2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Ameliyatı
MAKALE #10035 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Aralık 2012 | 4,188 Okuyucu
Burun yüzün tam ortasında yer alan, görünüm ve solunum açısından çok önemli olan bir organdır. Buruna yönelik girişimler her yönüyle çok iyi planlanmalı ve incelikle gerçekleştirilmelidir. Burada yer alan bilgiler, burnuna yönelik bir girişim düşünen kişiler için aydınlatıcı olması için hazırlanmıştır. Burun ameliyatı ile ilgili detay bilgi için lütfen bir uzman doktorunuza başvurunuz.

Burun ameliyatlarında, fonksiyonel kazanımın yanında kabul edilir bir estetik görünümün de amaçlanmaktadır. Burun ameliyatları tecrübeli uzman kişiler tarafından hastaya tüm detaylar anlatılarak yapılmalıdır. Amerika istatistiklerine göre, her 100 burun ameliyatı olmuş hastanın &7-14′ünde, 6 ay sonrasında en az karar vermek üzere, revizyon ameliyatı yapma ihtiyacı doğmaktadır. Revizyonların çoğu lokal anestezi altında yapılan kısa süreli hastayı çok rahatsız etmeyen ufak düzeltme müdahaleleridir. Bu revizyonlar dışında, ameliyat tekniğindeki bir hata ise bir sonraki ameliyatın revizyondan çok öncekinden büyük cerrahi girişimlere ihtiyaç gösterebilmektedir.


Ameliyatlardaki başarı hasta-hekim ilişkisinin sağlıklı olmasına, ameliyat olmayı isteyen kişinin bu ameliyata hazır olmasına ve gerçekçi bir beklentiye de sahip olmasına bağlıdır.


Her insanda farklı doku yapısının, buna bağlı olarak da farklı iyileşme süreçlerinin olduğunu; her insanın kendi yüz yapısına orantılı bir burun yapısının amaçlandığını; kişiler arasında görüntü farklılıklarının olacağını bilmek çok ama çok önemlidir.


Doktorunuzla görüşmenizde, burnunuzla ilgili şikayetlerinizi tüm detayları ile aktarmanız gerekir. Solunumla ilgili şikayetlerinizin olup olmadığı, oluyorsa bunların mevsimlerle ilişkisi, aktivitelerle artıp artmadığı, gece uykuları, ağız kuruluğu, baş ağrısı, horlama, akıntı gibi sorunlara yol açıp açmadığı ayrıntıları ile konuşulmalıdır.

Geçirilen travmalar, önceden geçirilmiş bir girişim olup olmadığı ve zamanları bildirilmelidir.
Şekille ilgili rahatsızlık duyulan özellikler, beklentiler anlatılmalıdır.
Daha sonra burun analizi ve muayenesi yapılarak bulgular size aktarılır.
Bunu izleyen aşama, bazı ön hazırlıklar ile (laboratuvar tetkikleri vs.) ameliyat için bir engel olup olmadığının belirlenmesidir.

Ameliyatlar iki şekilde yapılabilir; işlem sırasında kişinin tam olarak uyutulduğu genel anestezi, veya kısmen sakinleştirilerek ameliyat bölgesinin uyuşturulduğu sedasyonla lokal anestezidir. Bu yöntemler size ayrıntıları ile anlatılarak hangi yöntemin size uygun olacağına karar verilir.


Ameliyat öncesinde size anlatılan detaylara göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 1,5- 2 saat civarındadır.


Ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz ve alın ve yanaklara 2 saatte bir 15 dakika soğuk uygulanması sizi rahatlatacak ve şişlik ve morluklarınızı sınırlayacaktır.


Eğer burun içine tampon uygulanmış ise genellikle ameliyattan 2-3 gün sonra bunlar alınır. Bunların alınması inanılanın aksine kesinlikle acısızdır. Üçüncü günden itibaren şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde geçmeye başlar. Günlük aktivitelere yavaş yavaş dönülür.


Ameliyattan 1 hafta sonra alçı kalıp alınarak sadece burnu örten bir ince bant uygulanır. Amaç, kalıbın alınmasını takiben burunda oluşabilecek şişlikleri kontrol etmektir.Bu bant ta yaklaşık 1 hafta tutulur.


Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir liste ameliyat sonrası size verilecektir.


Burnunuzdaki bantlar açıldığında ana hatları ile şeklini görebilsenizde, detayların ortaya çıkması zaman alır. Özellikle ilk aylarda sabahları burun daha şiş olabilir, gün içinde azalır.


Burun ucuna yapılan girişimlerin yoğunluğuna ve kullanılan tekniğe bağlı olarak burun ucunda ameliyat sonrası uyuşukluk ve sertlik olabilir. Geçmesi bazen ayları bulabilir.

Ameliyattan sonra erken dönemde burnun travmalardan korunması gereklidir. Bu nedenle vücud teması gereken sporlar ilk 8 hafta içinde sakıncalıdır. Aynı şekilde sauna ve solaryuma aynı süreyle maruz kalınmamalıdır. Buna karşın ikinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar yapılabilir.
Ameliyattan sonra ilk günler ve haftalarda burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunum genellikle çok rahat değildir. Bu dönemde bazı damla ve kremler önerilecektir ve kullanımları şikayetlerinizin azalmasını sağlar.
Ameliyattan sonra 1,3,6 ve 12. aylarda kontrolleriniz yapılarak iyileşme süreciniz izlenir. Ameliyat öncesi ve sonrasında 6. ayda çekilen resimlerle kıyaslamalar yapılır.

Kişinin sonucu görmesi için iyileşme sürecinin yani en az 6-9 ayı beklemesi gerekmektedir. Hastanın biraz sabırlı olması ve doktoru dışında kimsenin tavsiyelerine uymaması uygun olur.


OP DR GÖKHAN ÖZERDEM


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
► Yüz Germe Estetiği Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:32
Top