2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Okulları
MAKALE #10281 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ocak 2013 | 6,133 Okuyucu
SURDA İLK GEDİK ANA - BABA VE EVLİLİK OKULLARIYLA AÇILDI. ARKASI GELECEK!

Her sorunun çözümü eğitimdedir. Ama hangi eğitimle? Doğru, nitelikli ve bütüncül bir eğitimde.

Aile sorunlarının çözümü söz konusu olduğunda aile danışmanlığı ya da evlilik terapisi yaygındır, malum. Oysa son dönemde “Evlilik Okulu” adıyla hizmet veren eğitim birimleri de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bence de doğru olan budur. Evlilik sorunları sınırlı süreli evlilik terapileriyle değil; daha kapsayıcı bir program halinde sürdürülen, daha bütüncül mesajlar veren, dolayısı ile de daha geniş bir farkındalık ve değişim imkanı sunan evlilik okullarıyla çözülebilir ancak.


Terapilerin boşanma sürecinde, “Araya vaktinde ve doğru bir biçimde giren” aile büyüklerinden çok daha anlamlı bir katkı yapmaması gerçeği bu ihtiyacın bir başka göstergesidir.


Ancak klinik çalışmayı önceleyen, çünkü bunu doktorluk - hekimlik gibi daha profesyonel bir iş olarak algılayan, eğitime ise kamu eğitimciliği gibi görerek burun kıvıran - küçümseyen sektör sırf bu nedenle bu işe biraz soğuktur. Daha doğru bir ifadeyle terapi klasik psikologluk ve uzmanlık algısına daha uygun bir hizmet biçimidir; ancak eğitim öyle değildir.


Ayrıca terapi bireysel nitelikli ve yoğun emek bazlı bir hizmet olduğu için daha kazançlıdır; ancak eğitim daha makul ücreti olan, çünkü topluca da alınabilen, yani ancak sürümden kazanılabilen bir yardım biçimidir.


Terapiler de aslında bilgi eksenli bir değişimleme sürecidir. Dolayısı ile bir çeşit eğitim faaliyetidir aslında. Daha yoğun olarak hastalık denilen sorunların sağaltımında kullanıldığı için, biraz da hekimlerin onu salt kendi uhdelerinde tutma çabaları yüzünden tıbbi bir tedavi tekniğiymiş gibi bir anlamla ve çağrışımla yüklenmiştir.


Oysa eğitimden farkı yok denecek kadar azdır. Malum eğitimin literatürde geçen klasik tanımı istendik yönde ve kalıcı nitelikli davranışlar kazandırabilme uğraşıdır. Yani eğitimin de terapilerin de esas amacı davranışlarda istendik yönde kalıcı değişiklikler yaratmaktır.


Terapilerin bildiğimiz eğitimden tek farkı uygulanış biçimidir. Bu önemli bir fark değildir. Çünkü iki ilacın kullanış biçiminin farkı olması ikisinin de temelde aynı madde yani ilaç olmaları gerçeğini değiştirmez.


Terapi ile eğitim arasındaki tek fark terapilerin daha çok (grup terapileri de vardır ancak adına grup eğitimi demek daha uygundur) bireysel ve sınırlı süreli olmasıdır. Oysa bu tür bir eğitim yeterli ve bütüncül değildir. Haliyle değişimleme gücü sınırlıdır.


Bu durumda terapi denilen eğitimlerin yerlerini bildiğimiz yaygın eğitime terk etmesi gerekmektedir. Çünkü hiçbir yöntem sırf eskiden beri var olduğu için kutsal değildir; esas ve öncelikli olan kamu - insan menfaatidir.


Aile sorunlarını, çocuk davranış sorunlarını, dahası her problem türüyle ilgili ciltlerce kitap yazılabilecek kadar çok ve çeşitli olan sorun mekanizmalarını (oluş nedenlerini, gelişme - sürme şekillerini ve muhtemel sonuçlarını) kişilere bir kaç seanslık terapilerde her yönüyle ele alabilmek mümkün değildir. Bu sırf maddi sebeplerle bile sürdürülebilir değildir.


En önemlisi de her terapide bilgi ve oluşturacağı farkındalık kadar gerekli olan ikna çabası terapilerin sınırlı sürelerine sığabilecek kadar basit bir iş değildir.

Doğal olarak terapiler bu sorun ve çözümleme okullarından geçmiş, dolayısı ile derin bir bilgi, iç görü ve farkındalık yapısı oluşmuş kişilere (gerektiği hallerde) ekstra olarak hizmet veren spesifik bir hatırlatma – pekiştirme veya lokal yardım türü olarak varlığına devam etmelidir sadece.

Sadece evlilik için mi böyle olmalıdır?


Çocuk davranış problemlerinin ilacı da aynı şekilde yüzeysel, pahalı ve çoğu zaman gerekli sürdürülebilirliği sağlamayan terapi ve danışmanlık hizmetlerinde değil; anne – baba okulu adlı uygulamalardır.


Ancak paragöz, bir yerlerden üç – beş sertifika devşiren, ancak temel psikoloji ya da davranış bilimleri alt yapısına ve formasyonuna sahip olmayanlarca değil; ehil ellerce verilmesi şartı ile.


Aksi halde eğitim geri teper; sorunları öldürmeyen her darbe daha da kuvvetlendirici yönde işlev görür.


Aile sorunları için evlilik okulları…


Çocuk davranış problemleri için de ana – baba okulları…


Şimdilik iki sorun alanında dahi olsa yanlış yol fark edildi; doğru güzergaha girildi. Bu ümit verici bir gelişme.


Surda gedik açıldı; içinde benim de bulunduğum bireysel yardım statükosu bu iki alanı kaybetmek üzere. Bunu peş peşe gelecek diğer gedikler izleyecektir.

Bu kayıplar –mesleki olarak belki aleyhimize görünse bile- en hayırlı kayıplar olarak tarihteki yerini kuşkusuz ki alacaktır.

Panik atak eğitim grupları…


Depresyon eğitim grupları…


Ve dahası…


Ruhsal yardım ibresi tıbbi tedaviden bireysel terapiye dönmek üzereyken toplu eğitime geçecek, böylece insanlar daha fazla zaman kaybetmeyecektir.


Burada bizi bekleyecek muhtemel tehlike bu işi de ranta çevirmek isteyecek sertifika aşığı ve işi hemen tekelleştirme eğilimi baskın olan bir kısım eğitim lobilerinin pusuda beklemesidir.


Ancak onların şuan ki sektör kadar zararlı olabileceklerini düşünmüyorum.


Çünkü eğitim daha yoğun bir müfredat olduğu için bilinçlenmeye ve farkındalığa daha açık bir hizmet türüdür!


Psikolog

İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Okulları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Yeni Nesil Okulları Şenay YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Okulları' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:38
Top