2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genç Doktorun İntiharı ve Depresyon İlaçları
MAKALE #10002 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Aralık 2012 | 8,649 Okuyucu
DEPRESYON İLAÇLARI KULLANAN GENÇ DOKTOR. ATLAYARAK CANINA KIYDI

GENÇ DOKTOR ATLAYARAK İNTİHAR ETTİ

Esas sorunumuz samimiyet. İşte birkaç örnek:

HABER: Depresyon kurultayında açıklanan araştırma sonucu: “Psikiyatride 100 kişiden ancak 12’sine doğru teşhis konuluyor.”

TEPKİ: Çıt yok…

HABER: “Bitkisel gıda kullanan genç kız komaya girdi”

TEPKİ: Bitkilerin eczanelerde satılması için çalışma yapılacak

HABER: Kalp Profesörü: “Bu güne dek ilaçla iyileşen bir tek hasta görmedim.”

TEPKİ: Çıt yok…

HABER: Tıp Profesörü: “Kapitalist tıp sömürüyor. Aslında insanlar her devirde aynı sayıda ölmeye devam ediyor.”

TEPKİ: Çıt yok

HABER: “İntihar eden genç doktorun depresyon ilaçları kullandığı ortaya çıktı.”

TEPKİ: Çıt yok

Bu böyle uzayıp gider. Ancak benzer gerçeklik hiç değişmez.

GENÇ DOKTOR ATLAYARAK CANINA KIYDI

Basında yeni bir haber: “İstanbul’da genç bir doktor çalıştığı hastanenin 4. katından atlayarak canına kıydı.”

Tüm basın ve hekim arkadaşları sorunu “bir hasta tarafından şikayet edilme” meselesi üzerine yıkmaya çalıştı. Depresyon ilaçları kullandığı gerçeğini ise herkes ağız birliği etmişçesine görmezden geldi. Üstelik genç doktorla ilgili resmi bir şikayet kaydı da mevcut olmadığı halde. Bunu sağlık bakanlığı açıkladı.

GÖRMEZDEN GELİNEN VEYA ATLANILAN GERÇEK

Hani depresyon ilaçlarını kullanmayınca intihar riski vardı. Kullanıldığı halde gerçekleşen bu intihara ne diyeceksiniz! İstisna mı!

Kullanmayanlardaki sözde intihar riski de bir istisna değil mi peki! Adı üstünde kesin değil; risk! Her kullanmayan intihar etmediğine göre demek ki o olasılık da bir istisna! İkisi de aynı olasılık değerinde bir istisna olan şeylerden birisini sürekli telkin etmek, öbürü ortaya çıkınca görmezden gelmek ve suskunları oynamak neden!

Eğer bir ölüm bitkisel bir takviye ürünü yüzünden olsaydı ortalığı ayağa kaldırırdı birileri. Halk sağlığı için evet! Çok duyarlıyızdır millet olarak! Ama aynı ölüme ilacın yol açmış olabilme olasılığını ağzımıza pek almayız. Tek kusurumuz budur!

(Not: Bu ölümde “şikayetten olmuş” diyerek meseleyi bakanlığın uygulamasına yıkayarak aba altından siyasi; bitkisel nedenli ölümlerde de bu iyi bir fırsat diyerek üstü örtük ticari savaş vermek de diğer kusurlarımızdır)

Kan dondurucu diye tabir edilen birçok cinayet yaşanır ülkemizde. Çoğunun içinde “katil psikolojik tedavi görüyormuş” haberi geçer.

Düşünsenize: Tedavi görürken yahut tedavi gördükleri halde cinayet…

Kimse sorgulamaz; bu nasıl tedavi diye.

Kimse sormaz; bu kişiler katil yapılı ruhları için mi tedavi görüyordu yoksa tedavi adı altında salt antidepresan odaklı bir yardım alarak beyin kimyaları alabora oldu da o yüzden mi böyle birden kontrolden çıktılar diye.

Sorgulanmaz çünkü maazallah ucu ilaca falan dokunursa ilacın, haliyle koca bir sektörün toplumdaki prestiji sarsılabilir!

“Aslında böyle bir şeyi yapacak birine benzemiyordu” denilen bir çok kişi nasıl oldu da aniden canavarlaştı diye kimse sormaz, evet!

Yapmaz demeyin, bu ilaçların bir kısmının prospektüsünde intihar riskini artırabilir diye açıkça yazar. Yine de ekmek peynir gibi verilir. Hem de çoluk çocuklara dahi. İçe kapanığına da aynı, dışa çok dönük olanlarına da... Sihirli bir iksir ne de olsa. Kiminin fazla dışa dönüklüğünü içe çevirir, kiminin içe kapanıklığını dışa doğru açar…

Gıda ya, mutlaka alınmalı. Doktor kontrolünde ya, sorun olmaz. Doktor her hastanın başında nöbet bekliyor çünkü… Evinde balkondan falan atlamak isterse hasta, doktoru hemen yakasından tutar. Çünkü dedik ya, doktorun kontrolünde ne de olsa! Doktor kontrolü varsa ilacın içinde açıkça yazılan “intihar artırıcı yan etkisi” bir anda şifaya dönüşür! Yeter ki doktor kontrolü olsun! İçinde yazana bakmayın!

SONUÇ

Mızrak çuvala biraz daha sığmasın, fahiş ilaç kullanımının toplum nezdindeki tutunumu iyice bir tamamlansın, sonra kenarından bucağından bir düzenleme yaparız belki.

Daha erken… Daha yeterince mağdur yok… Mevcut tablo henüz kafi değil.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genç Doktorun İntiharı ve Depresyon İlaçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► İntiharı Önlemek Psk.Ali BIÇAK
► Grip İlaçları Erken Boşalmaya Yol Açabiliyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Genç Doktorun İntiharı ve Depresyon İlaçları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:36
Top