2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiğinde İlk Görüşme ve Psikoloji, Burun Estetiği İçin Uygun Bir Adaymısınız
MAKALE #10160 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Aralık 2012 | 5,102 Okuyucu
Rinoplasti olarak isimlendirilen bu cerrahi işlemde amaç burun şekil bozukluğunu düzeltmektir. Burun içinde nefes almaya engel oluşturan kemik eğrilikleri (deviasyon) ameliyatı ile birlikte yapılması mümkündür. Çoğunlukla burun küçültmek olarak bilinen rinoplasti de bazen burunu büyültmekte amaçlanır

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burunu yapmaktır. Bu cerrahi işlem şüphesiz mevcut kumaşla yapılacaktır Yani sizin cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların inceliği ve formu yara iyileşmeniz ve daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatları başarı oranını belirler. Amaç yüzünüze ilgisiz bir burun yapmak değildir. Bu nedenle tek başına en güzel burunu yapmak sorunları çözmeyecektir. Yüzünüze en uygun burunu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir. Burunun bazı yerleri küçültülürken bazı yerlerinin büyültülmesi ile yüzde iyi görünen burun sağlanmaya çalışılır. Burun deliklerinin aşırı görünmediği, diri, kemik çatının kaybedilmediği ve ameliyatlı olduğu izleniminin saklanması önemlidir.

Burun estetiği, ABD' de ve ülkemizde en popüler kozmetik uygulamalardan birisidir.Ameliyatların çoğunluğunu primer vakalar oluşturmasına rağmen, önemli bir oranı da sekonder veya revizyon vakaları oluşturmaktadır. Primer veya revizyon rinoplasti isteyen ve uygulanan hastaların psikolojik özelliklerinin anlaşılması birkaç nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, burun estetik ameliyatı gibi kozmetik uygulamalar sıklıkla psikolojik müdahalelerin benzeri olarak görülür; başarılı olduğu zaman hastanın psikososyal menfaati ile sonuçlanır. İkincisi, belirli bir kısım hastalar için, özellikle de tanımlanmış psikiyatrik bozukluğu olanlar için burun estetiği veya rinoplasti revizyonu faydalı olmayabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı burun ameliyatı hastalarının psikolojik özelliklerinin anlaşılması, hem hasta seçimi, hemde tedavinin sonucunu etkileyebilir.
Burun estetiğine karar verdikten sonra doktorunuzla yapacağınız ilk görüşme ve muayene oldukça önemlidir. Çünkü beklentinizi, ne tip bir burun arzuladığınızı ve beklentinizle gerçekleşmesi muhtemel sonucu en iyi tartışacağınız ve anlayacağınız süreç bu ilk görüşmede gizlidir. Aynı zamanda ameliyat olmuş diğer kişilerin,izin alınmış onaylı, ameliyat öncesi ve sonrasına ait fotoğraflarının görülmesi size nasıl bir hekimle karşılaştığınız konusunda da ışık tutar.3D imaging programları ile olası sonuçlar ve yeni burnunuzun seklini seçme konusunda doktorunuzla birlikte değerlendirme yapabilirsiniz.Yüz seklinize en iyi uyumu ve orantıyı sağlayacak yeni burun sekline karar verebilirsiniz.Burada önemli bir noktada; ameliyat sonrasında nasıl bir buruna sahip olmak istemediğinizdir.Neyi istediğiniz elbette önemlidir ama daha önemli olan neyi istemediğinizdir.

Sizi mutsuz edecek bir burnun nasıl olduğunu mutlaka en ince ayrıntısına kadar anlatmanızda fayda var.Ameliyatın ne kadar süreceği,hangi teknikle ameliyatın yapılacağı,tampon konulup konulmayacağı,ameliyat sonrası kontrol, istirahat dönemini iyice öğrenmeye çalışın.Özellikle ameliyat sonrası erken dönemde dikkat etmeniz gereken Burnunuzun dış görünümünün size yakışmadığını düşünüyorsanız, aynaya baktığınızda yüzünüz ile uyumlu ve orantılı bir buruna sahip olmadığınızı görüyor ve bu durum sizi mutsuz ediyorsa, burun estetiği için uygun bir aday olabilirsiniz. Ancak… her şeyden önce ameliyata engel fiziksel ve psikolojik bir sağlık sorununuz olmamalıdır. Ameliyatın başarısı için doktorunuz ile iyi iletişim kurmalı, ne istediğinizi ve beklentilerinizi doktorunuz ile paylaşmalısınız.İyi bir hasta hekim ilişkisi yüz estetik cerrahisi ameliyatlarının olmazsa olmaz kuralıdır.

Burun estetiği sınırları olan bir cerrahidir ve cerrah hastanın dokularını kullanarak buruna yeni bir şekil verir.Ameliyatın başarısı hastanın sağlık durumuna,dokularının kalitesine,yara iyileşmesine ,beslenmesine,sigara içip içmemesine,cerrahın becerisine ve tecrübesine kısacası hekimin elinde olan ve olmayan bir çok faktöre bağlıdır.Hasta beklentilerinin kabul edilebilir sınırlar içinde olması da ameliyat başarısı açısından önemlidir.

Elbette bu ameliyat ile çarpıcı ve hoş bir burun-yüz görünümüne kavuşabilirsiniz ancak bu demek değildir ki hayalinizdeki buruna kavuşmakla insanlar sizi daha ayrıcalıklı kabul edecek,ya da toplumsal statünüzde bir değişiklik olacak, aniden işleriniz rast gitmeye başlayacaktır.Her ne kadar özgüveninizde bir miktar artma olacaksa da asla bir ego patlaması yaşamayacaksınız.Sizi ameliyat olmaya sevk eden nedenleri iyi analiz etmeniz ve beklentilerinizi ortaya net biçimde koymanız olası bir hayal kırıklığını da önler.Eğer bu ameliyattan mucizeler beklemiyorsanız,kusursuzluk ve mükemmellik arayışında değilseniz,gerçekçi düşünen ve o anki burun şeklinden daha iyi,daha güzelini kabul edecek bilince ve uygunluğa sahipseniz siz iyi bir adaysınızdır.Gerçekçi beklentiler,sağlıklı vücut ve sorunsuz bir psikoloji sadece Türkiye'de değil ABD ve Avrupa 'da da burun estetiği adayları için en önemli kriterler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yüz kemiklerinin gelişimi tamamlanmadan yani çocukluk çağında yapılacak bir müdahale telafisi güç sorunlara yol açar .Bu nedenle ameliyat için alt sınır 17-18 dir.Üst sınır yoktur

Burun estetiği ameliyatı olmayı düşünen bir kişinin kendi psikolojisine, cinsiyetine, yaşına ve kişiliğine uyumlu bir ameliyat sonucu beklemesi son derece doğaldır. Unutmamak gerekir ki; psikolojik ve sosyal olarak hazır kişiler operasyon öncesi ve sonrası dönemi iyi geçirirler. Beynimiz ve algılarımız yapılan ameliyatı değerlendirip, mutluluğumuzun derecesini belirleyeceğine göre huzurlu ve sağlıklı bir zihne sahip olmak ameliyat süreci kadar önem arz eder. Bir insanın dış görünümü üzerine etki eden pek çok organ ve yapı vardır. Şüphesiz ki, şekli ve yapısı itibarı ile burun bu organların en önemlilerinden birisidir.

Kendimizi güzel veya yakışıklı hissetmek,diğer insanlarda beğeni uyandırmak,psikolojik motivasyonumuz açısından oldukça önemlidir.Tek başına olmasa da, insanın kendisini hoş hissetmesi psikolojisi ve kişiliğinin gelişimi ile birebir ilişkilidir.Hatta özellikle ergenlik çağında ve sonrasında sosyal hayatımızdaki ilişkilerin gelişmesinde de önemli bir role sahiptir.Beğenilen her birey daha mutlu olur ve kendini daha değerli hisseder,özgüveni ve girişkenliği artar.

Bir insanın yüzüne baktığınızda ilk dikkatinizi çeken organ burun olduğu için, gerek ülkemizde gerekse ABD ve Avrupa ülkelerinde en sık yapılan yüz estetik operasyonu burun estetiğidir. Bin yıldır bu coğrafyada yaşayan insanlar olarak kemikli, iri ve yüz ile uyumlu olmayan bir buruna sahip olduğumuz aşikar. Maalesef İskandinav Ülkeleri veya Baltık Halkları gibi narin,küçük ve hoş bir buruna sahip değiliz.Bu durum genç bir nüfusa sahip ülkemizde kişilerin kendisini mutsuz hissetmesine sebep olabiliyor.Özellikle genç bayanlarda ve erkeklerde psikoloji bozulabiliyor.

Tüm bunlara rağmen üzerinde durmamız gereken nokta, burun estetiğinin dış görünümümüzü değiştirip, güvenimizi arttırsa da hayatımızı olduğu gibi değiştirmeyeceğidir. Yani gerek iş hayatımızı gerekse özel hayatımızı olduğu gibi değiştirecek bir süreci başlatmayacaktır. Bu durum hayatınıza pozitiflik katsa da, bekarsanız kısmetiniz açılmayacaktır,ya da aniden işinizde yükselip müdür olmayacaksınız. Eğer ameliyat sonrası bir dergiye kapak olacağınızı düşünüyorsanız size tavsiyem bu ameliyatı olmaktan vazgeçmeniz olacaktır ancak burun şekliniz sizi rahatsız ediyorsa, kendinize güveninizin azaldığını düşünüyorsanız ve beklentilerinizi gerçekçi tutmak kaydıyla yüzünüze uyan,doğal bir buruna sahip olmayı arzu ediyorsanız bu ameliyatın sonucundan memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiğinde İlk Görüşme ve Psikoloji, Burun Estetiği İçin Uygun Bir Adaymısınız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Defne ERKARA
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiğinde İlk Görüşme ve Psikoloji, Burun Estetiği İçin Uygun Bir Adaymısınız' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:22
Top