2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Ultrason Zararlı Mıdır?
MAKALE #10287 © Yazan Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL | Yayın Ocak 2013 | 3,826 Okuyucu
Gebelikte Ultrason Zararlı mıdır?

Ultrasonografi, yüksek frekanslı ses dalgalarının gönderilmesi ve gönderilen dokudan geri dönen ses dalgalarının bir ekrana yansıtılmasıyla görüntü elde edilmesi esasına dayanan, röntgen ışınları içermeyen bir yöntemdir. Ultrasonografinin anne karnındaki bebek üzerine olumsuz etkisini gösteren bir veri yoktur ve gebelik döneminde güvenle uygulanabilmektedir. Buna karşın gebelik dönemindeki ultrasonografi, tüm diğer tıbbi yöntemler gibi, ancak gerekli olduğu hallerde, bu konuda uzman ve yeterince bilgili kişiler tarafından ve uygun ekipmanlar kullanılarak yapılmalıdır. Bir ultrasonografi muayenesi türü olan ve özel durumlarda bebeğin kan dolaşımı ile ilgili araştırmalarda kullanılan Doppler ultrasonografi, gebeliğin ilk aylarında ve uzun süreli yapıldığında, gelişmekte olan embriyo üzerine olumsuz etkileri olabileceği tespit edildiğinden, özellikle ilk 3 ay içinde ancak gerekli durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.


Ultrason Muayenesi Nasıl Yapılır?


Gebelik ultrasnografisi karın yoluyla ya da vajinal yolla yapılabilir. Karın yoluyla yapılan ultrasonografi muayenesi, muayene masası üzerine uzatılan hastanın karnına bir miktar sıvı jel döküldükten sonra, ses dalgaları gönderen bir aletin karın üzerinde gezdirilmesi ile yapılır. Bu acı verici ya da rahatsız edici bir işlem değildir ve süresi muayenenin amacına göre 10 dakika ile 1 saat arasında değişir.


Abdominal Ultrason Muayenesi ile Neler Görülebilir?


Anne karnındaki bebeğin kaç tane olduğu

Bebeğin pozisyonu
Bebeğin sıvısının miktarının normal olup olmadığı
Bebeğin yaşayıp yaşamadığı
İç organları
Bebeğin kan dolaşımını
Bebeğin gelişimi ve tahmini kilosu
Plasentasının değerlendirilmesi,
Bir Down sendromu tarama testi olan ense saydamlığının ölçülmesi ve burun kemiğinin araştırılması
İkiz gebeliklerde plasenta sayısının ve kese sayısının belirlenmesi amacıyla kullanılır.
Vajinal Ultrason MuayenesiNasıl Yapılır, Gebelikte Zararı Var mıdır?

Vajinal yolla yapılan ultrasonografi, ses dalgaları gönderen bir aletin vajinaya yerleştirilmesi ile uygulanır. Bu acı ya da rahatsızlık verici bir işlem değildir. Annede enfeksiyon ya da düşük gibi riskler taşımaz. Kural olmamakla birlikte daha çok, erken gebelik haftalarında, ilk 3 ay içinde gebelik tanısı, gebeliğin iç mi dış mı olduğu, gebeliğin yaşı, embriyo sayısının tespiti, embriyonun yaşayıp yaşamadığı ve bebeğin iç organlarının ve büyümesinin değerlendirilmesi için kullanılır. İlerleyen gebelik haftalarında, erken doğum eylemi tanısında ve taranmasında rahim ağzı boyunun ölçülmesi ve plasentanın önde gelip gelmediğinin araştırılması için kullanılır. Ayrıca çok sık olmamakla beraber gebeliğin son aylarında, başın doğum kanalına yerleştiği durumlarda, bebeğin beyin dokusunu karın yolu ile değerlendirmek zor olduğunda kullanılabilir.


Ultrason Muayenesi Ne zaman ve Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?


Gebelik yaşının ultranografi ile tayini açısından en uygun dönem ilk 3 aydır. Yine ikiz gebeliklerde plasenta ve kese sayısının belirlenebilmesi için en uygun dönem ilk 4 aydır.


Ultrasonografi yukarıda belirtilen endikasyonlar yani gereklilikler ile bir gebelik döneminde toplam 4 kez şu zamanlarda uygulanmalıdır


İlk 3 ay içinde: Gebelik yaşının ve embriyo sayısının belirlenmesi için, bebeğin yaşayıp yaşamadığını, iç ya da dış gebelik tanısını koymak için

11-14. haftalar arasında:Ense deri saydamlığı, burun kemiği varlığı ve bebekteki büyük anormalliklerin tespiti için
20-22. haftalar arasında: Bebekte anormallik varlığını, plasentanın yerini araştırmak ve rahim ağzı boyunu ölçmek için
32. haftada: Bebeğin büyümesini değerlendirmek için
Bu muayenelerin sayısı ve sıklığı, hekim tıbbi nedenlerle gerekli gördüğü takdirde arttırılabilir.

Ultrason Muayenesi ile Bebeğin Herşeyi Görülebilir mi, Zeka Seviyesi Belirlenebilir mi?

Ultrasonografi, anne karnındaki bebeğin sağlığı ve durumuyla ilgili bize çok değerli bilgiler vermekle birlikte, gelişmekte olan fetusun tüm hastalıklarının tanısı ultrasonografi ile konamaz. Ultrasonografi ile büyük fetal anormalliklerin pekçoğu tanınabiliyor olmakla birlikte, bebeğin gelişimin değerlendirilmesi ve küçük fetal anormalliklerin tanısındaki değeri daha az nettir. Ultrasonografi ile tanısı konamayacak pek çok genetik ve gelişimsel bozukluklara bağlı hastalıklar vardır. Ayrıca fetus anne karnında gelişmesini 9 ay boyunca sürdürdüğünden bazı hastalıklar gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların daha önceden ultrasonografiyi yapan hekim tarafından görülmemesi, her zaman hekimin bu hastalığın tanısını atladığını göstermez. Yapılan ultrasonografinin bebekteki anormallikleri tespit olasılığı, yapan kişinin tecrübesine ve ultrason ekipmanlarının teknik özelliklerine göre %20 ile 80 arasında değişmektedir.


Ultrason muayenesi ile bebeğin zeka seviyesi belirlenemez. Yalnızca zeka özrüne neden olabilecek bazı genetik hastalıklardan şüphelenilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Ultrason Zararlı Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yeşim BÜLBÜL Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL'ün Makaleleri
► Gebelikte Zararlı Beslenme Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Dört Boyutlu Ultrason Op.Dr.Şenay AYCAN
► Vajinal Muayene Ağrılı Mıdır? Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Ultrason Zararlı Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:55
Top