2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüyap Kitap Fuarı --- Kaygı Atölyesi Çocuklarla Etkinlik Uygulaması
YAZI #937 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Kasım 2010
1. ETKİNLİK
Konu: Olumsuzluklarla başa çıkma
Malzemeler: Beyaz kağıt bardaklar, renkli keçeli kalemler, masa, sandalye, katılım belgesi

Haftaya okul tatili var. Ancak öğretmen sınıfın ders programından gerisinde kalmaması için bu haftaki imla ödevinde genelde olduğu kadar 20 değilde 30 kelime verdi. Seni kızdıracak neler düşünürsün?
 Öğretmenim o kadar kötü ki şimdi oynamaya vaktim kalmadı.
 Şimdi bunun sırası mı?
 Yapmak istemiyorum..

Şimdi yine aynı durum için bu sefer de düşüncelerimizi değiştirmeye çalışalım. Fazladan 10 sözcükle baş edebilmek için ne gibi düşünceler aklına geliyor?
 Neyse alt tarafı günde 2 defa fazla kelime yazarsam ödev gününe kadar bitmiş olur.
 Önümüzdeki hafta tatil. Bu son ödev.
 Biraz gayretle bu işi çabucak bitirip oyunuma tekrar dönebilirim.

Yani seni kaygılandıran ve kızdıran şeyler olaylar değil senin o konu hakkındaki düşüncelerindir.

Uygulama: Uygulama tek veya 2 çocukla birlikte yapılabilir. Tek çocukla yapılan çalışmada sahneye alınan çocuğa masadaki malzemeleri kullanarak bardağı sevdiği içeceğin renginde yarıya kadar boyaması istenir ve boyamanın sonunda çok susamış olduğunu düşünmesi istenir.
Bu bardağın yarısının dolu olduğunu mu, yoksa yarısının boş olduğunu mu söylersin? Sorusunu cevaplaması istenir.

İkinci soru olarak çocuğa, önünde duranın en sevdiğin içecek olduğunu ve senin için orada bulunduğunu mu düşünürsün, yoksa bu içecekten bardakta olmadığını mı düşünürsün? Sorusu sorulur.

Çocuğun vermiş olduğu cevap karşısında, “seni mutlu ya da mızmız hissettiren şey içecek değil, kafanın içinde nasıl hissettiğini belirleyen düşüncelerdir. Nasıl düşünürsen düşün. Yarım bardak dolusu içecek var. Bunun iyi ya da olumsuz bir şey gibi görünmesi ne düşündüğünle bağlantılıdır” denir.

2.ETKİNLİK
Bir elektrik süpürgesi düşün. Fişi prize taktıktan sonra hortumun ucuna avucunu yaklaştır. Ne hissediyorsun? Sonra elini hortumun ucundan çek. Şimdi ne hissediyorsun?
Diyelim ki bu bir canavar süpürge olsun. Ağzını açmış seni bekliyor ve içine çekiyor. Ne yapardın?
- Süpürgeyi kapatır yada önünden çekilirdin.
Mola vermek bu işte. Biraz düşünmek. O durumdan kaçmak biraz yalnız kalmak. Öfke ve kaygıda böyle bir şey. Bir süre olumsuz düşüncelerden uzak durmaktır. Pes etmek değil sadece ara vermektir.


Malzemeler: Kalın bir ip
1. Uygulama: Her olumsuz durumla karşılaşıldığında çocuklara ne hissettikleri sorulur. Bu durum karşısına her olumlu düşünme için ipe bir düğüm atmaları istenir. 5 düğüm olduğunda basit bir ödül verilir. Burada esas olan çocuğun karşılaştığı kaygı durumuyla baş edebilme yollarını geliştirmeyi öğretmek.

Malzemeler: 3 boyutlu ağaç, postit, kalemler, katılım belgesi ( ya da kupa )
2. Uygulama: Çocuklardan kendilerini öfkelendiren konuları yazmaları istenir. Öfkesini yazan çocuklardan birinin ya da bir kaçının öfkesini sahnedeki ağaca asması istenir. Sonra bu çocuğa öfkesi ile nasıl baş etmesi gerektiği hakkında sorular sorulup, kendisine öfkesini nasıl kontrol ettiğini göstermesi ve öfkesini kontrol ederken hangi yöntemleri uyguladığı sorulur. Daha sonra öfkesini gösteren çocuğun nerelerde yanlış yaptığı ve öfkesini doğru bir şekilde nasıl kontrol etmesi gerektiği hakkında yönlendirmelerde bulunulur.
Son olarak çocuğa öfke söndürme yöntemleri sayfası ile katılım belgesi verilir.

3. ETKİNLİK
Konu: kaygı ve öfke sırasında vücudumuzu rahatlatmak
Uygulama: yavaşlama yöntemleri rahatlatıcı ve kişiye özeldir. Sabit değildir. Neler yapmalısın?
1. derin derin nefes al. Bu senin kalp atışlarını rahatlatır. Ağzımızı kapatıp burnumuzdan nefes alalım. Bir pastaneye girmiş güzel kurabiye kokularını alıyor gibi.. Nefesini al ve 3 sny tut. Yine burnundan ver.
Şimdi sana 3 yol önereceğim. Hangisi hoşuna giderse kaygılandığında yada öfkelendiğinde onu yap.
1.yol ESNET
kollarını başının üzerine kaldır ve iyice esnet. Dirseklerden kolları kır ve ellerinle omuzlarına dokun. Yavaşça bir tarafa eğil nefes al. Diğer tarafa eğil nefes al. Öne ve geriye eğil. Bu arada nefes almaya devam et. Ellerini arkada birleştir ve esnet. Dik duruma gel.

2.yol SIK
bir yastık al. Nefes alırken yastığı sık. Tüm bedeninle sık. 1-2-3-4 diye sayarken bedenini gevşet. Sonra tekrar sık. Bu işlemi 5 defa tekrar et.

3.yol PAT PAT VUR
Kollarını çapraz şekilde göğsünde birleştir. Sol elinle sağ omzuna sağ elinde sol omzuna pat pat diye vur. Bu arada vuruşlarını say. 100 e kadar devam et. 100 olduktan sonra 1-2-3 nefes al --- 1-2-3-4 nefes ver – dur.. Tekrar vurmaya devam et.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Çocuk ve Kitap Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Kitap Sevgisi Aşılama Psk.Mutlu İNCESOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tüyap Kitap Fuarı --- Kaygı Atölyesi Çocuklarla Etkinlik Uygulaması' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:56
Top