2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir?
YAZI #7516 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ekim 2022
Tekrarlanmasından endişelenecek kadar etkili bir korku insanlara nasıl kendini hissettirir? Şiddetli bir göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, titreme ya da terleme… Belki de çoğu birden! Panik atak her insanın hayatında en az bir kez yaşaması muhtemel bir yoğun sıkıntı ya da korku atağına denir.
Panik atağı diğer şiddetli korkulardan ayıran en temel fark somut ve varoluşa tehdit niteliğinde bir tehlikenin bulunmamasıdır. Ancak panik atağa eşlik eden “kontrolü kaybetme” hissi ve yüksek şiddetteki vücut reaksiyonları kişinin geçirdiği panik atağı ölüm hissi ile benzeştirmesine neden olur. Bu belirtiler birçok farklı şekilde görülebilir. Göğüs ve kalp ağrısının yanı sıra nefes almada zorluk, ellerde ve vücutta uyuşma, kramp, kusma vb.
Panik Atak tanısının konabilmesi için en az 4 fiziksel belirtinin görülmesi gerekir. Dörtten az belirtinin görüldüğü durumlar “Kısmi Panik Atak” olarak tanımlanır.
Panik Atak zaman çizelgesinde üç farklı biçimde dağılır. İlk dakikada kişi yoğun baskı hisseder ve nöbet başlar. İkinci evrede ortalama 10 dakika boyunca beden tepkilerinin şiddeti en üst seviyelere ulaşır. Üçüncü evrede yaklaşık 30 dakika içerisinde vücut semptomları giderek azalır. Ataklar nadiren bir saate yakın sürebilir. Acil servise başvuruların çoğunluğunun üçüncü evrede görülmesi muhtemel olduğundan kişi rahatlama evresine girer ve tıbbi müdahale yapılmaz. Müdahale gereken durumlarda ise sakinleştirici iğne yapılır.
Herkesin hayatında bir kez panik atak yaşaması muhtemel bir durum olsa da bir kez panik atak yaşamak ikinci atağın da geleceği ya da atakların süreklileşeceği garantisini vermez. Diğer yandan panik atağın panik bozukluğa evrilmesinin düşünce boyutunda gerçekleştiği söylenebilir. İlk panik atağın yarattığı gerginlik ikinci atağın da geleceği endişesi ile birleştiğinde üzüntü yaratabilir. Çünkü yüksek kalp atışı gibi kriz anları ile aynı hissiyatı veren benzer semptomlar çıldırma, felç geçirme gibi durumların gerçekleşeceğine kişiyi inandırabilir. Ancak belirtildiği gibi panik bozuklukta kişinin hayatını tehlikeye atan bir durum yoktur. Kemikleşen endişe ve yanlış düşünceler ilerleyen zamanda kişinin geçmişte panik atak geçirdiği duyguları hatırlatan yer ve olaylara karşı önlem almasına iter. Önlem alma çabası kişiyi sakinleştirme fikri ile yola çıksa da vücudun ihtiyacı olmayan (alkol, çeşitli ilaçlar vb.) maddeleri yanında taşımasına sebep olabilir. Böylece davranış geliştirilmiş ve panik bozukluk oluşmuş olur.
Bu duruma bir örnek sürekli olarak acile ya da doktora gitmektir. Test ve muayenelerde danışan tarafından ön görülen negatif sonuçlar alınmadığında danışanlar hala kötü hissettiklerini öne sürüp başka doktorlara başvurmaya meyilli olabilir. Bazen de yanlış tanı konularak hasta, antibiyotikten nefes açıcıya, çarpıntı ilacından, tansiyon ve kalp ilacına ve vitamine kadar değişik ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır, ancak bir türlü sonuç alınamaz. Bu durum uzun vadede zamansal ve maddi kayıplar yaratabilir.
Panik bozukluk tanısı konulabilmesi için en az 1 aydan uzun sürede kişinin yukarıdaki belirtilerden sürekli olarak şikayetçi olması gerekir. Panik bozukluğun tedavisinde panik atak ile ilgili yanlış bilgi ve düşünceler paylaşılıp düzeltilir ve atak belirtileri ile başa çıkma yöntemlerine odaklanılır. Günümüzde Bilişsel Davranışçı Terapi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Dahası, kişinin ihtiyacı var ise psikiyatrist gözetiminde olmak kaydıyla ilaç tedavisi de psikoterapi ile ortak götürülmektedir. Danışanlar ilerleyen zamanlarda kendilerini kaygılandıran durumlarla kendilerini kademeli şekilde maruz bırakarak korkularını yenmiş olurlar.

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya
Yazan: Psikoloji Öğrencisi Rafet Üner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top