2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabah Gazetesi Esra Tüzün Röportajı --- Çocuğunuzun Mesleğini Çoklu Zeka Belirlesin
YAZI #894 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Ekim 2010
Çocuğunuzun mesleğini çoklu zeka belirlesin
15.09.2010
Meslek seçiminde çoklu zeka kavramının önemli olduğunu söyleyen Şenay Yılmaz, "7-13 yaş grubundaki çocuğun zekasının nasıl işlediği anlaşılabilir. Çoklu zeka, meslek hayatına da katkıda bulunur" diyor
Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, çocuklarınızın yeteneklerine göre hangi mesleklerde daha başarılı olacağının ipuçlarını verdi.

Çoklu zeka kavramı nedir?
Yıllar geçtikçe, çocukların öğretiminde etkili olabilecek birçok teknik ve yöntem araştırılmaya başlandı. Tabii ki, buradaki amaç çocuklarımıza 'Yeni bilgileri daha etkin ve kalıcı nasıl öğretebiliriz?'i bulmaktır. Belki de bu becerileri fark ederek, ilerideki meslek hayatına katkıda bulunmaktır. Çoklu zeka kavramı, bunları amaçlayan çocuğun hangi zeka alanını daha aktif kullandığını bularak günlük hayattaki gelişimini desteklemektir.

SÖZEL DİL ZEKASI
Kaç yaş grubuna uygulanması doğru olur?
7-13 yaş grubuna rahatlıkla uygulanır. Aslında ergenlikteki bir kişi, bile kişisel özelliklerden hareketle hangi yönünün daha kuvvetli olduğunu fark ederek kendisini geliştirebilir.

Çoklu zeka olarak bahsettiğiniz gelişim alanları hangileridir?
Belli başlı zeka türleri şöyledir: Sözel-dil zekası, mantıksal-matematiksel, görsel-uzaysal, müziksel-ritmik ve sosyal zeka..

Sözel-dil zekası kuvvetli olan çocuğu nasıl anlarız? Nasıl geliştirilmeli?
Konuşurken, kelimeleri ve sesleri vurgularken uzun ama kurallı cümle kalıpları kullanırlar. Kendilerini hep bu şekilde ifade ederler. Etrafındakilerle rahat iletişim kurar, onları hemen her konuda ikna edebilirler. Bilgilerini sözel olarak paylaşmayı tercih ederler. Konular hakkında yorumlama ve açıklama yetenekleri yüksektir. Okuma-yazmaları oldukça iyidir. Şiir, edebiyat ve yazılara karşı ilgileri oldukça fazladır.

SIK KONUŞUN
Sözel-dil zekası nasıl geliştirilmeli?
Sözel-dil zekasını geliştirmek için çocuğunuzla bol bol konuşun. Özellikle bir sorunun çözümü hakkında konuşurken bu sorunla ilgili kitaplar, dergiler ve gazete küpürlerinden faydalanın. Onun da okumasını sağlayın. Bir konu hakkındaki yorumlarını kasete alın ve dinlettirin. Bunun hakkında yorumlar yapın. Günlük tutması konusunda teşvik edin. Yaşına uygun kitaplar ve dergiler alın.

Sözel-dil zekası kuvvetli olan çocuğu hangi mesleklere yönlendirmek doğru olur?
Genelde yazar, şair, gazeteci ve siyasetçi gibi mesleklere yönlendirilebilir.

AİLELERİN ÇOKLU ZEKAYI ÖĞRENMESİ ÖNEMLİ
Çoklu zeka kavramı başarıyı nasıl etkiler?
Çocuğun kuvvetli olduğu alanlar, pekiştirilerek öğrenmeye istek duyması sağlanır. Ayrıca farklı bakış açısı geliştirilerek çok yönlü düşünmesi desteklenir.

Bunu aileler de uygulayabilir mi?
Evet. Zaten amaç ebeveynin çocuğundaki kuvvetli alanı fark ederek çocuğun bu alanlarını geliştirmesine fırsat vermesidir.
Organize etmek onların görevidir
Sosyal zekası kuvvetli olan çocuklar diğer insanların yüz ifadesine, hareketlerine ve mimiklerine karşı duyarlıdırlar.
Bir işi organize etmeyi, kişiler arası sorunlarda uzlaşma sağlamayı, problemli arkadaşlarına yardım etmeyi severler.
Sosyal zekası kuvvetli çocuğun sosyal faaliyetlere katılmasını destekleyin. Arkadaşları ile bir etkinlik organize etmesini sağlayın. Bu bir doğum günü partisi ya da yıl sonu kermesi olabilir. Pandomim kurslarına gönderin.
Sosyal zekası kuvvetli çocuklar rehberlik uzmanı, öğretmen ve siyasi lider olabilirler.
Etrafı gözler, gördüklerini kağıda döker ve inceler
Görsel-uzaysal zekası kuvvetli olan çocuklar çevresini gözlemler ve değerlendirirler. Öğrendiklerini şekillere yansıtırlar.
Onlar için en önemli kavramlar yer, zaman, renk, çizim ve desen gibi olgulardır.
En çok ilgilendikleri şey; kitaplar, resimler ve haritalardır.

FİLM İZLETİN
Görsel-uzaysal zeka için çocuğu müze ya da fuarlara götürün. Resim malzemeleri alın, kurslarına yollayın. Yarattığı her yeni şeyi destekleyin. Ona bol bol film izletin. Fırsat buldukça görsellik içeren kitaplar hediye edin. Onunla beraber hayaller kurun.
Ders çalışırken resimleri ve slaytları kullanmasını sağlayın. Çekimleri izleyerek, resimlere bakarak öğrenmesini pekiştirin.
Görsel-uzaysal zekası kuvvetli olan çocuklar genelde ressam, mimar ve dekoratör olurlar.
Şarkı söylerler ritimleri severler!
Müziksel-ritmik zekası kuvvetli olan çocuklar olaylar arasında ritimlerle ilişki kurarlar.
Olayların oluşumunu ve işleyişini müziksel bir dille düşünmeye, yorumlamaya ve ifade etmeye çabalarlar.
En çok şarkı söylemeyi, el-ayak ile tempo tutmayı, ıslık çalmayı ve etraftaki farklı sesleri dinlemeyi severler.

ARŞİV YAPIN
Müziksel-ritmik zekayı geliştirmek için çocuğunuzla birlikte farklı tarzlarda müzik içeren konserlere gidin. Müziklerin farklılıkları ve benzerlikleri konusunda tartışın. Enstrüman kullanımı için bu konuda uzman birinden destek alın ve yönlendirin. Güncel şarkıların müziğine farklı sözlerden oluşan yeni besteler yapın. Müzik arşivinizi geliştirin. Değişik değişik kasetlerden, CD'lerden kolleksiyon yapın. Çok agresif olduğu zamanlarda sakin ritimli müzikler dinlettirin.
Müziksel-ritmik zekası kuvvetli olan çocuklar ritim ve seslerle bir hayli ilişkilidir. Bu tip çocuklar; genelde şarkıcı, besteci, müzisyen, orkestra şefi ve müzik eleştirmeni gibi mesleklere yönelirler
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Çoklu Zeka ve Zeka Türleri Psk.Serap DUYGULU
► Çoklu Zeka Psk.Fatma Nihal ADA
► Çoklu Zeka / Öğrenmenin Sekiz Biçimi Psk.Büşra YURTSEVER
► Çoklu Zeka Kavramı ve Zekanın Türleri Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sabah Gazetesi Esra Tüzün Röportajı --- Çocuğunuzun Mesleğini Çoklu Zeka Belirlesin' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:57
Top