kontrolünde olan bu sanal gerçekliğin sona ereceği güvencesi verilmelidir. Ardından maruz bırakma protokollerine uygun olarak yavaş yavaş ortam içerisinde tutulma, ortamın gerçeklik seviyesi arttırılarak danışanın kaygı seviyesi üzerine çalışılır. Danışanın tedavi sürecinin devamında terapisti ile uygun yollar seçilerek devam edilir.

Bugün sizlerle Agorafobi ve İnternet Tabanlı BDT konusuna kısa bir bakış attık. Uzman kadromuz ile de size yardımcı ve her zaman yanınızda olmaya hazırız. Detaylı bilgilendirme için her zaman bize ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya Sünteroğlu
Psikoloji Öğrencisi Nesrin Aydın
PsikoTerap-İST Eğtim ve Danışmanlık Merkezi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Agorafobi ve İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top