2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşanılan Olaylar Nasıl Travma Olarak Algılanır? Travma ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu
YAZI #7531 © Yazan Uzm.Psk.Samet BADAL | Yayın Kasım 2022
Travma; en genel haliyle kişinin beklemediği bir olayı sınırlarını zorlayan şekilde yaşamasıdır. Travma, APA tarafından; normal insan deneyiminin ötesinde seyreden olaylar olarak tanımlanmıştır. Örneğin, doğal afetler (deprem, sel, çığ ), savaşlar, trafik kazaları, taciz ve tecavüz, yakınımızın ani ölümü, ciddi hastalıklar gibi durumlar travmatik yaşantıya örnektir.
Travma yaşayan kişilerde genellikle aşırı gerilim ve öfke, kolayca ürkme, uyku bozuklukları ve rahatsız edici rüyalar, travmatik yaşam olayınının kopuk şekillerde hatırlanması, günlük yaşantıyı eskisi gibi sürdürememe, travmatik deneyimi hatırlatıcı durumlardan kaçınma, mutsuzluk ve umutsuzluk duyguları görülebilmektedir. Çaresizlik, aşırı korku ve dehşete düşme durumları sıklıkla görülür.
Peki herkes benzer olayları yaşayıp travmatize olur mu dediğimizde ise bunun cevabı hayırdır. Örneğin bir deprem yaşadığımızda veya yakınımızın ölümünü yaşadığımızda kimilerinin daha kabullenici olduğunu kimilerinin de bu durumu kabullenemediğini görebiliriz. Bunun nedeni bizim karakter ve kişiliğimizin yanı sıra geçmiş yaşam deneyimlerini nasıl yorumladığımızla da ilgili bir birikim olarak düşünülebilir. Travma etkilerini yaşamamız için illa ki travmatik olaya doğrudan maruz kalmak gerekmez. Örneğin bir savaşa girmeden de orada yaşananları sosyal medya veya iletişim kanallarından gören birisi de travmatize olarak aynı etkileri yaşayabilir. Eğer travmatize olmaya başlıyorsak ki ikinci paragraftaki etkileri sıklıkla yaşamaya başlarız. Yaşam kalitemiz düşer, sosyal ilişkilerimiz ve aile ilişkilerimiz bozulabilir, özel yaşantımızda bozulmalar olabilir. Fizyolojik yani bedensel belirtiler ortaya çıkabilir; örneğin mide krampları, nefes alamıyor - hava yetmiyor gibi hissetme, kalp çarpıntıları, cinsel isteksizlik gibi.

Travmatize olayın etkileri 1 aydan daha uzun süredir sizi rahatsız ediyorsa travma sonrası stres bozukluğu geliştirilme sürecinde olduğunuz düşünülebilir. Etkileri eğer ki 6 ay içerisinde azalarak kabullenme şeklinde geliştiriliyorsa sağlıklı şekilde süreç yönetiliyor gibi de değerlendirilebilir. Kesin değerlendirme için seans içerisinde kontroller yapılır.
Eğer travma sonrası stres bozukluğu yaşıyorsanız bu konuda psikoterapi alınması halinde terapistinizin uyguladığı yöntem ve tekniğe bağlı olarak süreç sağlıklı bir şekilde atlatılabilir. Ayrıca travmatik yaşam olayının en başından beridir bir kişi kendini kontrol etmede zorluklar yaşıyorsa, fizyolojik ihtiyaçlarını ihmal ediyorsa ( yeme, içme, uyuma ), olumsuz düşüncelerin sayısında artış varsa ve düşüncelerini kontrol edemiyorsa bir psikiyatr ile görüşüp ilaç tedavisi de değerlendirmesi faydalı olacaktır. İlaçlı tedavilerinde sıklıkla ilacı bırakmakla beraber ilaç kullanmadan önceki deneyim seviyesine geri dönüş olabildiği görülebilmektedir. Bu nedenle ilacın bırakılma süreci hekim kontrolünde olmalıdır. Ayrıca psikoterapi süreci de ihmal edilmemelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Samet BADAL
Kütahya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Samet BADAL'ın Makaleleri
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Arzu BEYRİBEY
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşanılan Olaylar Nasıl Travma Olarak Algılanır? Travma ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:10
Top