2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Grup Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?
MAKALE #10031 © Yazan Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN | Yayın Aralık 2012 | 8,356 Okuyucu
Grup Terapisi nedir; Kimlere, Nasıl Uygulanır?

Grup terapisi, bireysel yapılan terapinin gruba bölünmüş şeklidir. Danışanlar bireysel terapi yerine başka danışanlarla beraber grup terapisi uygulayarak, hem birbirlerine geri bildirimde bulunurlar, hem de birbirlerine bir şekilde ayna tutarlar. Böylece bazen içinde bulunduğumuz ruhsal durumda farkında olmadığımız yönlerimizi birbirimize göstermek ve farkındalığımızı arttırmak için grup terapisi; sık kullanılan ve verimli bir terapi çeşididir.

Grup Terapisi; eğitim almış lider bir psikoterapist yönetiminde, belirli sayıda katılımcı ile yapılır. Gruplar genel olarak 6-10 kişi arasında olur ve bazen bir tema altında grup kurulurken, (kilo verme, sosyal fobi, bağımlılık, sınav kaygısı vs.) bazen kişisel gelişim, bazen de sadece düşünce içeği değişiklikleri gibi daha genel bir amaçla grup kurulabilir.

Grup terapileri; grubun kuruluş şekline ve amaçlarına göre çocuklar, ergenler ve yetişkinler için kullanılmaktadır. Genel anlamda psikiyatri servislerinde yatan hastalara grup terapisi uygulanırken açık gruplar şeklinde yapılır. Her yatan hasta gruba katılabilir. Ancak poliklinikler ve özel muayhaneler de grup terapisi kapalı gruplar şeklinde yapılır. Katılımcı belli sayıda, grubun başlangıç ve bitiş süreleri önceden belirlenmiştir.

Grup terapilerin de; bireysel terapide olduğu gibi çerçeve belirgindir. Terapi genellikle haftada bir gün, aynı saatte ve aynı yerde, aynı kişilerle uygulanır. Terapiye zamanında gelmek, terapi sürecine katılmak, ücreti ödemek değişmeyen terapi kurallarıdır. Grup terapisi başlamadan önce, aday grup üyeleri ile terapist tarafından ön görüşme yapılır. Danışana grup süreci hakkında bilgi verilerek, grup terapisine uygun olup olmadığına karar verilir.

Grup terapileri, yukarıda da belirtildiği gibi haftada bir kez, 90 dakika sürer. Grup üyelerinin sürece katılımları, gördükleri faydalar, grubun ihtiyaçlarına göre minimum 12 hafta olarak grup süreçleri belirlenir. Grubu bitirmek tüm grubun kararı ile olur.

Grup terapileri dinamik (etkileşimsel ) , bilişsel, psikodrama, sanat terapileri gibi ekollerle yönetilir. Bu ekollerin genel grup terapileri kuralları dışında kendi bakış açıları, felsefeleri ve doğal olarak farklı teknikleri vardır. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi terapinin çerçevesi, türü ne olursa olsun değişmez. Sadece kullanılan yöntemler farklıdır. Örnegin sanat terapisinde; müzik, resim, heykel, tiyatro gibi sanat öğeleri kullanılarak, danışanın ifade etmek istedikleri bu yolla anlaşılır. Yani grup üyelerinin bilinçli ya da bilinç dışı düşündükleri ve hissettikleri, sanat ile konuşulur ve tedavi edilir. Psikodrama yönteminde ise rol alma, role girme, rolden çıkma gibi teknikler kullanılarak, grup üyesinin hissettikleri tüm grupta konuşulur. Grup üyeleri birbirlerine geri bildirimde bulunurlar. Böylece farklı yöntemlerle birbirleri ile daha renkli ve derin bir iletişim kurmuş olurlar.

Bazı kişiler, bir grubun içinde kendi özelliklerinden, duygularından, düşüncelerinden, geçmişinden bahsetme fikrini oldukça korkutucu bulabilirler ve çekinebilirler. Oysa grup terapileri insanın sosyal bir varlık olduğu gerçeğini görerek ortaya çıkmıştır. Grup terapileri hayatta doğal olan diğer insan ilişkilerinin, küçük bir örneği gibidir.
Aslında diğer insanlarla- ötekilerle kurulan ilişkilerin ve hissettiğimiz duyguların konuşulup tartışılabildiği- farklı ve doğal bir insan ilişkileri yoludur.

Kısaca insanın doğasında olan anlaşılma isteği için; farklı ve etkin bir yöntemdir. Herkesin bir terapiste ihtiyacı olduğunu düşünürsek; grup terapileri de değerlendirilecek bir yoldur…

Dr. Aslı Aktümen Bilgin

Psikiyatri Uzmanı& Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Grup Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı AKTÜMEN BİLGİN Fotoğraf
Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN
Bursa
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN'in Makaleleri
► Grup Terapisi Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
► Psikodrama Grup Terapisi Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Grup Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:42
Top