2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilgilendirme ve Seminer Yaparken Önemle Üzerinde Durulması Gereken Küçük Şeyler
YAZI #944 © Yazan Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ | Yayın Kasım 2010
Kozadan Kelebeğe Güvenli Geçiş Projesi kapsamında Bursa İl sınırları içinde bir takım çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Final Okulları’nın da ortak olduğu bu proje, sunumları gerçekleştirecek olan değerli emniyet mensuplarının katkısıyla hedefine ulaşacaktır.
Vizyonumuz İpek Yolu Öğrenen Organizasyon Uygulama Takımı olarak Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu "KOZADAN KELEBEĞE" Güvenle Geçiş projesi doğrultusunda Ekim 2010 - Mayıs 2011 süresi içerisinde “Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir gelecek için en az 50. 000 öğrencimizin özellikle zararlı akım ve faaliyetlerden, her türlü suç organizasyonlarından, zararlı alışkanlıklardan ve çevreden gelebilecek tehlikelere karşı bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve bu faaliyetin sürekliliğinin sağlanması.” dır.
Bu proje kapsamında her birim kendi çalışma alanı ile ilgili seminerlerini planlamış ve yapmaya başlamıştır. Okumuş olduğunuz bu yazının hazırlanmasındaki amaç hakkında bilgi vermek istiyorum. İpek Yolu Öğrenen Organizasyon Uygulama Takımının amacı size yardımcı olmak ve seminer verirken yaşadığınız her türlü problemi en aza indirmektir.
Neden analizi yaparken hangi yaş gruplarına birlikte seminer yapabiliriz? sorusundan aşağıdaki dağılıma ulaştık.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KÜÇÜK ŞEYLER
1-2-3. Sınıflar: Bu yaş grupları okuma yazmayı yeni öğrenmiş olan çocukların içinde olacağı grup olduğu için onların anlayabileceği tarzda kelimler seçerek sunumumuzu yapabiliriz. Slaytlarda en fazla 3-4 kelimeden oluşan ve büyük puntolarla yazılmış cümlelere ye verebiliriz. Her cümlenin yanında mutlaka hareketli veya hareketsiz bir bir resim kullanabiliriz. Soru- cevap yöntemine çok yer vermemekte fayda olduğu düşüncesindeyiz. Salondaki kişi sayısının 40-50 arasında olmasına ve oturma düzeninin seminer yapan kişinin, çocukların arasında gezmesine müsait olarak düzenlenmesi önemli unsurlardan bir kaçını oluşturmaktadır. Çocukların kafalarında somutlaştırabilecekleri tarzda bir anlatım modeli benimsenmelidir. Her sunumun bir kahraman karakteri olup onun üzerinden anlatım yapılabilir. Çocuklara anlattığımız konularla ilgili bir şey dağıtmamız çok önemlidir. Dağıtılacak şey bir oyuncak, boyama kitabı, puzzle vb. gibi materyaller olabilir. Sunum süresi 30-40 dakika arası planlanabilir. Anlatım tarzınızı çocuklara hikaye anlatır gibi tasarlarsanız daha etkili olabilir. Hatta anlatacağınız konu ile ilgili bir öykü veya hikaye yazabilirsiniz. Seminer verecek her kişini hazırlığını kendi içinden geldiği gibi yapmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
4-5. Sınıflar: Bu yaş grupları bir şeyleri kendi başlarına yapmayı çok severler. Soru sormayı da çok severler. Okuma –yazma olayı bu çocuklarımızda çok iyi olduğu için seminerde kullanılacak slaytlarda 5-6 kelimelik cümleler kullanılabilir. Bu yaş dönemi somut konulardan soyut konulara geçiş dönemini yaşadıkları için onlara yetişkin bir kişiye davrandığınız gibi davranabilirsiniz. Sunum sırasında çocukların söylediği şeylerde hatalar varsa yumuşak bir dille düzeltme yapabilirsiniz. Sunum süresi 40-45 dakika arası olabilir. Sayı 50-60 arası olabilir. Çocukların soru sormasını sağlayabilirisiniz. Örneklerimizin gerçekliği olması bu yaş grupları için çok önemelidir. Yaşanmış olaylardan örnekler verilebilir. Bu yaş grupları sohbet etmeyi ve kendini ifade etmeyi çok severler. Konumuzu hikayeleştirebiliriz. Belli bir noktaya kadar biz anlatıp onlara tamamlatabiliriz. Bu uygulamayı sunumun sonunda yapabiliriz. Çocuklar doğruyu bilecekleri için sizin anlattıklarınız çerçevesinde uygulamayı yapacaklardır.
6-7-8. Sınıflar: Bu yaş grupları ergenlik döneminde olacakları için sunum sırasında çok hareketli olacaklardır. Biz her şeyi biliyoruz. Ne gerek var? gibi cümleler kullanabilirler. Sizi ve sunumunuzu önemsemiyor gibi görünebilirler. Onların dikkatini çekecek bir giriş yapmanız çok önemlidir. Kullanacağınız slaytı ilk başta çok ön planda tutmayın. Grubun arasında gezerek bakışınız, duruşunuzla salona hakim olmaya çalışın. Slaytta çok fazla yazı olmaması önemlidir. Slaytı anlatacaklarınızı hatırlamak için değil, öğrencilerin anlayabileceği şekilde tasarlayabilirsiniz. Sayının 100 kişiyi geçmemesi önemlidir. Süre en fazla 50 dakika olabilir. Bu yaş grupları da kendini ifade etmeyi çok severler. Ara sıra grubu güldüren bir konuşma tarzı kullanılabilir. Soru cevap yöntemi kullanılabilir. Aşırı teorik bir sunum yerine yaşanmış örneklerle ilerleyen bir sunum daha etkili olacaktır.
9-10-11. Sınıflar: Bu yaş grupları daha sakin bir yapıda olabilir. Aşırı eleştirel tutma sahip öğrencilerden sorular gelebilir. Bu yaş gruplarıyla hızlı ve akıcı bir konuşma tarzıyla hereket edilmesi önemlidir. Sık sık çocuklara sorular yöneltilebilir. Çok ilgi çekici bir noktaya değinildiğinde onlara onaylatılabilir.’’Burası önemli değil mi arkadaşlar’’ şeklinde pekiştirici cümleler kullanilabilir. Süre 60 dakikayı aşmamalıdır. Gerçek hayattan alınmış örnekler paylaşılabilir. Kullanılan slayt ile anlattıklarımız birbirine paralel olmalıdır. Kısa film gibi dikkat çekici materyaller kullanılabilir. Fıkra, karikatür tarzı materyaller slaytta kullanılabilir. Öğüt verici bir yapı benimsemeyin. Onlara yapmaları gereken şeyleri söylemeyin.Onlara güvendiğinizi ve doğru kararlar verebilecek olgunlukta olduklarını söyleyin.
12. sınıflar: Bu yaş grupları semineri zorla dinleyeceklerdir. Akıcı bir esprili bir sunum tarzı benimsemek önemlidir. Öğüt verici şekilde konuşmanız etkinizi azaltır. –malısınız. –melisiniz gibi eklerle biten cümleler kurmamaya özen gösterin. Onların birer yetişkin olduğunu ve doğru kararlar vereceğini düşündüğünüzü söyleyin. Onların yaşlarında çok büyük başarılar elde etmiş insanların hayatlarından örnekler verin. Mümkünse bu kişiler yaşayan, onların takip ettikleri kişiler olsun. Özellikle televizyonda yayınlanan dizilerden örnekler vererek doğru-yanlış ayrımını yapmalarına yardımcı olun. Sunum süresi 60 dakikayı aşmazsa daha etkili olur. Öğrenci sayısı 100 ‘ü geçmemelidir. Öğrencileri sunumun içine katmaya özen gösterin. Soru cevap yöntmini kullanabilirsiniz. Onların örnek vermesini sağlayabilirsiniz. Kısa film gibi etkili görselleri kullanabiliriniz. İzlettiğiniz kısa film hakkında onlara yorum yaptırırsanız daha etkili olur. Doğru olan cümleleri birbirlerinden duymaları daha etkili bir öğrenme yöntemidir.

Ertuğrul Akbaş
Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul AKBAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın Makaleleri
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bilgilendirme ve Seminer Yaparken Önemle Üzerinde Durulması Gereken Küçük Şeyler' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karar Verme Becerisi 2 Nisan 2011
► Konsantrasyon Sanatı Kasım 2010
► Sınav Taktikleri Kasım 2010
► Motivasyon ve Özgüven Şubat 2010
► Takım Çalışması Aralık 2009
► İletişim Kurma Yöntemi Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:04
Top