2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigara Alkol ve Diğer Bağımlılıklar
YAZI #950 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Kasım 2010
Türkiye'de gençlerde madde bağımlılığı her geçen gün artıyor. Kullanım yaşı da gittikçe düşüyor. Genellikle önce sigarayla başlayan bağımlılık serüveninde aileye büyük roller düşüyor. Sosyal öğrenme çocuk için en önemli öğrenme biçimidir. Babası ve annesi sigara içen bir çocuğun ‘sigara zararlıdır çocuğum, sakın içme’ söyleminden ne kadar etkileneceği tartışılacak bir durumdur.
Ergenlerde sigara kullanımı sık görülmektedir. Kolay ulaşılabilir kullanım sıklığının bir nedeni olabilir. çocuğunuzu sigara içerken görebilirisiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda soğuk kanlılığınızı korumalısınız. Bağırmak işe yaramaz. Nasihat dilini kullanmadan zaman zaman konuşmalısınız.
Madde kullanımına geçişte ilk basamaklardan olan sigaraya başlama nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Büyümenin bir sembolü olarak görülmesi, reklam ve filmlerin özendirici etkisi kız çocuklarında erkeksi olma hevesi, meydan okuma tarzı, arkadaş grubuna ayak uydurma çabası.
Sigarayla başlayan madde bağımlılığı çeşitli bağımlılıklarla devam edebilir. Çünkü ergenin, hatta çocuğun bağımlılık yaşı çocuk yaslara inmiş durumda, derdi sigara içmek değildir, özgüven gösterisi yapmak, belli gruplara dahil olmak dolayısıyla onlar gibi davranmaktır. Yapılan araştırmalara göre madde kullanmaya başlama nedenleri arasında şunlar belirtilmiştir. Arkadaş baskısı % 23.3, merak % 29.4, bir gruba ait olmak, sorunlara çözüm aramak % 27.1 veya sorunlardan kaçmak % 26.0, farklı görünme isteği, beğeni toplamak % 24.3, eğlenmek % 25.9.
Yani tüm bunlar ait olma isteği, meydan okuma durumu diğer maddelerle (alkol, esrar, uyusturucu, bali) sosyo ekonomik seviyeye göre değişip devam edebilir.
Nasıl anlıyabilirsiniz peki; bağımlılık yapıcı maddeleri kullananlar, aslında bir şekilde kendini belli ediyor. ‘Zehir’i kullanmaya başlayanlarda, bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozukluğu, konuşma güçlüğü, burun akıntısı, terleme, titreme, dengesizlik, gözde kanlanma, göz bebeğinde daralma, yüzde kızarma, soğukluk, kabızlık, ishal, mide-bağırsak yakınmaları, yürüme bozukluğu, solunum güçlüğü gibi birçok hastalık ortaya çıkıyor. Ayrıca ruhsal çöküntü olarak da; bakımsız dış görünüş, gerçek dışı konuşma, içe kapanma, aşırı para harcama, suç işleme eğilimi ve evden uzaklaşma görülebiliyor.
Çocuğun madde kullandığı tespit edilmesi halinde sakin olunmalı ’Paniğe kapılmayın, öfke ile hareket etmeyin, problemi görmezden gelmeyin, çocuğunuza kesinlikle kötü davranmayın ve suçlamayın ve hemen bir uzmana başvurun.
Esasında her deliğe girebilen tatlı dil, yani iletişim bu sorunun da üstesinden gelmeye yardım edecektir. Daha çocuğunuz bir maddenin kucağına sığınmadan siz onlara kucak açın. Eleştirmeden önce dinleyin ve her durumda yanlarında olacağınızı hissettirin ki hata yapıp, pişman olduklarında size geri dönebilsinler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Sigara Bağımlılığı Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Sigara Bağımlılığı Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Alkol Bağımlılığı Psk.Arzu GÜNEŞ
► Alkol Bağımlılığı Psk.Nilgün HASAN
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sigara Alkol ve Diğer Bağımlılıklar' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:42
Top