2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çağında Beslenme
MAKALE #10141 © Yazan Dyt.P. Seda CENGİZ | Yayın Aralık 2012 | 7,732 Okuyucu
4 + 4 + 4 sistemiyle değişen okula başlama yaşı, yeni müfredat ve ders programları, değişen okula gidiş dönüş saatleri hiç şüphesiz çocuklarımızda beslenme sorunlarına neden olacaktır. Beslenme sorunları öğrencilerin okul başarısını etkileyeceği kadar büyüme ve gelişimlerini de etkileyecektir. Ebeveynlerin çocukların okulda doğru beslenmeyi öğreneceği düşüncesine girmeksizin, okul çağında da denetime devam etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde çocuk doğru seçimi yapamayabilir. Buna önlem olarak öncelikle velilerin çocuklarına sağlıklı beslenme çantaları hazırlamaları gerekmektedir.Unutulmaması gereken önemli bir konu ise her birey için en önemli öğünun kahvaltı olduğudur, buna elbette öğrenciler de dahildir.

Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir, bu şekilde aile ile yapılacak bir kahvaltı ile aile bağlarınız da daha da kuvvetlenecektir. Peynir, haşlanmış yumurta, domates, birkaç dilim ekmek çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.


Peki ya beslenme çantasında nelere dikkat etmeliyiz, sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olur?

Sağlıklı beslenme denildiğinde akla gelen yeterli ve dengeli beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenmede uyulması gereken en önemli kural dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden her öğün tüketilmesidir. Bunları örneklemek gerekirse süt grubunda yer alan süt, yoğurt: et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller: sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. gibidir.

Çocukların, özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 parça beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelidirler.


Okula götürülen beslenme çantalarında sulu yemek taşınması zordur, bundan dolayı kuru gıdalar tercih edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir beslenme çantasında olabilecek bir sandviçte haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk gibi et ve süt grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besinin yanında taze sebze ve meyveler bulunmalıdır. Bu taze sebze ve meyve mevsimine uygun seçilmelidir. Bunların yanında beslenme çantasında fındık veya ceviz bulunması da çocuğun beslenmesini enerji, protein ve mineraller açısından destekler. İçecek olarak ise meyve suları veya gazlı içecekler yerine ayran veya sütün tercih edilmesi sağlıklı bir seçim olacaktır. ​​

​​​
Sağlıklı beslenme çantasının yanı sıra gıda güvenliği ve hijyen çok önemlidir. Bundan dolayı çocuğun dışarıdan yiyecek veya içecek alması durumunda son kullanma tarihini, ürünün açık olup olmadığını kontrol etmesi gerektiği öğretilmelidir. Bunun yanı sıra çocukların hijyenini sağlamak için beslenme çantası günlük olarak temizlenmelidir.

Doğru beslenen ve hijyen açısından doğru kuralları öğrenen çocuklar kalabalık sınıflarda maruz kalacakları hastalık risklerinden de korunmuş olacaktır.

Halen büyüme çağında olan bu çocukların beslenmelerinin yanı sıra fiziksel aktivitelerinin de yeterli olması gerekmektedir.

Okul çağında olan çocukların beslenme durumlarını iyileştirmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunların başında çocuğunuzun gelişimini takip etmek gelmektedir, boyunun uzaması, kilosunun normal olması gibi. Eğer bunlarda herhangi bir anormallik farkedilirse bir uzman ile iletişime geçmekte fayda vardır.
Yazan
Dyt.P. Seda CENGİZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çağında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.P. Seda CENGİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.P. Seda CENGİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.P. Seda CENGİZ
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.P. Seda CENGİZ'in Makaleleri
► Okul Çağında Beslenme Dyt.Ayşe DURAN
► Yanlış Beslenme Okul Çağında Başlar! Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Okul Çağında Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► İlkokul Çağında Beslenme Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Okul Dönüşü İdeal Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Çağında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Bitter Çikolata? Haziran 2014
► Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son! ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:49
Top