2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En İyi Burun Estetik Doktorunu Nasıl Bulurum
MAKALE #10072 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Aralık 2012 | 8,245 Okuyucu
Burun estetik ameliyatına karar veren hastaların seçimleri oldukça önemlidir çünkü başarılı bir ameliyatın ilk kuralı bu işi çok iyi yapan bir doktora ulaşmaktır. Maalesef başarısız sonuçlar konusunda doktorlar kadar hastaların da (doktor seçimini iyi yapmayarak) suçlu olduğunu görmekteyim.

Türkiye'de burun estetik ameliyatını yapan pek çok Kulak Burun Boğaz&Baş Boyun Cerrahisi uzmanı ve plastik cerrah var ancak burun estetiği konusunda son derece spesifikleşmiş (özelleşmiş) doktor sayısı maalesef çok fazla değil.Günümüzde bir doktorun yüzlerce ameliyat arasından her birini aynı mükemmellik ve başarıda yapma şansı yoktur.her ameliyatı yapıyorum diyen bir doktor genellikle her şeyi vasat yada sıradan yapan bir doktordur.Bu nedenle Avrupa ve ABD ‘de özellikle estetik girişimlerde cerrahlar ilgi duydukları ve başarılı oldukları alanda özelleşmektedir.Türkiye’de de her geçen gün bu anlayış oturmakta ve hastalar bu konuda bilinçlenmektedir.

Yani siz burun estetik cerrahisi ameliyatı olmaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken-burun estetiğiyle adeta 24 saat yatıp kalkan – bir cerraha ulaşmanızdır.

Ülkemizde özellikle sosyo ekenomik düzeyi yüksek hastaların pek çoğu gazetelerden, televizyondan ve çevrelerinden duydukları doktorlara giderler. Medya’da yer almak elbette önemlidir. Ancak bir doktorun medyada bıktırıcı sıklıkla yer alması bu işi çok iyi yaptığı anlamına da gelmez.

Estetik burun ameliyatı olmaya karar verdiğinizde, ameliyat olmayı düşündüğünüz cerrahın medyada yer almasından ziyade “estetik yüz cerrahisi ve fonksiyonel rinoplasti” konularında nerelerde nasıl bir eğitim aldığı,Avrupa ve ABD ‘ de saygın derneklerdeki üyelikleri, bu konudaki deneyimi ve mesleki özgeçmişi daha önemlidir.Ancak unutmamak lazım ki; Tv ve gazete röportajları da cerrahın mesleki özgeçmişine destek olacak şekilde size doktorunuzla tanışmadan cerrah hakkında müspet yada menfi bir fikir verebilir.

Doktorunuza karar verip randevu aldıktan sonra ilk görüşme sizin için çok önemlidir.Mutlaka, daha önce kaç hasta ameliyat ettiği ve kaç tanesinde istenmeyen sonuçlar oluştuğu gibi soruları doktorunuza sorun. Size yan etki ve komplikasyonlardan bahsetmeyen doktor işinin ehli olmayabilir. Tecrübeli bir doktor komplikasyonlardan korkmaz, çünkü ne yapacağını bilir ve tecrübesi gereği hata yapma ihtimali azdır. Her ameliyatın riskleri olabileceği için ameliyat sonrasında, ameliyattan önce sizin yazılı olarak yapılacak işleme onay vermeniz kanunen gereklidir. Bu kapsamlı belgeyi ameliyattan önce imzalamış olmalısınız. Ayrıca imzaladığınız kâğıt sadece basılı metinden oluşmamalı, el yazısıyla girilmiş bilgiler de içermelidir. Sadece basılı bir metin imzalandığında Avrupa Birliği kanunlarına göre yapılan göstermelik ve formalite bir işlemdir, hasta yazılı bilgileri okumamış olabilir, hatta bilmeden de imzalamış olabilir. imza attığınız onay kâğıdının bir kopyasını isteyin ve evde tekrar okuyun. Daha da önemlisi, orada anlatılan bilgilerin bazılarına ameliyattan sonra gerek duyabilirsiniz ve ameliyat sonrası endişeleriniz bu sayede giderilebilir, sorularınıza cevabı bu kâğıtlarda bulabilirsiniz. Mesela ne kadar süre spor yapmayacağınız, makyajın ne zaman uygulanabileceği, nasıl beslenmeniz gerektiği, şişlerin ne zaman ineceği gibi..

Amerika Birleşik Devletleri’nde rinoplasti ameliyatı öncesi psikiyatri konsültasyonu rutin olarak yapılmaktadır bu nedenle kendinizi eğer son derece özgüvensiz,mutsuz ve burun şeklinizdeki bozukluğu mutsuzluğunuzun odak noktası olarak görüyorsanız bence estetik ameliyat öncesinde psikolojik değerlendirmeniz gerekebilir.Ancan ülkemizde bu durumu hem hastalar hem de cerrahlar epey yüksek bir oranda atlamaktadırlar.

Türkiye'de estetik doktoruna giden hasta falanca meşhur artist yada Tv starı gibi gibi burun, kaş ve dudak ister. Ama hiç düşündünüz mü acaba? televizyonda seyrettikleri ameliyatlı o meşhur kimseleri yakından, gündüz gözüyle ve makyajsız olarak gördüler mi? İsim vermek istemiyorum ama o yada bu şekilde bir araya geldiğim, tv programına konuk olduğum pek çok estetikli starda doğal olmayan,yüze uyumsuz ve onları da mutsuz ettiğine inandığım ameliyat travması var maalesef. Pek çoğuda burun tıkanıklığı sorunu yaşıyor.

Her hasta farklıdır. Herkesin burun yapısı,kıkırdakları ve kemik şekli ayrıdır.Burun cilt kalınlığı bile ameliyatın başarısını etkiler.Size uygulanan cerrahinin sonucu hakkında doktorunuzla konuşurken beklentilerinizi izah etmeniz önemlidir ama neyi istemediğinizi,nasıl bir sonuç olursa mutsuz olacağınızı söylemeniz daha önemlidir.

Avrupa ve Amerika’da insanlar birden fazla doktora gidip ikinci veya üçüncü bir görüşü dinlerler ve kendilerine göre en uygun doktoru seçerler. Bu nedenle ameliyat olmaya karar verdiğinizde eğer ilk gittiğiniz doktor size uygun gelmediyse mutlaka başka bir cerrahtan ikinci görüş alın. Ancak sizi saat 18.00'de muayenehanesinde görüp, aynı gün gece saat 23.00'te de ameliyat etmeye çalışan bir doktordan da mutlaka uzak durun. Başkalarını kötüleyerek hasta sayısını artırmaya çalışan hekimlerden mümkün olduğunca uzak durun. Çünkü bu doktor grubu aslında özgüveni gelişmemiş ve cerrahi olarak başarılı olmadıkları için başarısızlık üzerinden prim yapma gayreti içinde olan doktorlardır.

Burada şunu da belirtmek isterim ki çoğu hasta, meslektaşları hakkında kötü konuşan doktorları sevmez. Türkiye'de insanlar kendi doktorlarının en iyisi olduğuna inanırlar.
Bir doktor hakkında çevrenizden referans alacaksanız eğer; futbol takımı tutar gibi doktor tutan hastalardan uzak durun. Neredeyse "En büyük doktor benim doktor!" diye sokakta bağıracak bu hasta grubu da objektif değerlendirme yapma yeteneğini yitirmiştir kanımca.

Türkiye'de burun estetik ameliyatı için doktora başvuran hastaların en az yüzde 30'u daha önceki operasyonları başarısız olmuş vakalardır. Böyle bir soruna sahipseniz bu ameliyatın ayrı bir maharet ve zorluk gerektirdiğini de bilmeniz gerekir. Düzeltme ameliyatları ilk ameliyata göre daha zor ve masraflı olacaktır. Unutmayın ki; bir şeyi bozmak kolaydır, ama bozulanı düzeltmek genellikle daha zordur.

Doktorunuzla konuşurken ameliyat olacağınız hastanenin de ismini sorun, hatta gerekirse gidip o hastanedeki ortamı bir kere de kendi gözlerinizle görün. Doktora hazırlıklı gidin, gerekirse bir kâğıda sorular yazıp doktorunuza sorun. Doktorunuzun daha önce yaptığı ameliyat fotoğraflarını göstermesini isteyin. Daha da iyi bir yöntem; doktorunuzun daha önce ameliyat yaptığı hastalarla konuşmayı talep etmek ve ona daha önce bu ameliyatı kaç defa yaptığını sormaktır. Bu sizin hakkınızdır. Karar vermeden önce bir gece uyuyun, ertesi gün daha mantıklı düşünürsünüz. Bu arada estetik müdahaleden beklentileriniz gerçekçi olmalıdır. Doktorunuzun ne kadar gerçekçi olduğunu anlamaya çalışın. Eğer havalarda uçuyorsa, her şey basit geliyorsa "Benim işim var,tekrar uğrarım" deyip son sürat başka doktora gidin.

Beklentilerde çok önemlidir, olması imkânsız sonuçları sakın ola ki talep etmeyin ve beklemeyin.Unutmayın ki, çılgın hastaları ancak çılgın doktorlar ameliyat eder.
Sadece burun estetiği için değil herhangi bir estetik müdahale için de doktor seçerken mutlaka bu işte oldukça uzmanlaşmış ve tecrübeli bir doktoru tercih edin. Doktorunuzun aldığı eğitimi de kendisine çekinmeden sorun. İyi ve tecrübeli bir cerrah gelişebilecek muhtemel komplikasyonlar hakkında konuşmaktan çekinmezler. Emin olun ki; Tecrübeli eller komplikasyonların nasıl önlenebileceğini bilirler veya en azından kötü bir durumla karşılaşılırsa nasıl düzeltileceği hakkında bilgiye,tecrübeye sahiptirler.

Son zamanlarda çevremde şunu gözlemliyorum; özellikle mesleğe yeni başlayan veya burun estetiğinde yeterli tecrübesi olmayan bazı cerrahlar, hastalarına hiçbir sıkıntının olmayacağını,ameliyatın kolay olduğunu ifade ediyorlar. Her uygulamanın bir riski vardır ve sizin kontrolünüz dışında gelişebilecek pek çok can sıkıcı sorunda oluşabilir.Ameliyatı kolay gösteren doktorlardan uzak durmanız daima sizin yararınıza.

Bir doktor hakkında basında bir kere kötü bir haber çıkarsa bu her zaman o doktorun kötü bir cerrah olduğunu göstermez. Bazen bir ameliyatı yüz kere yaparsınız ve bir keresinde istenmeyen bir durum ortaya çıkabilir, bu durumda hasta, gazetelere gidip sizden bahseder. Doktorun adı gazetelerde "Bu doktor hastasına zarar verdi" diye yayımlanır, ama kimse diğer 99 memnun hastadan bahsetmez. Buradaki önemli nokta ; eğer bir doktor hakkında defalarca basında kötü haberler çıkmışsa o zaman dikkatli olmanız gerektiğidir.

Diğer önemli bir husus da doktorunuza ameliyat sonrasında ne sıklıkla ve ihtiyaç duyduğunuzda ulaşıp ulaşamayacağınızdır.Bildiğim pek çok hasta ameliyat öncesinde kendi ile ilgilenen ve rahatça ulaşabildiği doktoruna ameliyat sonrasında bir ilaç sormak için bile ulaşamamaktadır..

Artık karar sizin…kolay gelsin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En İyi Burun Estetik Doktorunu Nasıl Bulurum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'En İyi Burun Estetik Doktorunu Nasıl Bulurum' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:29
Top