2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #10044 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Aralık 2012 | 3,999 Okuyucu
VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismus, kadının cinsel ilişkiye girmek (penetrasyon yaşamak) istemesine rağmen, bilinçdışı kontrol edemediği kasılmalar sonucu vajinada yanma hissi oluşması ya da ağrı çekilmesi durumudur. Bu istemsiz kasılmalar, vajina çevresindeki "aşk kasları" adını verdiğimiz pelvik taban kaslarının gerginliğinden kaynaklanmaktadır. Kadın, bu kasılmaları doğrudan kontrol edemez. Hatta bu kasların cinsel ilişkiyi kısıtladığının ya da vajinanın daralmasına neden olduğunun farkında bile olamayabilir. Böyle bir durumda, partnerlerinin bilmesi gereken en önemli şey, cinsel ilişki sırasında bacakların kapanması ve kasılmalar belki de eşi istemsiz itme kadının tamamen iradesi dışında geliştiğidir. Çünkü vajinismusta, başta vajina etrafı olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, titreme, tiksinme ve panik hali olur. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajina girişinin dar olduğunu düşünen bir kadın, psikolojik olarak acı çekmeyi beklemektedir. Bu nedenle kendini savunma ve koruma çabasına girer. Bunun sürekliliği vajinismus teşhisinin konulmasında yeterlidir.

Bazı durumlarda vajinismus, cinsel birleşme sırasında, pek de önemsenmeyen gerginlik hissi ve yanmayla başlayıp daha sonra penis-vajina birlikteliğini engelleyebilecek şiddette ağrılara dönüşebilirken bazı durumlarda ise penis-vajina birlikteliği tamamen zor ve imkânsız olabilir. Aslında vajinismusun diğer adı tamamlanmamış ilişkilerdir. Penisin hiç bir şekilde içeriye girememesi yani vajinanın tamam kapalı olması durumunda, gerginlik hissi en üst seviyeye çıkar ve acı hissi, cinsel birleşme durdurulduğu anda biter.

Vajinismus Türleri

Premier (birincil) vajinismus olarak bilinen vajinal kas spazmı nedeniyle, kadının ağrısız cinsel birleşme yaşaması mümkün değildir. Premier vajinismus yaşayan kadınların çoğu hiç cinsel birleşme yaşayamamıştır veya vajinal tampon gibi şeyler kullanamazlar. Birçok çift premier vajinismus nedeniyle cinsel birleşimlerini tamamlayamaz.
Bazen de vajinismus, rahatsızlığı keyif veren cinsel ilişkilerden sonra özellikle ileri yaşlarda görülebilmektedir. Sekonder (ikincil) vajinismus olarak bilinen bu durum, genellikle tıbbi durumlarda, travmatik olaylar sonucunda, doğum sonrası ya da yaşam değişimi (menopoz) nedeniyle görülebilmektedir.

Vajinismus Tedavi EdilebilirPenis ve vajina figürandır, başrol oyuncusu beyindir

Cinsellik tamamen beyinle ilgili bir süreçtir. Cinsel organlar denildiğinde akla penis ve vajina gelir ve toplumda cinselliğin penis-vajina birleşmesinden ibaret olduğuna dair yaygın bir yanlış inanış vardır. Oysaki en büyük cinsel organımız beyindir, çünkü cinsellikten alınan haz tamamen duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantılıdır. Eğer kişinin cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri varsa, cinsel ilişkiden haz alması da zordur. Sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için kişinin konsantre olması ve kafasının başka şeylerle meşgul olmaması gerekir. Penis ve vajina figürandır, başrol oyuncusu beyindir.


Cinsel işlev bozukluklarının temelinde cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceler yatar


Sadece vajinismusun değil neredeyse tüm cinsel işlev bozukluklarının temelinde kişinin kendisiyle, kendi bedeniyle, partneriyle ya da cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri yer alabilir. Genellikle vajinismusta neden cinsel birleşme ile ilgili çocukluktan itibaren duyulan yanlış bilgilerken, erken boşalmada her ilişkiye başlarken erkeğin kafasında var olan “ya erken boşalırsam” düşüncesidir. Şimdiye kadar toplum tarafından erkeğin kafasına yerleştirilmiş erkeklik ve cinsel güçle ilgili “penisin her zaman sert olması gerektiği, penisin sertliğinin erkekliğin simgesi olduğu, erkeğin her zaman cinsel ilişkiye hazır olması gerektiği” gibi olumsuz telkinler sertleşme sorununa neden olurken, yine kadının kendisi ve kendi bedeniyle ilgili olumsuz düşünceleri ve ilişki sırasında kendini rahat bırakamaması de orgazm olamamaya yol açabilir. Görüldüğü gibi aslında çoğu cinsel sorunun nedeni de yine beyindeki olumsuz düşüncelerdir.


Nedenleri çeşitlilik gösterse de, vajinismus cinsel işlev bozukluğu %100 tedavi edilebilir. Başarılı bir vajinismus tedavisi çoğu zaman ilaç, hipnoz ya da başka bir karmaşık teknik gerektirmez ve cinsel terapiyle çok kolaylıkla çözümlenebilir. Cinsel terapistin önerdiği programa uyulduğu takdirde, acısız, ağrısız ve keyifli bir cinsel hayata çift ulaşabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:19
Top