2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
YAZI #7570 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU | Yayın Ocak 2023
Panik Atak Nedir?
Panik atak, bedensel semptomların eşlik ettiği, kısa süreli kaygı nöbeti şeklinde tanımlanabilir. Panik atakta fiziksel belirtiler yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Panik ataklar bazen dışsal bir uyaranın tetiklemesi sonucu oluşabildiği gibi çoğu zaman dışsal bir uyaran olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Panik atağı başlatan kişinin farkında olmadığı çarpıtılmış düşünceleridir.

Panik atak yaygın yaşanan bir kaygı durumudur. Panik bozukluk tanısı koyulması için bütün kriterleri karşılamasa da birçok insan panik atak yaşayabilmektedir. Uzun süre panik ataklar yaşayan insanlarda atakların başlaması kendi başına kaygı nedeni olabilmektedir. Yani kişi onu kaygılandıran asıl durumdan değil, fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasından korku ve kaygı duymaya başlamaktadır.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
• Belli durum ve yaşamsal olaylara karşı tetikte olma.
• Kendi bedenindeki fizyolojik değişimlere karşı aşırı hassasiyet.
• Olaylara karşı felaketleştirici düşünme şekli.
• Çarpıtılmış düşüncelere sahip olma (deliriyorum, kalp krizi geçiriyorum vb.)
• Baş dönmesi.
• Ellerde titreme, karıncalanma.
• Kalp atışının hızlanması.
• Nefes problemleri.
• Karın ağrıları.

Panik Atakların Sebepleri Nelerdir?
1. Uzun süreli stres: Uzun süre stresli olaylara maruz kalındığında, çaresizlik hislerinin de eşlik ettiği durumların neticesinde panik ataklar ortaya çıkabilmektedir. Problem çözme becerilerinin zayıf olması, kişinin çatışma yönetimini bilmemesi veya çocukluk yıllarından itibaren geliştirdiği dayanıksızlık şeması gibi uyum bozucu şemalar panik atakların yaşanmasını kolaylaştırabilmektedir.

2. Kısa süreli stres: Bazen beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan stresli olaylar da panik atak yaşanmasına neden olabilmektedir. Burada yine kişinin ani gelişen olaylara karşı kendini dayanıksız hissetmesinin payı büyüktür. Kısa süreli strese bağlı panik ataklar, stresli yaşam olayı ortadan kalktıktan sonra kaybolabilmektedir. Aslında bu kaybolma psikolojik olarak düzelme anlamına gelmemektedir. Çünkü arka planda panik atak yaşamaya yatkın bir yapı varlığını sürdürmektedir.

3. Değişik Hastalıklar: Bazı hastalıklar (şeker hastalığı, hipertirodizm, astım vb.) panik ataklar yaşanmasına neden olabilmektedir.

Panik Atak Tedavisi Nasıldır?
Panik ataklar yaşayan kişilerin öncelikle tam teşekküllü bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Fizyolojik olarak panik ataklara sebep olan hastalık ya da bozukluklar olup olmadığı uzman hekimlerce tespit edilmelidir. Eğer altta yatan bir hastalık tespit edilemiyorsa psikolojik sebeplerin araştırılması için bir ruh sağlığı uzmanına başvurulması gerekmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
Doktor Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Online Terapi Kasım 2020
► Online İlişki Terapisi Kasım 2020
► Eşim Beni Aldatıyor Haziran 2016
► İnternette Tanıştık Mayıs 2016
► Depresyon Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:28
Top