2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Manik Depresyon
YAZI #7530 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Kasım 2022
“ Sizlerin de zaman zaman ortada hiçbir sebep yokken çok yorgun, mutsuz, çökkün hissettiğiniz süreçler oldu mu? Peki kısa bir zaman sonra anlaşılmaz biçimde aslında ihtiyacınız olmadığı halde yüklü harcamalarda bulunduğunuz oldu mu? Bu süreçte madde ve alkol kullanımına yöneldiğiniz veya kullanımınızda artış fark ettiğiniz oldu mu? Bazen aşırı olarak tanımlanabilecek şekilde mutlu ve enerjik, bazen de mutsuz ve umutsuz hisseder misiniz? Gelin Manik depresyonu birlikte tanıyalım.”
Bipolar bozukluk, iki farklı hastalık dönemiyle karakterize, ilerleyen iki uçlu bir ruhsal bozukluktur, aynı zamanda aşırı çoşkunluk ve depresyon dönemlerinde aşırı çökkünlük şeklinde kendini gösteren ve duygu hali, enerji, düşünce ve davranışlarda ciddi dalgalanmalara neden olan bir rahatsızlıktır. bu hastalarının ruh hallerinde gündelik hayatı çok etkileyecek şekilde iniş çıkışlar, değişimler olduğu gözlemlenebilir. Ancak bipolar bozukluk yaşayan kişilerde bu iniş ve çıkışlar daha ağır geçmekteyle birlikte kişinin ailesiyle ve arkadaşlarıyla geçirdiği zaman ve bulunduğu ilişkilerini, iş hayatını , okul performansını, maddi durumunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Manik depresyonda görülen bazı başlıca semptomlar aşağıda sıralanmıştır:
• Özgüven düzeyinde artış ve kendini olduğundan çok daha büyük görme
• Sürekli para harcama (Çok fazla alışveriş yapmak, gereksiz şeyler almak gibi. )
• Gerçek olmayan inanışlara sahip olması ve inanması
• Uyku ihtiyacında belirgin azalma hatta uyku gerekliliğini inkar etme, fazla ya da az uyumak
• Odaklanmada güçlük yaşama
• Alkol ve madde kullanımında artış
• Keyif veren veya riskli olan davranışlara karşı dürtüsellik artışı , ( aşırı hızlı araba kullanmak aşırı güç isteyen şeyler yapmak gibi)
• Artmış enerji, etkinlikler ve yerinde duramama hali
• Konuşmasında hızlanma
• Aşırı neşeli olma hali
• Sabırsız olma hali
• Uygun olmayan davranışlarda artış göstermesi.
• Uyku problemleri

Aile veya yakın arkadaşlarınız ile vakit geçirin, duygularınızı ifade edin, geçmişe takılı kalmayın, açık havada yürüyüş yapın ve temiz hava alın, gün ışığında uyumaya özen gösterin, haftalık planlar yapın, uzman doktorunuz tarafından ya da psikoterapisten yardım almaya geri durmayın.
Atak dönemlerinde hasta eğer depresif bir dönemdeyse genellikle antidepresanlarla duygu – durum düzenleyici ilaç tedavisi yapılır. Manik dönemde ise eğer psikotik belirtiler eşlik ediyorsa antipsikotiklerden faydalanılabilir. Bipolar bozukluğa sahip hastalar bir süre sonra kendilerini iyi hissettikleri için ilaç kullanımını bırakmak isteyebilirler. Burada hasta yakınlarının, hastaya yaklaşımı oldukça önemlidir. Hastanın ilaç kullanımını destekleyici söylemlerde ve özellikle hastalığın atakları açısında aile yakınlarının farkındalığının yüksek olması oldukça önemlidir. Düzenli uyku ve egzersiz alışkanlıkları kişiyi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan güçlendirirken belirli rutinlerin oluşturulması, özellikle bu tür psikiyatrik hastalıkların seyrini oldukça iyileştirir. Bipolar bozukluk tanısı almış kişilerin aynı saatlerde uyuyup uyanması, kahvaltı, öğle ve akşam yemeği öğünlerini her gün aynı saatte olacak şekilde planlaması, günün belirli saatlerinde belirli aktiviteleri yapmaya özen göstermesi tavsiye edilir.
Uzm. Klinik Psk. Damla Kankaya
Psikolog Arif Eren
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Manik Depresyon Psk.Serap DUYGULU
► Manik Depresyon Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Manik Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:53
Top