2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendinizi Değil, Kilonuzu Kaybedin
MAKALE #1030 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Mayıs 2008 | 6,744 Okuyucu
Her yıl yaz aylarına doğru, özellikle bayanlarda kilo verme telaşı başlar . Kilolarını hızlı, acısız vermek ve sonsuza kadar bu şekilde kalmak isterler. Genellikle hızlı ve sihirli bir beslenme programının yanında , ilaç veya mucizevi bir besin de istenmektedir. Bu süreçte kendisini beslenme konusunda bilinçlendirmeye, sağlıklı ve uzun dönemde kilo verecek şekilde bir program oluşturmaya istekli olan kişi sayısı maalesef oldukça azdır.

Eğer size verilen beslenme programı, sizde uzun süreli beslenme davranış değişikliği oluşturmaya yönelik olmazsa, kısa sürede çok fazla kilo vermeyi vaat ediyorsa ( bir haftada 5-10 kilo gibi) o programa hiç başlamamanız daha iyi. Kilo sorununuza ilaç, akapunktur gibi geçici çözümler yerine kalıcı çözümler arayın. Ömrünüz boyunca ilaç kullanamazsınız veya akapunktur yaptıramazsınız. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zor olabilir fakat imkansız değildir. Daha sağlıklı olmak, hastalıklara karşı risk altında olmamak adına beslenmenizde yapacağınız değişiklikleri denemenize değer.

İşinizi yeni kaybettiyseniz, boşanmanın ortasındaysanız veya bakıma muhtaç bir yakınınızla ilgileniyorsanız , bu beslenme alışkanlıklarınızdaki değişiklikler için uygun bir zaman olmayabilir. İşleriniz biraz düzene girene kadar kilo verme sürecini biraz ertelemek daha mantıklı olacaktır. Sağlıklı , ideal kilonuza inmek '' konsantrasyon ve enerji '' gerektirir.

  • Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Ulaşmanız gereken (veya istediğiniz) ideal vücut ağırlığını beden kitle indeksi formülünden yararlanarak bulun. Beden kitle indeksi vücut ağırlığını boyun metrekaresine oranlayarak( kg/ m²) bulunur. 20-25 arası normal, sağlıklı aralıktır. Eğer 55 yaş ve üstünde iseniz beden kitle indeksinizin 26 veya 27 olması kabul edilir olabilir. Hedefinizin ulaşılabilir olması önemlidir. Hedefinizi başlangıç için 25-30 kilo kadar şeklinde belirlerseniz, hayal kırıklığı kaçınılmazdır. Unutmayın, şu anki vücut ağırlığınızın %5-10 kaybı bile sağlığınızda olumlu gelişmeler sağlayacaktır.
  • Yeterli ve dengeli beslenme kuralını uygulayın. Ana öğünlerinizde ( sabah, öğle ve akşam) mutlaka her besin grubundan en az bir besin bulunsun. Besin çeşitliliği sağlıklı beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde besin çeşitliliğini gösteren örnek menüler :
Kahvaltı
Süt+ beyaz peynir+ kepekli ekmek+ domates-salatalık-maydonoz
Taze sıkılmış meyve suyu+ sebzeli omlet + kepekli ekmek

Öğle ve akşam
Makarna + köfte + salata + yoğurt
Etli sebze yemeği + pirinç pilavı + cacık
  • Uzun süre açlık vücudunuza yarardan çok zarar verir. Bunun yerine öğün sıklığınızı arttırın. Gününüze en az 2 öğün daha ekleyin. Bu öğünlerinizi kahvaltı – öğle ve öğle- akşam yemekleri arasına yerleştirin. Bu küçük öğünler sizin bir sonraki öğünde çok aç olmanızı engelleyecek, daha fazla yememenizi sağlayacaktır. Bu öğünlerde süt ve süt ürünlerini, meyveleri ve şekersiz bisküvileri tercih edebilirsiniz.
  • Günlük su gereksinimi bireyden bireye farklılık gösterir ancak gün boyu vücuttan kaybedilen ( idrar, ter, nefes alma vb) suyu karşılamak için en az 6-8 bardak su içilmelidir. Kilo verme sürecinde yemeklerden önce en az 1 bardak su içilmesi hem porsiyon kontrolünde kolaylık sağlar hem de sıvı alımınızı arttırmanızı sağlar.
  • Süt ve süt ürünlerini yarım yağlı veya yağsız tercih edin. Tam yağlı ve yarım yağlı süt ürünlerinin arasında 50-60 kalori kadar fark vardır. Bu farkın tamamen yağlardan kaynaklandığı düşünülürse, az yağlı olanlarını tercih etmek vücut yağının azalmasında daha etkili olur.
  • Herkesin beslenme programını sabote eden bazı besinler vardır. Bu besinler bazıları için çikolata, kek ve bisküviler bazıları için kuruyemişlerdir. Bu tür besinlerle aynı çevrede olmaktan kaçının.
  • Proteinli besinlerin sindirimi uzun sürer böylece uzun süre tokluk hissi sağlayarak kısa sürede tekrar acıktırmaz. Ana ve ara öğünlerinizde süt ve süt ürünleri gibi proteinli besinleri tercih etmeniz hem sizi doyurur hem de daha fazla yemenizi engeller.
  • Egzersiz olmadan kilo kaybı düşünmeyin. Size özel beslenme programını ve yine size özel egzersiz programını birlikte uygulandığınızda vücut ağırlığının azaltılmasında maksimum sonucu alırsınız . Tempolu yürüyüş, jogging ( yavaş koşma), bisiklet ve yüzme kilo kontrolünde yardımcı sporlardır çünkü vücut bu sporları yaparken enerji olarak yağları kullanır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendinizi Değil, Kilonuzu Kaybedin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kendinizi Değil, Kilonuzu Kaybedin' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:41
Top