2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Yerinde Öfke Kontrolü
MAKALE #10258 © Yazan Uzm.Psk.Kayhan GÜRBÜZ | Yayın Ocak 2013 | 4,108 Okuyucu
İş yerinde öfke yaratan başlıca sebeplerden bazıları iş yükünün fazla olması, iş güvenliğinin olmaması, ücret yetersizliği, uygunsuz çalışma koşulları, iş kontrolünün düşük olması, takdir edilmeme, gereksiz bulunan kurallar, çalışanlarla iyi ilişkiler kurulamaması ve fikir ayrılıklarıdır. İş yerinde yaşanan bu sorunlar çalışanlar için yeteri kadar yorucu ve yıpratıcıdır. Bu bir çok kişide kızgınlık yaratır ki bu normaldir. Ancak bazı çalışanlarda kızgınlık zamanla daha yoğun bir hal alarak öfke ve saldırganlığa dönüşür. Dolayısıyla hem çalıştığımız sektörde saygınlığımız zedelenebilir hem de her gün görmek ve birlikte çalışmak zorunda olduğumuz insanlara karşı zor durumda kalabiliriz. Bununla birlikte iş performansımız da düşer. İş yerinde karşılaştığımız sorunları yönetebilmek,mücadele edebilmek ve sağlıklı değerlendirmeler yapabilmek için öfke kontrolünü sağlamak çok önemlidir. Aşağıda ki maddeler bizlere bu süreçte yardımcı olabilir.

İş yerinde öfke kontrolü için 10 öneri:


1. Yeterince uyuyun


Uykusuzluk ve yorgunluk kendinizi gergin hissetmenize yol açacağı için aksiliklere karşı tolerans seviyeniz düşebilir. Dolayısıyla daha çabuk öfkelenebilirsiniz. Kendinize dinlenmek için yeterli zaman ayrın.


2. Sağlığınıza özen gösterin


Sağlığımızla ilgili bazı sorunlar (özellikle troid sorunları veya şeker hastalığı) öfke üzerinde oldukça etkilidir. Sağlığınızla ilgili konuları ihmal etmeyin.


3. Farklı şeyler için zaman ayırın


Özellikle kendi işiyle meşgul kişilerin birçoğu zamanlarının büyük kısmını çalışarak veya işlerini düşünerek geçirirler. Stres yaratan bu durum öfke patlamalarını da tetikler. Size keyif verecek farklı şeylere zaman ayırın.


4. Düşmanca atıflardan uzak durun


Çevremizde olup bitenlere karşı çeşitli yorumlarımız olabilir, yapılan yanlışları, hataları düşmanca yorumlamak ve kötü niyete bağlamak yalnızca kızgınlığımızı artırır.


5. Tahminlerinizi bir kenara bırakın


Çoğu zaman elimizde yeteri bilgi olmadan birilerini veya bir şeyleri yorumlarız, tahminlerimizden üzerinden sonuca varırız. Bu hem olaylara ilişkin yanlış değerlendirmeler yapmamıza hem de daha kolay öfkelenmemize sebep olur. Objektif bir değerlendirme yapabilmek için olaya ilişkin bilgi toplayın.


6. Gerçek sorunu belirleyin


Problemi belirlemek çözüme ulaşmanın ilk yoludur. Örneğin patronunuz başarılı çalışmalarınıza rağmen sizi takdir etmiyorsa sizin için önemli olan onun bu kaba tutumu mudur? Yoksa motivasyon ihtiyacınız mıdır?


7. Kişiselleştirmeyin


Karşınızdaki kişi insanlara güvenmekte zorlanıyor olabilir, olaylara şüpheci bir yaklaşım tercih ediyor olabilir ya da tercih etmediğiniz bir üsluba sahip olabilir. Bu gibi tutumları kişiselleştirmek, yalnızca kendinize özel bir tutum olarak görmek gerek kendinize öfkelenmenize gerek karşınızdakine öfkelenmenize yol açabilir.


8. Dayatmalardan kaçının


Hepimizin iş ortamına, iş arkadaşlarına veya üstlerimize yönelik belli tercihleri olabilir, bu normaldir. Ancak bunları herkesin mutlaka uyması gereken kurallar gibi dayattığımız sürece, katı ve yüksek beklentilere sahip oluruz dolayısıyla hayal kırıklığına uğrama ihtimalimiz artar ve kolaylıkla öfkelenebiliriz.


9. Eleştiri


Birkaç kişinin sizi yetersiz veya sorumsuz bulması sizin yetersiz veya sorumsuz olduğunuzu söylemek için yeterli değil. İnsanların değerlendirme kriterlerinin farklı olabileceğini ve her konuda yetkin, istisnasız sorumluluklarını yerine getirebilen biri olmadığını da göz önünde bulundurursak eleştirilere karşı kolaylıkla öfkelenmeyiz.


10. Kişisel farklılıklara saygı gösterin


İnsanların farklı kültürlerden, çevrelerden, eğitim ve ahlak kurallarından ve farklı yaşam tecrübelerinden geçtiğini varsayarsak bazı kişilerle farklı değerlere ve farklı davranışlara sahip olmamız oldukça normaldir. Bu farklılıkları kabul etmemek bizi sıklıkla öfkeye götürür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Yerinde Öfke Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Kayhan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Kayhan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kayhan GÜRBÜZ'ün Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İş Yerinde Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:37
Top