2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlköğretime Hazır Oluş: Küçük Adamlardan Büyük Beklentiler
MAKALE #10154 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet DUMAN | Yayın Aralık 2012 | 5,336 Okuyucu
İLKÖĞRETİME HAZIR OLUŞ: Küçük Adamlardan Büyük Beklentiler

Bu sene çocuklarımız geçen seneki yaşıtlarına göre biraz(!) daha erken okula başladılar. Bunu destekleyen ve desteklemeyen birçok uzmanı dinledik. Ne yaptığını bilenler hastanelere giderek “okula başlamaya uygun değildir” raporu aldılar. Ne yapacağını bilemeyenler ise bir uzmana(?) sorarak doğruyu bulmaya çalıştılar. İlk dönem bitti, şimdi sonuçlara bakma zamanı? Kim haklıymış?


Yemekte tuzu olanlar ile tuzu kuru olanların cümleleri belli: “ yaptık oldu, bizim çocuklarımız bunlar, her şeyi başarırlar..” Gerçek hataya dönersek, çocuklarımız bu yıl beş buçuk yaşında okula başladılar. Kendi gözlemlerim ile güncel durumu hakkında ve yapılabilirlikler ölçüsünde “Okula Başlamak..”


Uzman Gözünden: Psikolog veya Rehber Öğretmen gözüyle değerlendirdiğimizde; “Okula Hazır Oluş Testleri” hazırladık. İşini bilenler bu testleri öğrendi, buldu, buluşturdu, bu yeni sisteme adapte oldu. Bu süreçte çok öğrenci değerlendirildi. Ölçüldü, biçildi okula uygun olup olmadığı, hatta yaşıtları ile karşılaştırıldığında cinsiyet özellikleri de işin içerisine katılarak hangi alanlarda üstün, hangi alanlarda zayıf hatta hangi alanlara yatkın oldukları incelendi.


Veli Gözünden: Milli Eğitimin sayesinde “Psikolog” un ne olduğunu bilmeyen, “hocam size işimiz düşmezdi de işte bizim çocuk bu sene okula başlayacak..” cümleleri ile söze başlayan, Psikolog u “lüks işi” algılayan kişilerle tanıştık.. Öğrenci anne babaları Rehber Öğretmenlerin ve Psikologların yolunu öğrendi. Ne yaptıkları ve aslında ne olmadıkları(deli doktoru)daha iyi bilinir oldu. Bu da daha bilinçli anne babalar yetiştirmek için büyük adımı oluşturdu.


Çocuk Gözünden: Birçok sınıf öğretmeni ile durumu konuştuk, okullarda seminerler verdik. Kreş veya anaokulu eğitimi almış çocukların bu sürece daha kolay uyum sağlayacağı zaten biliniyordu. Okul ortamına, öğretmene, kendi yaş grubundan 15-20 çocuk ile grup halinde oyunlar oynayabilme kurallara uyma, sınıf içerisinde kalma gibi birçok etkinlik ve ortam yardımı ile okulun ortamsal koşullarını öğreniyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı, gerekli görüldüğünde ilköğretim birinci sınıfların ilk iki aylarını “okula uyum” amaçlı kullanabileceği konusunda okulları bilgilendirmişti. Karma sınıfları olan öğretmenlerimizin bazıları bu esneklikten faydalanarak müfredata geç başladılar. Bu kapsamdaki çocukların tümü ile genelde ciddi sıkıntılar yaşanmadı. Kreş veya anaokulu deneğimi bulunmayan, ayrıca sınıflarında uyum süreci için bu esnek zaman dilimini kullanmadan müfredata geçen sınıflarda ise uyum sağlayamayanlar öğrencilerin sayısın dikkat çekecek kadar fazla oldu. Bu öğrenciler “okul fobisi” dediğimiz “okula gitmek istememe”, sınıfta etkinliklere, derse ve teneffüste arkadaşları ile oyunlara katılmama gibi durumlarla bizlere geldi. Evet, konuşmayan, içine kapalı, çekingen/utangaç çocuklardan bahsediyoruz. Ve biliyoruz ki birinci sınıf nasıl başlarsa arkası da öyle gelir…


Aslında durumu anlamak çok zor değil. Zihinsel yeteneklerimiz ile yaş paralel olarak gelişiyor. Yani bedenimiz büyüdükçe aklımızda büyüyor. Tabi birey bazlı düşündüğümüzde çocuğun yaşı kadar nasıl bir ortamda büyüdüğü, nasıl deneğimler yaşadığı yani uzman cümlesi ile “uyaran zenginliği”, benlik gelişimi ve özgüven gibi bireysel ve çevresel farklılıklarda oldukça önemli. .


Artık çocuk büyütürken nelere daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini yazılı, sözlü ve görsel medya yardımı ile daha iyi biliyoruz. Son cümle belli: Eğer işin çerisinden çıkamazsanız veya ne olur ne olmaz diye bir bilene danışmak isterseniz bizler hep yanınızdayız.. Nice Sağlıklı ve Mutlu Yıllara..


Mehmet DUMAN

Psikolog – Aile Danışmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlköğretime Hazır Oluş: Küçük Adamlardan Büyük Beklentiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DUMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet DUMAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi128 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın Makaleleri
► Küçük Evler Büyük Beklentiler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Psikolojide Terapötik Beklentiler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Öznel İyi Oluş Psk.Dnş.Yelda YAVUZ
► Hamilelikte Psikolojik İyi Oluş Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İlköğretime Hazır Oluş: Küçük Adamlardan Büyük Beklentiler' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kökünden Kesip Atmayın Haziran 2016
► Şimdi Reklamlar Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:44
Top