2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünya Esmer Buğdaya Yöneliyor
MAKALE #10123 © Yazan Dyt.Esra GÜLTEKİN | Yayın Aralık 2012 | 6,849 Okuyucu
Karabuğday(Fagopyrum Esculentum),kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasına dahildir.İsminden dolayı tahıllarla anılmasına rağmen buğdaygiller(Gramineae)familyasına dahil değildir. Üçgenler prizmasına benzer tohumu çörekotunu andırır.

En çok Ukrayna,Rusya, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilir.


Unu tek başına ekmek yapımına uygun değildir. Kolay hazırlanır ve çabuk pişer. Taneler buharda, kaynatılarak, fırında ve kahvaltıda tüketilebilir. Pilav, köfte, salatalarda kullanılır. Fransa da karabuğday unundan bir çeşit krep, Kore de yöresel bir pelte, Japonya da özel restoranlarda sunulan bir çeşit erişte ve çorbasının temel malzemesidir.

Kara buğday özellikle fazla nektar ve çiçek tozu üreten bitkilerden biridir ve bu sebepten dolayı bal arılarının sevilen bir hedefidir.



Karabuğdayın besin değeri oldukça yüksektir. 100 gr karabuğday 328kaloridir.65.3 gr karbonhidrat, 10.8 gr protein, 2.6 gr. yağ, 12.1 gr lif, 2.8 mg demir, 2.4 mg.çinko içerir.
İnsan vücudu karabuğdayda bulunan proteinin %74’ünükullanabilmektedir. Bu oran bitkisel proteinler içinde (kahverengi pirinç %70,buğday %67, soya %61) en yüksek kullanım oranıdır.Bu yüksek protein içeriğinin sebebi vücut tarafından üretilemeyen temel sekiz amino asitin tümünün karabuğday da bulunmasıdır. Önemli bir aminoasit olan Lizin oranı %5-7 dir.Lizin kalsiyum emilimi, kas proteinlerinin yapımı, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde, vücut tarafından hormonların,antikorların ve enzimlerin sentezlenmesinde önemli bir role sahiptir.


Karabuğday’da bir protein olan gluten bulunmaz. Çölyak hastalarının gluten’i sindirmeleri mümkün değildir. Eğer bu hastalar glüten ihtiva eden gıdalar yerse bağırsak duvarları iltihaplanır. Daha ileri safhalarda ishal ,gaz, şişkinlik, kramp ve karında ağrı oluşabilir.Ayrıca son dönemde glutensiz bira yapımı için karabuğdayın kullanımına başlanmıştır.


Karabuğday da kompleks karbonhidratlarin orani %75’dir.Kan şekerimizi hızlı yükselten ve boş kalori olarak bilinen basit karbonhidrat oranı az ;yavaş yükselten kompleks karbonhidrat oranı daha yüksektir. Böylelikle kan şekerini optimal bir seviyede tutar.
Karabuğdayda yağ oranı(%2)yok denecek kadar azdır. Bu nedenle karabuğday, son yıllarda insan beslenmesinde tercih edilen yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetler için son derece uygun bulunmaktadır.



Karabuğday insan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasında da etkilidir. Karabuğday’daki steroller kan serumunda kolesterol artışını engeller.


Karabuğday , B1 ve B2 vitaminleri, potasyum,magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir çinko, lif , flavonoid rutin açısından çok zengindir.



Rutin denilen bioflavonoid pirinç, buğday, fasulye gibi pek çok tahıl ve baklagillerde bulunmamasına rağmen karabuğday’da % 4-6oranında mevcuttur. Yapılan araştırma sonuçları rutin’in kılcal damarları güçlendirerek varis oluşumunu önlediğini ortaya koymuştur.

Göğüs kanserine ve kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi gören enterolaktonlar gibi lignanlar içerir. E vitamini, tokotrienoller, selenyum,fenoîik asitler ve pitik asitler gibi yararlı antioksidanlar içerir.



Ayrıca karabuğday,karaciğerde yağ depolanmasını engelleyen choline ihtiva etmektedir.
Günde 100 gram karabuğday, yetişkin bir insanın sinir sistemi sağlığı için gerekli günlük Vitamin B1 ihtiyacının %40' ını karşılar.



Yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunur.
Karabuğday düzenli olarak günde 30gr tüketilirse yaş ve kilo önem taşımadan yüksek kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir.
Japon araştırmacılar karabuğdayın iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve posa içeriği nedeniyle bağırsak fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.


Karabuğday, pestisit (zararlılar için kullanılan tarım ilacı) herbisit (yabani ot oluşumunu önlemek için uygulanan ilaç) ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan organik olarak yetiştirilir.


Dünyada sağlıklı ve doğal yiyeceklere olan ilgi gittikçe artmaktadır. Bu nedenden dolayı karabuğday besin değerleri ile mükemmel bir yer kazanmış ve tüketimi farklı şekillerde gittikçe artmaktadır.


Karabuğday nutraceutical ürün olarak sınıflandırılır. Nutraceutical terimitıbbi veya sağlığa yararları olan hastalıkları önleyici ve tedavi edici özelliği olan madde veya gıdalar için kullanılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünya Esmer Buğdaya Yöneliyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra GÜLTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra GÜLTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra GÜLTEKİN'in Makaleleri
► Dünya Kalp Günü (Kalbinizi Sevin) Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dünya Esmer Buğdaya Yöneliyor' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Osteoporozda Beslenme Temmuz 2009
► Over Kanserleri ve Obezite Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:18
Top