2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yarıyıl Tatili ( Sömestr Tatili ) Nde Neler Yaşanacak?
MAKALE #10291 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Ocak 2013 | 4,867 Okuyucu
SINIFLARA GÖRE YARIYIL TATİLİ HEYECANI

Okulların yarıyıl tatiline girmesine az zaman kaldı. Bazı okullar farklı şekilde tatil uygulamaları yapsalarda, ülkemizde klasik anlamıyla sömestr tatili, onbeş günlük dinlenme süresi başlayacak.

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yaş gruplarına göre her çocuk için ayrı bir anlamı olmakta. İlköğretim kurumlarının herbir sınıfı için ayrı özellikler, ayrı beklentiler, farklı duygusallıklar yaşanmakta. Her yaş, her öğrenci, sömestr tatiline ayrı bir anlam yüklemekte. Karne heyecanı ilköğretim öğrencileri için daha büyük boyutlarda yaşanmakta. Her ne kadar ders sayısı az olsada, sınıf öğretmeninin değerlendirmeleri, öğretmen kanaati öne geçmekte. Öğretmenin -gözüne girme- çabalarının sonuçlarının ne olacağı ayrı bir heyecan ve beklenti kaynağı olmakta. Sınıf arkadaşlarına göre sınıftaki sıralamanın ne olacağı, filanca arkadaşın son zamanlarda yeteri kadar gayret göstermemesi ile sıralamada üst sıralara yerleşip, yerleşilemeyeceği merak konusu olmakta. Ya da ‘’ben hasta olmuştum, son sınavlara çalışamamıştım, ama öğretmenim benim çalıştığımı biliyordu, mutlaka bunu göz ardı etmemeli, etmez’’ görüşleri hep kafaları karıştırmakta ve heyecanlı bekleyiş sürmekte. Hesaplar uzun vadeye dayanmasa da kısa vadenin, 2. dönemin nasıl geçeceği, daha fazla çaba sarfetmenin gerekliliği ya da gösterilen çabanın öğretmen tarafından farkedilmemesi ile içten içe öğretmene küsme ve içe dönme durumlarının yaşanabilmesi mümkün olmaktadır.
Erken 1. Sınıf için yarıyıl tatili daha farklı önem arzetmekte, sömestr tatilinde daha fazla oyun oynayabilme isteği ve rahatlama duyguları daha fazla yaşanabilmektedir. Bireysel farklılıklar gösterse de çocuklar 1. Dönemi bitirmenin gururunu da ayrıca duyacaklardır. Tatili oyunlarla dolu dolu geçirmenin istek ve heyecanını yaşayacaklardır.
Eğitim –öğretimin ilk 4 lük bölümünde 2. Sınıflar okula ve yeni çevreye ortalama olarak alışmışlardır ve arkadaşlıklar ve öğretmene bağlılık ile kendilerini okulda daha rahat hissetmelerini sağlamışlardır. Bu arada okuma-yazma gibi temel ve önemli konuları da başarmanın mutluluğunu yaşamaktadırlar. Bu arada çekingenlik, sessiz olma, içe kapanma, tırnak yeme, alt ıslatma gibi sorunlar da çocuğun kendini stres altında hissetmesi ile açığa çıkabilir.

Bu gibi durumlarda sömestr tatili çocukların destek almak için uygun zaman dilimlerindendir. Çocuğu rahatlatmak ve 2. Dönemin daha iyi geçmesi için planlama yapmak gerekmektedir.

3. ve 4. Sınıflar çocuğun arkadaşları ile ilişkilerinin daha kemikleştiği, geleceğe yönelik planların bilincinde oldukları zaman dilimlerindendir. Hatta eğitim-öğretimin 2. 4 lük bölümünün arkadaşlarla şekillendirmek istenildiği bir dönem olacaktır. Okul değişikliği yapan öğrenciler için böyle bir aidiyet duygusu yaşanmayabilir. 3- 4 ve 5. Sınıflar tatilde gidecekleri filmleri ve etkinlikleri takip etme heyecanı yaşamaktalar. İkinci halka aile bireyleri il dışındalarsa onları ziyaret etme ve planlamalar gündemde olacak ve büyükleri görme ve onlarla birşeyleri paylaşma duyguları öne çıkacaktır. Her ne kadar aile bireyleri çok seviliyorsa da bilgisayar oyunları her zaman için en önde yerlerini koruyacaklardır.
Ortaöğretim; sınavların ağırlığının ilköğretime göre daha ağırlıklı hissedildiği dönem olmakta. Puanlar, sıralamalar, deneme sınavları, gelecekte mesleği planlama çabaları, ama sonrada çok alakasız başka mesleklerde karar kılma durumları yaşanmakta. Burada en rahatsız edici konu dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olmakta ve çalışmayı derinden etkilemektedir. Ailelerin çocukla en fazla çatıştığı durum olarak göze çarpmakta ve aile ile ilişkiler zarar görmektedir. Burada da durumun neden kaynaklandığı, pedagogtan destek alarak günü planlama ile ve başka egzersiz ve önerilerle giderilip giderilemeyeceği belirlenmeli ve belki başka uzmanlarla işbirliği yapılmalıdır.

Lise grubunda ise herşey gençlerin kontrolünde olup, karnenin nasıl geleceği ortalama olarak bellidir. Okul dersleri ve üniversite sınavlarına hazırlık gündemin 1. maddesidir. Bir taraftan ergenlikle başa çıkmak ve arkadaş, karşı cins ilişkileri, bir taraftan aile ile ilişkilerde sorun yaşamadan ya da yaşayarak ilişkiler devam eder. Tatil planlarının içinde aileden uzak tatil yapmak, arkadaşlarla sanal iletişim, internet ve bilgisayar oyunları, kitap okumak, müzik dinlemek sömestr tatilinin büyük beklentileri içindedir.
Üniversiteye hazırlanmak için dersane çalışmaları da olmazsa olmazların içinde yerini korumaktadır.

Herşeyin gönlünüzce olduğu İYİ TATİLLER dilerim..

ÖZNUR SİMAV-PEDAGOG
AİLE DANIŞMANI- DANIŞMAN ÖĞRETMEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yarıyıl Tatili ( Sömestr Tatili ) Nde Neler Yaşanacak?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Sömestr Tatili Kabus Olmasın S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
► Birinci Yarıyıl Biterken Aklıma Takılanlar Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yarıyıl Tatili ( Sömestr Tatili ) Nde Neler Yaşanacak?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:16
Top