2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus (Ağrı Korkusuyla Cinsel İlişkiye Girememe Durumu):
MAKALE #1013 © Yazan Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK | Yayın Mayıs 2008 | 8,566 Okuyucu
Cinsel beraberlik sırasında bazı kadınlarda vagenin girişini çevreleyen kaslar ve uyluk iç bölgesindeki kaslar o kadar şiddetli kasılırlar ki normal cinsel ilişkiyi imkansız kılacak bir durum oluşur, penis hazne içine sokulamaz . Buna teşebbüs edildiğinde kadında kas kasılması daha da artar ve şiddetli ağrı hisseder. Bu durum vajinismus olarak isimlendirilmiştir.

Sonuç cinsel birlikteliğin başlatılamaması ya da yarıda kesilmesidir. Bu kas spazmları kadının elinde olmadan yani istemsiz olarak gerçekleşir.

Vagen, cinsel ilşki sırasında 4 kat genişleyebilen , esnek bir organdır. Normal doğum sırasında yaklaşık 10 cm çaplı bebek başı vagenden çıkabilmektedir.

Yani vajinismuslu kadınların, haznelerinin dar olması nedeniyle bu sorunu çektikleri düşüncesi kesinlikle doğru değildir.

Bu olumsuz durum ilk cinsel deneyim girişiminden itibaren mevcuttur , sonradan ortaya çıkmaz.

Vajinismustan muzdarip kadınlar geçmişlerinde tecavüz, aile içi cinsel taciz , vagen ile ilgili yaşanmış travma geçirmiş olabilirler. Aile içinde cinselliğe karşı olumsuz şartlanmalarla yetiştirilmiş, çevresindeki diğer kadınlardan ilk cinsel beraberlik ile ilgili korkulu hikayeler dinlemiş, küçük yaşta evlenmiş , cinsellik konusunda katı bir çevrede yetişmiş kadınlarda vajinismus daha sık görülmektedir.

Vajinismus sorunu olan kadınlar cinsel beraberliğe isteklerini kaybetmemişlerdir. Eşlerini arzular, cinselliği yaşamak isterler. Ancak yanlış şartlanmalar, önyargılar ve korkular nedeniyle cinsel beraberlik için uygun pozisyonu alamaz, penisin hazneye girişine izin verecek şekilde gevşeyemezler.

Oysa ilk beraberlikten itibaren , yeterli kayganlık sağlanmış olduğunda penisin hazne içine girişi asla ağrı yaratmaz , duyulacak his, sadece cinsel haz olacaktır.
Penisin hazneye girişinin çok ağrılı olacağının zannedilmesi, kızlık zarı ile ilgili yaşanan korkular, aile ve çevreden gelen yanlış bilgiler, geçmişte yaşanmış tecavüz gibi travmatik cinsel deneyimler bilinçaltında bir araya gelir ve kadında ilişki sırasında aşırı bir gerginlik ve kas kasılması ortaya çıkmasına neden olur.

Kadının özel yaşamını alt-üst eden; bir süre sonra kendisiyle ilgili derin şüpheler yaşamasına neden olan ; onu cinsel doyumdan mahrum bırakan; her cinsel beraberlik teşebbüsünde tekrar edip onun canının yanmasına ve partneri ile beraber derin hayal kırıklığı yaşamasına neden olan bu rahatsızlık sanıldığından daha sık görülüyor.

Ancak kesinlikle çözümsüz değil.

Çözüm kadının ve partnerinin elinde. Seksüel yanlış şartlanmalarla ortaya çıkan bu bozukluğun tedavisinde ilk adım kadının profesyonel yardım istemesi yani bir uzman jinekologa ya da cinsel terapiste başvurmasıdır. Partneri bu sorununda kadını yalnız bırakmamalı ve tedavinin tüm basamaklarında yer almalıdır.

Gerekirse bir psikiatrdan yardım istenir ve psikoterapi yöntemleri de tedaviye eklenir.

Cinsellikle ilgili tüm korkularını ve şartlanmalarını kadın jinekologu ile paylaşmalıdır. Tüm yanlış şartlanmalar biraraya gelip bu refleks kasılmayı doğuruyor, bu kasılmayı çözmenin yolu da zihinlerdeki yanlış sinirsel bağlantıları doğru olanlarla yer değiştirmek yani beyindeki kasılmaları çözmektir.

Vajinismus vajen ile ilgili değil, korkuya dayalı şartlanmalardan kaynaklanan bilinçaltı ile ilgili bir sorundur. Bilinçaltına yerleşen yanlış inanışları, bilinçaltına ulaşarak etki eden hipnoz gibi yöntemlerle ya da cinsel terapi teknikleri ile tedavi etmek mümkündür. Hastalarımız çoğu zaman 2-3 seans tedavi sonrası ağrısız , korkusuz bir cinsel birleşme ile yaşamlarındaki bu kronik sorunu yenebilmektedir.

Vajinismus sıradan bir kadın sağlığı problemi değildir ve çözüm zaman ister. Kadın kendisine, jinekologuna, partneri de kadına çözüm yolunda zaman tanımalıdır.

Eşlerin de sorumlulukları vardır ve jinekologun tavsiyelerine uymaları , tedavide aktif katılımları gerekir. Penisin hazneye girişi öncesi eşini rahatlatmalı, önsevişme sırasında aceleci olmamalı, eşinin hoşlandığı dokunuşları keşfetmeli ve uygulamalı ,penisin hazneye girişi ile ilgili jinekologun önerilerine dikkatle uymalıdır. Penisin içeri girişi öncesi gerekirse kayganlaştırıcı jellerin kullanımı denenmelidir.

Tekrar söyleyelim, vaginismus kadının ve partnerinin ortak sorunudur ama kesinlikle çözümsüz değildir.

Çözümü olan bu sorunun büyüyerek tüm özel yaşamınızı etkilemesine, kendinizle ilgili şüpheler yaşamanıza, belki de yuvanızın dağılmasına izin vermemelisiniz. Çözümde çiftlerin en büyük görevi bu konuda bir uzmandan yardım istemeleri ve birbirlerine zaman tanımalarıdır.


Tüm okuyucularımıza sağlıklı ve doyurucu bir cinsel yaşam diliyorum.


Dr.Yavuz Şimşek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus (Ağrı Korkusuyla Cinsel İlişkiye Girememe Durumu):" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ö.Yavuz ŞİMŞEK Fotoğraf
Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK
Kırıkkale
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK'in Makaleleri
► Cinsel İlişkiye Girememe ve Kasılma( Vajinismus) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Vajinismus Cinsel Terapisi Dr.Taner CANATAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vajinismus (Ağrı Korkusuyla Cinsel İlişkiye Girememe Durumu):' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik ve Cinsel Eğitim Haziran 2008
► Muayene Stresini Yenmek Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top