2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite Hakkında Bilgi Sahibi Misiniz ?
MAKALE #1029 © Yazan Dyt.Burcu CÖMERT | Yayın Mayıs 2008 | 7,562 Okuyucu
Obezite hakkında bilgi sahibi misiniz ?

Kilo nasıl değerlendirilir ?

Kilo sorunları genellikle toplumda merak konusu olan ve sık sık konuşulan konulardan biridir. Şişmanlık hakkında ne kadar bilgiye sahibiz ve kendimizi korumak için neler yapabiliriz?
‘’Şişmanlık’’, vücutta fazla miktarda yağ dokusu birikmesi sonucunda ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yağ dokularının oranı diğer dokulara göre
artmıştır. Şişmanlığın saptanmasında ‘’BKİ’’ dediğimiz, basit ve pratik bir formül kullanıyoruz. Boy ve ağırlık ölçülerini alıp bununla ilgili standartlarla karşılaştırıyoruz.

BKİ (beden kitle indeksi) : Ağırlık (kg)
Boy (m)2

BKİ: < 20 ise zayıf
20 - 25 ise sağlıklı
25 - 30 ise hafif şişman
30 - 35 ise 1. derece obezite
35 - 40 ise 2. derece obezite
> 40 ise morbid obezite

Eğer beden kitle indeksiniz 20-25 arasında çıktı ise sizin durumunuz idealdir. 25-30 arasında çıktı ise derhal harekete geçmenizi öneriyorum, şu an kilolarınız sizi rahatsız etmiyor olabilir fakat ilerisini düşünmeniz gerekir ve vücudunuzda birikmiş olan yağlar size ilerisi için tuzaklar hazırlayabilir. Eğer beden kitle indeksiniz 30 ve üzerinde ise belki bugüne kadar fark edemediniz fakat sağlık açısından riskli bir durumdasınız ve bir hekim ve diyetisyen desteği ile fazla yağlarınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

İdeal sağlık göstergesi olarak kullandığımız diğer bir ölçüde ‘’bel ölçüsü’’dür. Kadınlar için 80 cm’in üzeri risk, 88 cm’in üzeri ise yüksek risk olarak tanımlanmaktadır. Erkekler için ise 94 cm’in üzeri risk, 102 cm’in üzeri yüksek risk olarak tanımlanmaktadır. Hemen bir mezura edinip bel ölçünüze bakmanız sizin için faydalı olacaktır.

Peki şişmanlığın nedenleri nelerdir ?

Fazla yemek yeme, porsiyonlarımızın büyük olması, fiziksel hareket azlığı, psikolojik bozukluklar, metabolik ve hormonal bozukluklar olabilir.

Şişmanlığın zararları ;

Ağır bir vücudu taşımak güçtür, orta yaşlı ve yaşlılarda ağır bir vücut eklemlerde ağrıların artmasına sebep olabilir. Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, hiperlipidemi, Tip 2 diyabet riskini arttırır. Psikolojik olarak sizi olumsuz etkiler. Yaşam kalitenizi düşürür ve yaşam sürenizi kısıtlar.

İdeal kiloya ulaşmak düşündüğünüz kadar zor değil !

Hepimizin sağlıklı ve en önemlisi kaliteli bir yaşam sürebilmesi için sahip olması gereken bir ideal kilosu vardır. Bu ideal kiloya ulaşmak için neler yapılabilir?

İşte sağlıklı zayıflamak için bir uzman eşliğinde ilk yapılması gerekenler;
  • Kan rutinleri ve troid fonksiyon testleri yapılmalı
  • Bireyin bazal metabolizma hızı hesaplanmalı
  • Bireye, harcadığı enerjiden daha az enerji içeren dengeli beslenme programı hazırlanmalı
  • Besinler, protein karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerce yeterli olmalı
  • Doyurucu ve bireyin beslenme alışkanlığına uygun besinler seçilmeli
  • Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
Unutmayınız ki hızlı zayıflayan kişi verdiği kiloları kısa sürede geri alır. Bu nedenle haftada 250 gram veya 1 kg veya ayda 3 - 4 kg dan fazla kilo verilmemelidir.

Sağlıklı zayıflamak için neler yapabilirsiniz ?

ü Mutlaka kahvaltı yapın
ü Yediğiniz besin miktarını azaltın
ü Tek çeşit besinle beslenmekten kaçının
ü Aralarda atıştırmaktan kaçının
ü Düzenli yiyin, öğün atlamayın
ü Şekerli ve yağlı besinlerden kaçının
ü Süt, yoğurt, peynir gibi ürünleri alırken yağsız veya yarım yağlı olanları tercih edin
ü Tatlı yerine meyve yemeyi alışkanlık haline getirin
ü Yağlı ve unlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin
ü Hazır besinleri tercih etmeyin
ü Yiyecekleri yavaş yiyin
ü İyi çiğneyin
ü Yemek tabağınızı küçültün
ü Salata tabağınızı büyütün
ü Günde en az 1,5 litre su için
ü Alkollü içki, hazır meyve suyu yerine su, ayran, maden suyu tercih edin
ü Aktivitenizi arttırın
ü En önemlisi bir uzmandan destek alın !

Diyetisyen Burcu CÖMERT



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite Hakkında Bilgi Sahibi Misiniz ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Burcu CÖMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Burcu CÖMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu CÖMERT Fotoğraf
Dyt.Burcu CÖMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi62 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Burcu CÖMERT'in Makaleleri
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Çocuklarda Obezite Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Obezite ve Çocuk Dyt.Perran AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Obezite Hakkında Bilgi Sahibi Misiniz ?' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:19
Top