2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişlerimizi Ömür Boyu Ağızda Tutabilmenin 10 Yolu
MAKALE #10272 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ocak 2013 | 5,471 Okuyucu
1)DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA;

Diş fırçalanması ve ağız bakımı diş sağlığımızın olmazsa olmazlarıdır.Bunu biliyoruz.Ama diş fırçalama alışkanlığının doğru yapılmadığı hatalı fırçalamanın yapıldığı ağızlarda ağız bakımından söz etmek mümkün değil bu nedenle diş fırçalama alışkanlığının doğru bir şekilde yapılması gerekir.

2)DOĞRU BESLENME;

Çikolata,abur cubuun diş sağlığımızı olumsuz etkilediğini hepimiz biliyoruz.Peki dişlerimizin sağlığını koruyan yiyecekleri biliyormuyuz.PEYNİR lazein içermesiyle ağız ve diş sağlığımızı bozan mikroorganizmalar üzerinde oldukça olumsuz etkiye sahiptir.YERFISTIĞI zengin fosfat içeriğiyle tükrük yapısını besler.YEŞİL ÇAY,ADAÇAYI antioksidan özellikleriyle tükrük yapısı ve diş eti sağlığını olumlu anlamda etkiler.
Çiçek,elma,kivi gibi yiyeceklerin ısırılarak yenmesi diş ve diş etlerinin sağlığı açısından da oldukça faydalıdırlar.

3)KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİNDEN FAYDALANMAK;

Dişler ilk ağızda yer aldıklarında oldukça derin oluk yapılarına sahipdirler.7-12 yaş arasında daimi dişlerin ağızda yer aldığı dönem çocukların ağız bakımlarını yapamadıkları fakat abur cuburunda en çok tüketildiği dönemdir.Daha yeni ağızda daimi olarak yerlerini almış azı dişlerinin bir çoğunun çürümesi bu döneme denk gelir.Bu nedenle gerek diş oluklarının kapatılması gerekse flor ygulamaları büyük azı dişlerinin korunması açısından oldukça faydalıdır.

4)SERT CİSİMLERİN DİŞLE KIRILMASINA ENGEL OLMAK;

Özellikle kabuklu kuruyemişler ön dişlerle tüketildiklerinde diş uçlarında aşınma hatta çatlamalara neden olurlar.Bu nedenle ön dişlerimizi dikkatli kullanmak özellikle sert kabuklu yiyecekleri kırmaktan uzak durmak gerekir.

5)GECE PLAĞI KULLANMAK;Geceleri yatarken istemsizce dişlerimizi sıkarız.Bu nedenle diş çiğneyici yüzeylerinde aşınmalar meydana gelir.Diş gıcırdatma alışkanlığı artık 18 yaş altı bireylerde gözüken istenmeyen bir alışkanlıktır.

Bu nedenle gece yatarken dişlerin birbirine gereksiz yere güç uygulamasını engellemek için gece plakları kullanılmalıdır.

6)ASİTLİ GIDALARDAN UZAK DURMAK ve ASİT EROZYONUNA KARŞI ÖZEL MACUNLAR KULLANMAK;

Asidin diş minelerinin üzerinde olumsuz etkisi vardır.Özellikle dişlerin dişetine bakan kısımlarında minenin ince olduğu bölgelerde asid aşınmaya neden olur.Bu nedenle asidli gıdalardan ve içeceklerden uzak durmak gerekir.Asidli gıdalarda ve içeceklerden uzak durulmadığında (Salatanın ve meyvenin bol tüketildiği) durumdada asid erozyonuna karşı macun kullanılabilir.

7)REFLÜ GİBİ MİDE PROBLEMLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK;

Gece belirli saat sonrasında tüketilen gıdalar,aşırı alkol tüketimi gibi sorunlarda mide asidi ağıza gelerek reflü rahatsızlığının benzeri olarak zarar verir.Reflünün mide kaynaklı olarak gerçekleştiği durumda damide asidi ağza gelerek dişlerde aşınmalara kırılmalara neden olur.Bu nedenle REFLÜ problemi var ise mutlaka tedavi edilmeli,yüksek yastık kullanmak gibi önlemlere baş vurulmalıdır.

8)DİŞ ÇAPRAŞIKLIKLARININ TEDAVİSİNİN YAPILMASI;

Dişlerde mevcut bulunan çapraşıklığın tedavisi hemen hemen her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.Diş çapraşıklığı tedavi edilmez ise dişlerin arasında taş ve çürük oluşumuna neden olur.

Özellikle 7-12 yaş arasında yapılan dişhekimi kontrolleri diş çapraşıklıklarının erken tespitini neden olur.Daha ileriki aşlardameydana gelen çapraşıklıklar ise ortadontik tedavi ile tabiî ki düzelirler.

9)DİŞLERİN KAPANIŞ KONTROLÜ;

Dişler adeta birerçarkın dişlisi gibi birbirleriyle kenetlenirler.Bu kenetlenme esnasında bir dişin diğer dişelere oranla uzun olması sonucu dişler dişler birbirine fazla değer temas eder ve o dişlerde kalıcı hasarlar zaman içerisinde oluşur.Bu nedenle fazla temas içerisinde olan dişlerin kapanış kontrolleri yapılarak birbirilerine aşırı teması kesilebilir.

10)AĞIZ KURULUĞUNUN ÖNÜNE GEÇMEK;


Bir çok diş çürümesinin ve diş taşı oluşumunun nedeni Ağız Kuruluğudur.Ağız kuruluğununda birçok sebebi vardır.Bunları kısaca özetlemek gerekirse kullanılan ilaçların yan etkisi başta olmak üzere sistemil rahatsızlıklar(şeker v.b.),yeteri sıvı tüketilmemesi,burun tıkanıklıkları ve ağız solunumunu sayabiliriz.Bu nedenle başta ağız kuruluğuna neden olan etkenleri uzaklaştırmak ve ağız kuruluğunu giderici tükrük yapısını destekleyici jeller kullanmak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişlerimizi Ömür Boyu Ağızda Tutabilmenin 10 Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dişlerimizi Ömür Boyu Ağızda Tutabilmenin 10 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:57
Top