2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmusa Bakış
MAKALE #10049 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Aralık 2012 | 4,915 Okuyucu
VAJİNİSMUSA BAKIŞ

Vajinismus,cinsel birleşme sırasında kadında vajen kaslarının istemsiz kasılarak cinsel birleşme olanağına kendini kapatması durumudur. Kasların kasılmasının önüne geçilememektedir. Vajinismusu genel olarak tanımladığımız zaman fiziksel bir engel olmamasına (Anatomik olarak normal) rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlanmaktadır. Vajina (kadın cinsel organı) ilişki sırasında penisin büyüklüğü ya da küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak dışa en yakın kısmı oldukça gevşeyebilir. Bazen de vajinal giriş öyle gergin ve sert bir hale gelir ki penisin buraya yaptığı baskı kadında gerçekten ağrı ve acı yaratabileceği gibi, yeni tanımlanan ve korkuyla eşleşen, zarar görmeyle eşleşen bir duygu olduğu için ağrı ve/veya acı olarak algılanır ve bunun tarifini yapamaz. Korku ve kaygı ile kadın erkeği ve erkeğin penisini vajen bölgesine yanaştırmazken, bazıları ise yanlızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar. Başlangıçta her şey çok güzel başlar, güzel bir öpüşme ve sevişmeden sonra vajinal ilişkiye sıra geldiği zaman kurt kapanı gibi bacaklarını kasar ve erkeği iter. Bu olaylar karşısında erkek ne yapacağını bilmezken kadında korku ve mahçubiyet hakimdir.

Vajinismus problemi yaşayan birçok kadın, vajinismus olduğunu bilmeden vakit kaybetmektedirler. Vajinismusla geçirmiş oldukları süre evliliklerini ya da beraberliklerine olumsuz yansımakta ve kadınların özgüvenlerini kaybettirmektedirler. Vajinismusun oluş nedenleri kişilere göre farklılık gösterir; "Vajinanın çok küçük veya çok dar olmasından dolayı ilişkiye girememek" diye bir kavram çoğu zaman doğru değildir, çünkü vajina yapı itibariyle esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişleme demektir). Bilinç altındaki korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kotrol dışı kasılmalar ve kilitlenmeler oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali de oluşmaktadır. Bu durumda ilişkiye girecek olan kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve artık ilişkiye izin vermez veya veremez. Vajinusmuslu kadınların bazıları ise; kızlık zarlarının çok kalın olduğuna ve bu yüzden ilişkiye giremediklerine inanmaktadırlar ve de malesef eşlerini de buna inandırabilmektedirler. Sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanan çiftler, bir kadın doğum uzmanına başvurmaktadırlar. Kişi anestezi ile bayıltılır ve kızlık zarı ameliyatla açtırılır. Sorunun fiziksel bir nedenden kaynaklanmamasından dolayı, kızlık zarının açılması çözüm yerine, bunun da işe yaramadığını gören çiftlere, daha çok umutsuzluk, karamsarlık, bunun sonucunda da ilişkilerde yıpranmaya sebep olmaktadır. Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girmektedirler. Fakat, bir kısmı da rahatça muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.

Vajinismusun nedenlerinde çocukluk çağından kalma korkuların, suçluluk,ayıp,günah duygularının yeri büyüktür.Korkular en çok ,kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme,parçalanma korkularıdır.Ayrıca gebe kalma korkuları da önemlidir. Bunların yanında; -Eksik yada yanlış cinsel bilgi -Erken travmatik yaşantılar -Eşler arasındaki iletişim biçimi -Cinsel iletişim sorunları-Performans kaygısı -Kızlık zarını yitirme korkusu -Otoriter baba-Baba kız ilişkisindeki güçlükler -Cinselliği aşağılayan aile olabilmektedir.

TEDAVİ VE YAKLAŞIMLAR

Nedenleri çeşitli olmasına rağmen vajinismus, tedavisi kesinlikle mümkün olan bir sorundur. Vajinismus tedavisi için gelen, danışan ilgiyle ve ayrıntılı olarak dinlenilmelidir. Duyguları anlaşılmaya çalışılmalıdır. Danışanın, ayrıntılı bir psikolojik (ruhsal) anemnezi alındıktan sonra problemin çözümü aşamasında neler yapılacağına dair bilgilendirme yapılır.

Vajinismus tedavisi için problemi çözmek istemek ve yapabileceğine inanmak önemli bir adımdır. Danışan fiziksel olarak kadın olsa bile, duygusal olarak kadın olma konusunda içsel problem yaşamaktadır. Danışana, kendine özel sebeplerinin vajinismus olarak nasıl oluşabileceği anlatılmalıdır. Daha sonra insanın ruhsal yapısı anlatılmalıdır.
Evli kişilerde terapi; terapist, eşlerden oluşan sac ayağı arasında yürütülmektedir. Eşlerin katılımı destek ve anlayışı iyileşmeye olumlu bir katkı sağlar. Diğer yönden unutmamamız gereken bir konuda bir çok bekar arkadaşlarda aynı problemleri yaşamaktadır. Terapi için illa ki eşi olması gerekmemektedir.
Vajinisimus tedavisinde terapi ile cinsel bilgilendirme yapılır. Kadının cinsel anatomisiyle ilgili eğitim verilir. Kadın vajinismustan kurtulmayı istediği, yapabileceğini inandığı ve bilgilendiği bir hazırlanma safhasını hisseder. Sorunun üzerine giderek, emek göstererek çözebilme gücünü hisseder. Duygusal olarak hissettiği korku yüzünden, kadın olarak cinselliği yaşamamanın üzerine gidecek güveni ve gücü içerisinde hisseder. Danışana uygun cinsel terapi metodları, cinsel bilgilendirme, gevşeme egzersizleri, parmak egzersizleri, kegel egzersizleri ve telkin metodları bir protokol ve telkinler dahilinde uygulanır.

Tedavi sürecinde bu aşamada çeşitli vajinismus egzersizleri uygulanmaktadır. Bu egzersizler duygusal olabileceği gibi, fiziksel egzersizler de olabilir. Duruma göre bazen sadece duygusal, bazen fiziksel egzersizler, bazen de hem duygusal, hem fiziksel egzersizler uygulanabilmektedir. Yalnız bu egzersizlerin terapisiz yapılmasıyla kişinin bu hastalığı aşması geçici olarak mümkün olabilir, ama uzun vadede başka sorunlar oluşturabilmektedir. Çünkü egzersizlerin yalnız başına ve uzmansız uygulanması, bazı hastaların derinde yatan duygusal kırgınlık veya problemlerini çözemeyebilir, bu ileride cinsel ilişkiden zevk alamama veya gebeliğe hazır olamama gibi sonuçlarla ortaya çıkabililir. Hatta bazen hasta kendi başına tedavide başarısız olduğunda bu kırgınlık, bu kaygı ve korku daha da ciddi boyutlara gelebilmektedir, ve hastanın tedavi süreci böyle bir travmadan dolayı zorlaşabilmektedir. Bunun için vajinismustan sağlıklı bir şekilde ve tamamen kurtulmak için bu vajinismus egzersizlerini yalnız başına değil bir uzmana başvurup, onun yönledirmesi veya verdiği diğer talimatlar ve terapiler eşliğinde gerçekleştirmek daha doğrudur.

İlgili, destekleyici ve güvendiğiniz bir terapist vajinismus tedavisi ile probleminizi aşmakta size yardımcı olabilecektir. Siz de çekinmeden, sağlıklı bir kadın ve mutlu bir cinsel yaşam için ilk adımı atın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmusa Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Şiddete Analitik Bir Bakış Psk.Dila HOTLAR
► Şizofreniye Klinik Bakış Psk.Erol AKDAĞ
► Depresyon ve Psikanalitik Bakış Psk.Vahap TAŞKENT
► Çift Terapisine Bakış Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
► Hayata Pozitif Bakış Psk.Yasemin EYİGÜN
► "Otizm" E Farklı Bir Bakış Değer ÇAĞLI METE
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinusmusa Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top