2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebekler İçin Ek Besinlere Başlama
MAKALE #10022 © Yazan Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ | Yayın Aralık 2012 | 3,598 Okuyucu
Ek Besinlere Başlama (Hangi ayda, hangi besinlere başlamalıyız?)

Anne sütü bebeğin ilk 4-6 ay gereksinimlerinin tümünü karşılamaktadır. 4-6 aydan sonra anne sütü ile birlikte ek besinlere yavaş yavaş geçilmelidir. Ek besinlerin verilmesindeki amaç; bebeğin büyüme ve gelişmesinde anne sütüne destek sağlamaktır. Ek besinlerin zamanında başlanması bebeğin ileride karşılaşabileceği yeme problemlerini azaltmakta ve ileride yemek seçme durumunu engellemektedir.


Ek Besinlere Ne Zaman Başlamalıyım?


Ek besinlere, anne sütüyle birlikte bebeğiniz 4-6 aylık olduktan sonra yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Ek besinler; bebeğin bulunduğu ayın sindirim sistemi özelliklerine ve gereksinimlerine uygun olmalıdır. Bebeğinizin besini nasıl tolere ettiği ve besinin allerji yapıp yapmadığının anlaşılabilmesi için farklı besinlere aynı zamanda başlanmamalı, aralarında en az 1 hafta zaman farkı olmalıdır. Verilen ek besinler anne sütü ile birlikte değil, emzirmeden ortalama 2 saat sonra bebek acıktığında vermeli daha sonra tekrar emzirilmelidir. Ek besinlere bir küçük çay kaşığı ile başlanıp miktarı yavaş yavaş artırılmalıdır.Ek besinleri verirken bebeğin mide kapasitesine önem verilmeli, mide kapasitesinin üzerinde miktar verilmeye çalışılmamalıdır.

Ek Besinler


Meyva suları, meyva püreleri: Anne sütü yeterli olduğunda 4. aydan itibaren meyva suları başlanmalıdır. Meyva suları önce çay kaşığı ile daha sonra yavaş yavaş artırılarak bebeğe verilmelidir. Meyva sularından en az allerji oluşturduğu düşünülen elma suyu öncelikli iyi bir seçimdir. Elmadan sonra mevsimine göre armut, şeftali, üzüm, muz bebeğin rahat tolere edebileceği meyvelerdir.Daha sonra diğer meyva sularına geçilmelidir. Meyva sularını iyi tolere eden bebeğe meyva suyu yerine meyve ezme veya pürelerine de başlanabilir.

Yoğurt: Anne sütü yeten bebeğe 3-4 aylıktan itibaren yoğurt verilebilir. Yoğurt isteğe ve imkana göre bebeklere özel yoğurtlardan da seçilebilir.


Sebze püreleri: Dördüncü ayın başından itibaren sebze püreleri verilebilir.Patates, havuç, kabak gibi sebzeler bebek tarafından rahat tolere edilen sebzelerdir.


Çorbalar: Sebze çorbaları, acısız tarhana çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası ve kırmızı mercimek çorbası 4. aydan itibaren pirinç de ilave edilerek verilebilir.


Muhallebi: Dördüncü aydan itibaren muhallebi başlanabilir.


Yumurta: Dördüncü ayın sonundan itibaren önce sarısı 1/ 8 oranından başlanarak 2-3 gün ara ile ½’si, ¾’ü ve tam sarı olmak üzere gitgide artırılarak başlanır. Yumurta beyazının allerjik özelliği olduğundan 7-8 aya kadar verilmemesi önerilmektedir.


Et, tavuk, balık: Et kıyma ya da püre olarak 5. aydan itibaren bebeğin çorbalarına eklenerek başlanır. Bayaz tavuk eti ve balık eti bebekler için ilk başlarda daha fazla tercih edilmelidir.


Kurubaklagiller: 6-7 aydan sonra ezilmiş kurubaklagiller (kurufasülye, nohut, mercimek bebeğe verilebilir. Çorbalara eklenebilir.


Ek besinlerle birlikte bebeğe yavaş yavaş su verilmeye de başlanmalıdır.


Ek Besinler Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar


Çocuğa ek besinler teker teker alıştırılmalıdır.

Yeni besin denenmeye başlandığında az miktarda verilmelidir. Çocukta yeni besin verildikten sonra herhangi bir tepki görülmezse miktarı artırılmalıdır.
Yeni besinler çocuğa açken verilmelidir.
Çocuk bir besine alıştıktan 3-4 gün sonra yeni besine geçilmelidir.
Çocuk bir besini aldıktan sonra alleji belirtisi gösteriyorsa o besin kesilmeli, 15-20 gün sonra tekrar denenmelidir.
Ek besin verilirken konan kaplar, kaşık, bardak gibi malzemeler sabunlu su ile yıkanmalı, iyice durlanmalı ve sıcak sudan geçirilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebekler İçin Ek Besinlere Başlama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'ün Makaleleri
► Ek Besinlere Geçiş Dyt.Aziz KILINÇ
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bebekler İçin Ek Besinlere Başlama' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En Önemli İçeceğimiz Su Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:44
Top