2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mmpı-2 Kişilik Testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Mmpı-2)
MAKALE #10194 © Yazan Psk.İlhan BOZKURT | Yayın Aralık 2012 | 18,138 Okuyucu
MMPI-2 kişilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI-2) nedir ve nasıl uygulanır?

Daha önceki yazımda Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI'dan ayrıntılı olarak bahsetmiştim.Bu yazımda ise Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI testinin 2009 da ABD de yapılan revizyon çalışmalarından sonra ortaya çıkan yeni mmpı dan yani mmpı 2 den bahsetmek istiyorum.

MMPI-2 kişilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI-2)
'ın MMPI'dan farklı yönleri nelerdir?

MMMI kişilik testi ABD de Minnesota üniversitesinde 1939 larda geliştirildikten sonra çeşitli ülkelerin diline çevrilmiş ve o ülkelerin kültürel normalarına uyarlanmıştır. Belli aralıklarla da yenileme çalışmaları ile revize edilmektedir. Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) testi 2009 yılında ABD de yeniden revize edilmiş ve testte 1 madde daha eklenerek mmpı testindeki toplam madde sayısı 566 dan 567 ye çıkartılmış, içerik alt testleri ise mmpı-2 kişilik testi ile toplamda 10 dan 28 e yükselmiş ve daha önemli hale gelmiştir.

MMPI-2 kişilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI-2)'nin Türkiye uyarlaması ve uygulaması yapılmış mıdır?

Minnesota Çok Yönlü Kişilik EnvanteriABD de geliştirildiği için Türk kültürüne uyarlama çalışmaları Savaşır ve Çulha tarafından yapılmış; ancak yazıyı kaleme aldığım Aralık 2012 tarihi itibariyle henüz uygulama kitabı yayınlanmadığı ve eğitimleri başlamadığı için uygulaması da başlamamıştır.Yakın zamanda Minnesota Çok Yönlü Kişilik EnvanteriMMPI 2’nin uygulanması yaygınlaşacaktır diye düşünüyorum. Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI 2 kişilik testinin yeni eklenenlerle birlikte alt ölçek sayısı 28’e yükselmiştir.

MMPI-2 kişilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI-2)'nin alt testleri nelerdir?

Problem Çözme Envanteri:Aceleci yaklaşım, Düşünen yaklaşım, Kaçıngan yaklaşım, Değerlendirici yaklaşım, Kendine güvenli yaklaşım,Planlı yaklaşım,UmutsuzlukÇaresizlikTalihsizlik,Ölçeği:Umutsuzluk,Çaresizlik. Talihsizlik,Yalan (L),Sıklık ya da nadirlik (F),Düzeltme (K),Hipokondriazis (Hs),Depresyon (D),Histeri (Hy),Psikopatiksapma (Pd),Kadınlık-Erkeklik (Mf),Paranoya (Pa),Psikasteni (Pt),Şizofreni (Sc),Hipomani (Ma),Sosyal içe çekilme, Sosyal uyumsuzluk (SOD) Aile problemleri (FAM) İşyeri sorunları (WRK),Sağlık ile ilgili endişeler (HEA),Korkular (FRS),Tip A kişilik (TYPE A),Kaygı (ANX),Antisosyal uğraşılar (ASP),Tuhaf düşünceler (BIZ),Öfke (ANG),Olumsuz tedavi göstergeleri (TRT),Alaycılık (CYN) Düşük kendilik değeri (LSE),Depresyon (DEP),Obsesiflik (OBS)

MMPI-2 kişilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI-2 internet üzerinden ya da e-mail yoluyla uygulanabilmekte midir?

Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI kişilik testi yaptığım çalışma sonucunda online olarak web sitesi üzerinden veya e-mail yoluyla da uygulama imkanına kavuşmuştur. Bireysel olarak ya da işyerleri tarafından site üzerinde test doldurulup sonuç tarafımdan değerlendirildikten sonra öğrenilebilmektedir. Minnesota Çok Yönlü Kişilik EnvanteriMMPI 2 uygulama kitapçığı yayınlandığında ve uygulama eğitimleri başladığında bu revizyon çalışmasını da online olarak uygulayacağız.

MMPI-2 kişilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI-2)ni kimler uygulayabilir ve yorumlayabilir:

Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri MMPI testi uygulamak uzmanlık gerektirir. Bu nedenle mmpı testinin bir psikolog tarafından uygulanması, sonuçlarının standart mmpı değerlendirme programı ve gerektiğinde manuel olarak elle değerlendirilmesi gerekir.

Yararlanılan kaynaklar: www.onlineterapiler.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mmpı-2 Kişilik Testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Mmpı-2)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlhan BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlhan BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlhan BOZKURT Fotoğraf
Psk.İlhan BOZKURT
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlhan BOZKURT'un Makaleleri
► Kişilik ve Kişilik Gelişimi Psk.Şükriye KARAHAN
► Kişilik ve Kişilik Bozuklukları Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mmpı-2 Kişilik Testi (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Mmpı-2)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Tedavisi Eylül 2010
► Kişilik Testleri Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:05
Top