2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Adaylarında Çene ve Yüz Yapıları Orantısı Nasıl Planlanmalıdır?
MAKALE #10255 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Ocak 2013 | 8,421 Okuyucu
Burun Estetiği adaylarında çene ve yüz yapıları orantısı nasıl planlanmalıdır?
Çene ucu estetiğinde prolen mash uygulanması
Çene ucu estetiğinde yağ enjeksiyonu
Burun estetiği ülkemizde ve tüm dünyada estetik yüz ameliyatları içerisinde en sık yapılan estetik girişim.Başarısız ameliyatları bir kenara bırakırsak bazen ameliyat sonucu çok güzel olmasına rağmen hastalar mutlu olamayabiliyor.Burun,alın,dudak,çene ucu ve çene altından oluşan kompleks yapı birlikte değerlendirilmeden ve ameliyat sonunda bu yapılar arasında uyum sağlanmadan tek başına yapılan burun estetiği aslında eksik kalmış bir ameliyattır.Çevremde pekçok burun estetiği olmuş ama mutlu olamamış kişiyi gördüğümde ilk gördüğüm yüz asimetrisi ve profil sorununun giderilmemiş olmasıdır.

Yüz estetiğinde önemli nokta , tek bir yapının güzelliği değil yüzün dinamik yapıları arasında denge ve harmoninin sağlanmış olmasıdır.Son yıllarda daha çok ilgi çeken bu konsept özellikle estetik yüz ameliyatını ve birlikte burun estetiğini de etkilemiş durumda. Bu nedenle rinoplasti hastalarını tek başına burun estetiği açısından değerlendirmek yeterli olmaz.Burun estetiği için gelen tüm hastalarda profil değerlendirmesi yapmak olmazsa olmaz altın kuraldır. Burun, alın, dudak, çene ucu ve çene altının birlikte değerlendirilmesi ve oransal uyumun sağlanması hasta mutluluğu içinde oldukça gereklidir.Özellikle yan bakışta daha güzel bir profil görünümü için burun ucu ile dudak üstü mesafe aynı olmalıdır.

Aynada yüzünüze dikkatlice bakın. Yüzünüzün sağı ve solu birbiriyle aynı ise sorun yok, ama bir taraf daha şiş görünüyorsa simetri kaybı ile karşı karşıya olabilirsiniz ki toplumda çok sık görmekteyiz.Bu durumda da burun estetiği ameliyatınız ne kadar başarılı olursa olsun yüzünüzdeki asimetri burun güzelliğinizi gölgeleyecektir.Çene,alın ve elmacık kemiklerinin yüzdeki simetriye uygun hale getirilmesi için ağır durumlarda iskelet restorasyonu yapmaktayız.Daha basit ise yağ ve doku enjeksiyonları uygulamaktayız.Burada amaç yüzde altın orantıyı yakalamak.

Burun estetiği için gelen her kişide rutin profil analizi yapılmalı.Alın kavsi, alın burun birleşme yeri, burun, burun dudak mesafesi, dudaklar, alt çene ucu mutlaka dikkatlice değerlendirilir.
Yüzün tüm yapılarına burun estetiği ameliyatı ile aynı anda müdahale yapılabilir.örneğin Alın da çökme mevcutsa dolgu ile bu durum giderilebilir.dudak hacmi artırılabilir.çene ucuna implant yerleştirilir.eğer çene ucu çok öndeyse geriye doğru almak için traşlanabilir.
Çenesi küçük ve geride olan birisine burun estetiği yapılırsa burun güzel olsa bile çene burun arasındaki uyum yakalanmadığı için kişinin ameliyat olduğu belli olur. Eğer küçük ve geride olan çeneye burnu uydurmaya çalışırsak sonuç pek parlak olmaz.
Burada amaç doğru,dengeli ve uyumlu profili yakalamak ve yüzdeki yeni silüeti mümkün olduğunca altın orana yaklaştırmaktır.
Güzellik kavramı asırlar boyunca pekçok sanatçı ve bilim adamının ilgisini çekiği için yapılan çalışmalar güzel bir yüz için ırktan ırka değişmeyen ölçümleri ve oranları ortaya çıkarmıştır.Bu altın orantılar evrensel olarak kabul edilmekte ve doğa da her yerde karşımıza çıkmaktadır.bir ağaçın dallarındaki yaprağın dizilişinde dahi bu orantılar vardır

Ülkemizde bize başvuran hastalarda en sık gördüğümüz çene problemi kısa çene ucu ile birlikte çenenin geriye yerleşim durumudur. bu durumda hastanın çene ucu küçük, kısa ve geride olduğu için submental bölge daralmış görünür yani hasta hep gıdısı varmış gibidir. Ayrıca burun da yüze göre çok büyük görünür. Böyle bir hastada çene ameliyatı yapmadan sadece burun ameliyatı yapılacak olursa:
1. Ya burnu küçük çeneye uydurumak için çok küçük yapılmalıdır ki bu durumda burun tüm doğallığını kaybeder, hastada nefes alma problemleri çıkabilir ve özellikle erkek hastalarda hiç istenmeyen bir durumdur.
2. Ya da çene dikkate alınmadan doğal bir burun yapılır ki bu durumda da hasta ameliyat olmasına rağmen hala burnunun büyük göründüğünden şikayet eder ve ameliyattan memnun kalmaz.
O halde yapılması gereken, hastanın çene ucu eksikliğinin de giderilmesidir. Bu operasyon burun ameliyatı ile birlikte yapılabileceği gibi tek başına da yapılabilir. Çene ucunun ne kadar ileri alınacağı ve/veya çenenin ne kadar uzatılacağı yine ameliyat ön görüşmesi sırasında bilgisayarda profil resimleri üzerinde yapılan çalışmada karar verilir. Ülkemizde bize başvuran hastaların yaklaşık üçte birinde mentum hipoplazisi (çene ucu küçüklüğü) mevcuttur. Ancak bu hastaların çok küçük bir kısmı durumun farkında olduğu için hastaya çene ucu estetiğinin öneminin iyice açıklanması gerekmektedir.
Çene uçu estetiğinin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar arasında:
1. Yağ enjeksiyonu: Hastanın bel veya karın bölgesinden ya da gıdı altından alınan yağların bazı işlemlerden geçirildikten sonra çene ucuna verilmesi
2. Dışardan enjeksiyon maddelerinin verilmesi: Kollagen, hyaluronic asit vb pek çok yabancı madde çene ucuna enjekte edilebilir.
3. Kıkırdak yerleştirilmesi
4. Çene ucu protezleri yerleştirilmesi: silicon vb…
5. Çene kemiklerinin cerrahi müdahale ile kesilerek öne doğru ilerletilmesi.
Bütün bu yöntemlerin kendine gore avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte en sık kullanılan ve diğerlerine göre daha avantajlı yöntem yağ enjeksiyonu ve prolen mash uygulanmasıdır.
Eğer yağ enjeksiyonu yapılacaksa; işlem kendi yağlarınızla yapılacağı için herhangi bir allerjik reaksiyon oluşturmaz.verilebilecek yağ miktarı istenilen kadar ayarlanacağı için büyültme istediğimiz ölçüde gerçekleştirilebilir. Yağ enjeksiyonu sonrasında çene ucunun doğallığı diğerlerine göre oldukça iyi sağlanır.
Prolen mash uygulaması benim en sık tercih ettiğim tekniklerden birisidir.Çene ucuna içeriden bir kesi yapışarak dokuların arasında bir cep oluşturulur.Buraya çene konturuna uygun olarak hazırlanan prolen mash konulur.oldukça konforlu bir ameliyattır,büyük bir cerrahi işlem olmayıp ameliyat süresini ve iyileşme süresini çok fazla uzatmaz.
Bazen çene ucunu bir miktar daha büyültmek için ikinci bir yağ enjeksiyonu yapılması gerekebilir. Ancak genellikle çene ucuna ve mandibula konturuna yapılan tek bir enjeksiyon yeterli olmaktadır.
Rinoplasti (BURUN ESTETİĞİ) Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekli noktalar;

1. Ameliyat sonrası eğer burnunuzda tampon mevcutsa genellikle 2 gün sonra çekilecektir.

2. Yüzünüzde oluşabilecek şişlikleri azaltmak amacıyla 24-48 saat yüzünüze bir torba içine koyarak aralıklı olarak buz uygulayınız.

3. Ameliyat sonrası hafif sızıntı şeklinde kanamanız olabilir, burun ucundaki gaz fazla kirlendiyse hastanaye gelerek değiştirebilirsiniz. Eğer fazla miktarda kanama olursa doktorunuzu arayın veya aşağıdaki adreslere başvurun

4. Ameliyattan çıktıktan 6 saat sonra öncelikle sıvı şeylerle başlayarak yemek yemeye başlayabilirsiniz. Ertesi gün bir rahatsızlık hissetmediğiniz takdirde normal yemeğinize başlayabilirsiniz.

5. Ameliyat sonrası vücudunuzu ve yüzünüzü ıslatmayacak şekilde saçınızı yıkayabilirsiniz. Buharlı ortamda uzun süre kaldığınızda yüzünüzdeki bantlar gevşeyebilir, bunun olmaması için dikkat ediniz

6. Kullanılan alçı veya kalıplar genellikle 1 hafta içinde alınacaktır. Dikişler ise 5-7 gün içinde alınmaktadır.

7. Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçları belirtilen sürede düzenli olarak kullanın. Genellikle ameliyat sonrası çok fazla ağrınız olmayacaktır verilen ağrı kesiciyi gerek görüyorsanız düzenli olarak ilk 48 saat kullanın. Sonraları ihtiyacınız oldukça kullanın.

8. Özellikle ilk günlerde kalkarken birden kalkmayın, başınız döndüğü takdirde oturun ve ayaklarınızı uzatıp dinlenin.

9. Tamponlar çekildikten sonra uyanık olduğunuz zamanlarda 2 saatte bir burnunuzu verilen serum veya deniz suyuyla yıkayın ancak ilk bir hafta burnunuzu sümkürmeyin.. İlk bir haftadan sonra badem yağı damlatarak burnunuzun içini yumuşatabilirsiniz.

10. Yüzünüzde şişlik ve morlukların oluşması normaldir . bu şişlikler 2-3- gün içinde en fazla düzeyine ulaşıp 7-10 içinde büyük oranda ortdan kalkacaktır

11. Alçılarınız alındığında burnunuzun şekli sizi yanıltmasın, yüzünüzdeki ve burnunuzdaki şislikler giderek azalmakla beraber ancak 6 ay hatta 1 yıl içerisinde burun gerçek şeklini alacaktır

12. Eğer gözlük kullanıyorsanız özellikle 1 ay süreyle kullanmamanız gereklidir. Hafif cam ve çerçeve kullanıyorsanız daha sonra gözlüğünüzü kullanabilirsiniz ancak yinede süreyi kısıtlamakta yarar bulunmaktadır.

13. Ameliyat sonrası 3 ay süreyle direkt güneş ışığına maruz kalmayınız. Şapka ve sun- block kremler kullanabilirsiniz


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Adaylarında Çene ve Yüz Yapıları Orantısı Nasıl Planlanmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► En İyi Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Çene Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Adaylarında Çene ve Yüz Yapıları Orantısı Nasıl Planlanmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:43
Top