2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seyirci Etkisi
YAZI #7609 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Mayıs 2023 ÇOK OKUNUYOR
SEYİRCİ ETKİSİ
Seyirci etkisi, (Bystander effect) birinin yardıma muhtaç olduğu bir durumda çevredeki kişi sayısının fazla olmasıyla olaya müdahale etme oranının düşmesi anlamına gelir. Seyirci etkisi, oldukça önemli bir sosyal psikoloji teorisidir. Bu teori, New York’ta yaşayan Kitty Genovese’nin öldürülmesi esnasında olaya şahit olan otuz sekiz kişinin hiçbir yardım hareketinde bulunmaması ile sosyal psikolog Bibb Latane ve John Darley tarafından araştırılmaya başlanmıştır. Seyirci etkisi, aynı zamanda Genovese Sendromu olarak da anılır.
13 Mart 1964’te Winston Moseley adında bir saldırgan, 28 yaşındaki Kitty Genovese’yi oturduğu binanın önünde tecavüz edip öldürdü. Yarım saat içerisinde gerçekleşen bu olaya çevreden otuz sekiz kişi şahit oldu. Ancak kimse polisi ya da ambulansı aramadı. Bu olay sonrası sosyal psikologlar, insanların bu gibi durumlarda yardım etmeme sebeplerini araştırmaya önem vermişlerdir.
Seyirci etkisi ile alakalı birçok sebep öne sürülmekle birlikte bunlardan biri kötü bir olaya şahit olan kişilerin başkalarının zaten yardım ettiğini düşünerek geri çekilmesidir. Bu sayede kişiler olaya dahil olmak için herhangi bir sorumluluk duygusu hissetmezler. Tersi bir durumda ise yani olaya tanık olan kişi yoksa veya bu kişi sayısı azsa insanlar daha fazla sorumluluk hisseder ve daha fazla yardım ederler. Yani kişi sayısı ile yardım etme oranı arasında ters ilişki bulunur. Müdahale edilmemesinin bir diğer sebebi ise insanların kendi güvenliğini düşünmelerinden dolayıdır. Olaya dahil olmanın kendi güvenliklerini zarara uğratacaklarını düşünen insanlar herhangi bir eylemde bulunmazlar. Bunların yanı sıra Kitty Genovese cinayeti sonrası yapılan araştırmalar sonucunda büyük şehirlerde yaşamanın insanlara kötü olaylara karşı olan kayıtsızlık duymalarına yol açtığı da düşünülür. Yani insanların toplumsal kötü olaylara duyarlılığının azalması kötü olaylar karşısında kişisel sorumluluk almamasına yol açar.
Latane ve Darley ise seyirci etkisinde sosyal etkilerin de rol oynadığını söyler. İnsanların çevresindeki diğer insanların davranışlarından etkilendiğini ve bu yüzden kötü bir olaya şahit olunduğu durumlarda başkası yardıma koşuyorsa bireylerin yardım ettiğini düşünürler. Tüm bu görüşlerden ziyade insanları kötü bir olay durumunda yardım etmemekten alı koyan diğer bir görüş ise yardım edilecek kişinin ırkı veya yardım edecek olan kişinin davranışları ve tutumudur.
Seyirci etkisi teorisiyle ilişkili iki farklı seyirci türü ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri aktif seyirci diğeri ise pasif seyircidir. Pasif seyirciler olay esnasında olaya dahil olmayan ve sessiz olan kişileri tanımlar. Bu kişilerin toplumda fazla olması saldırıların daha artmasına sebep olabilir. Aktif seyirciler ise olay karşısında sesi çıkan ve olaya dahil olan seyircileri temsil eder. Toplum içerisinde aktif seyircilerin fazla olması şiddet durumlarını azaltabileceği düşünülür. Bu sebepten dolayı şahit olunan olayda toplumun sesini çıkarması olayların yaşanmaması için oldukça önemlidir. İnsanlar genelde olaya dahil olma durumunda kendilerine zarar gelme korkusundan dolayı geri adım atmak isterler. Ancak bu korkuyu yaşamayan yani herhangi bir sebep olmadan yardıma ihtiyaç duyulduğu sırada yardım etmeyen birçok insan bulunur. Bu sebepten dolayı bazı yerlerde bu konu ile alakalı kanunlar çıkartılmıştır. Bu kanunlarla beraber kötü bir duruma şahit olan birinin yardımda bulunmaması suç olarak sayılmıştır.

UZM. KLİNİK PSİKOLOG DAMLA KANKAYA SÜNTEROĞLU
PSİKOLOJİ ÖĞRENCİSİ ZEYNEP RENGİN PARLAK

KAYNAKLAR
TATLIOĞLU, S. S., & VURAL, D. A. M. ŞİDDET OLGUSU VE YENİ NESİL SEYİRCİ KALMA ETKİSİ: SOSYAL MEDYA VE GERÇEK HAYAT İKİLEMİ.
https://www.psychologytoday.com/intl/basics/bystander-effect
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Kelebek Etkisi Psk.Süleyman ÇOKAY
► Düşüncelerin Pranga Etkisi Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Boşanmalarda Kaynana Etkisi Psk.Mehmet CAN
► Ebeveyn Tutumlarının Etkisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Seyirci Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:49
Top