2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsellikle İlgili Problemler ve Cinsel Terapi
MAKALE #10257 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Ocak 2013 | 5,044 Okuyucu
Cinsellik insanların en temel ihtiyaçlarından biridir. Cinsellik sadece bedensel ihtiyaçları değil, aynı zamanda duygusal yakınlık ihtiyacını da kapsamaktadır. Dolayısıyla partnerler arasındaki ilişkinin her türlü duygusal ve bedensel yansıması cinsellik olarak tanımlanabilir.

Yaşamın önemli olan alanlarından biri olan cinsellik içinde bedensel, duygusal, toplumsal vb. birçok faktörden etkilenir. Dolayısıyla bu faktörler nedeniyle çeşitli cinsel sorunlara ya da cinsel işlev bozukluklarına rastlanabilmektedir.


Bilgisizlik nedeniyle cinsel ilişkinin kalitesinde meydana gelen problemlere cinsel sorun denilmektedir ve uygun bilgilenmeyle bu tür sorunlar çözülebilmektedir. Örneğin, boşaldıktan hemen sonra tekrar sertleşemediğini görüp bu yüzden morali bozulan bir çift düşünün. Böyle bir durumda erkeklerde boşalmayı gerçekleştirdikten hemen sonra tekrar uyarılıp sertleşmenin sağlanamayacağı, bunun için biraz zaman geçmesinin gerektiği bilinmediğinde gereksiz yere gösterilen çabanın strese neden olarak uyarılma düzeyini psikolojik olarak azaltabileceği bilgisi verildiğinde birçok yanlış anlamanın önüne geçilerek cinselliğin kalitesi artırılabilir.


Cinsel sorunların yanında cinsel işlev bozuklukları denilen problem türleri ise belirli bir süredir devam eden, cinselliğin kalitesini olumsuz yönde etkileyen, sadece bilgilenmenin yetersiz kalabileceği, dolayısıyla da cinsel terapi tedavisi yapılmasını gerektirebilecek türden problemlerdir. Bu problemlerden en sık rastlanan türleri aşağıda listelenmiştir:


Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozuklukları:
1. Vajinismus (Birleşme yaşayamama): Kadın cinsel organı olan vajina girişinde meydana gelen istemsiz bir kasılma nedeniyle birleşmenin sağlanamamasına vajinismus denilmektedir. Kadınlarda en sık rastlanan cinsel işlev bozuluklarından birisidir.
2. Uyarılma ve Orgazm Bozuklukları: Cinsellik sırasında uyarılma, orgazma ulaşma ve genel olarak cinsellikten alınan doyumda problemlerin olmasıdır.
3. Cinsel İstek Bozuklukları: Cinselliği başlatma ve sürdürme konusunda kronik isteksizlik yaşamak ve bu nedenle ilişkilerinde belirgin problemler yaşamaktır.

Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozuklukları:
1. Erken Boşalma: Sürekli ya da tekrarlayıcı şekilde, penis vajinaya girdiğinde, hemen sonra ya da öncesinde kişinin kontrolsüz olarak boşalmasına ve belirgin derecede sıkıntı yaşamasına neden olan bir durumdur. Erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğudur.
2. Sertleşme Bozukluğu: Herhangi bir cinsel etkinliği sürdürmek için yeterli sertleşmeyi sağlamak ya da sürdürebilmekte sürekli ve tekrarlayıcı şekilde güçlük yaşamaktır.
3. Cinsel İstek Bozuklukları: Cinselliği başlatma ve sürdürme konusunda kronik isteksizlik yaşamak ve bu nedenle ilişkilerinde belirgin problemler yaşamaktır.

Cinsel sorun ve bozuklukların toplumun yaklaşık yüzde 50 sinde bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu birçok problem türüne göre oldukça yüksek bir rakamdır. Cinsellikle ilgili yaşanan problemlerin birçok farklı sebebi vardır. En sık görülen nedenleri aşağıda verilmiştir:
  • Yatkınlık yaratıcı etkenler: Yetiştirilme tarzı, bozuk aile ilişkileri, yetersiz ya da yanlış cinsel bilgilenme, travmatik cinsel deneyim, cinsel kimlik ve yönelim farklılıkları, psikoseksüel roldeki güvensizlik, kişinin kendi hayatında yaşadığı kişiliğiyle alakalı problemler
  • Başlatıcı etkenler: Gebelik, doğum, emzirme, eşler arasında genel ilişki problemleri, aldatılma, partnerde cinsel işlev bozukluğu olması, tesadüfi şekilde problem yaşamak, fiziksel hastalıklar yaşamak, yaşlanma, psikiyatrik problemler (depresyon, kaygı problemleri vb.), travmatik cinsel yaşantılar, gerçekdışı beklentiler
  • Devam ettirici etkenler: Performans kaygısı-başarısızlık korkusu, suçluluk duyguları, partnerler arasında çekicilik kaybı, partnerler arasında zayıf iletişim, genel ilişkide sorunlar, yakın ilişkiye girme korkusu, kişinin kendisiyle ilgili genel olumsuz düşünceleri, yanlış cinsel inanışlar, kısıtlı ön sevişme, psikiyatrik problemler
Bir cinsel işlev bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız ya da cinsellikten aldığınız doyumu engelleyen bir cinsel sorununuz varsa cinsel terapi konusundaki bir uzmana danışabilirsiniz. Cinsel terapist öncelikle probleminizin size özel nedenlerini ayrıntılı bir değerlendirme görüşmesi ile belirleyerek buna yönelik bir terapi programı düzenleyecektir. Tedavinin iki temel öğesi görüşmelerde doğru bilgilenme ve özel cinsel egzersiz ödevleridir. Motivasyonunuz ve çabanızla birlikte, iyi bir cinsel terapi ile cinselliğinizi mevcut durumunuzdan daha kaliteli bir hale getirebilirsiniz. Özellikle cinsel birleşme yaşayamama (vajinismus) ve erken boşalma problemleri tedavide oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsellikle İlgili Problemler ve Cinsel Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Cinsel Mitler – Cinsellikle İlgili Uydurmalar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Ailenin Cinsellikle İlgili Sorularına Ne Cevap Veririz? Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsellikle İlgili Problemler ve Cinsel Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:07
Top