2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr ile Performans Geliştirme
MAKALE #10313 © Yazan Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER | Yayın Ocak 2013 | 5,724 Okuyucu
EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) ilaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu , kaygı , suçluluk duyguları , depresyon , fobiler , panik bozukluk, yas gibi kişiye rahatsızlık veren semptomların azaltmasında kullanılır . İlk kez 1987 yılında Psikolog francise Shapiro tarafından keşfedilmiş bir tekniktir. Shapiro EMDR ‘ın , işlemleme süreci yarıda kalan travmatik anıları , sağlıklı bir biçimde işleyerek , bu anıya bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesini sağladığını belirtmiştir.

EMDR yani Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme tekniği son yıllarda performansı ve özgüveni geliştirmek için çok sık kullanılmaktadır. EMDR ile iş hayatı performansı , sahne performansı ve yaratıcılığı artırmada , sporcularda en üst düzey performans geliştirmede son derece olumlu sonuçlar alınmaktadır. EMDR , işyerlerindeki performans geliştirme çalışmalarında iki farklı alanda uygulanmaktadır :
- Özel yaşantı veya profesyonel iş alanından kaynaklanan sorunların iş performansını etkilediği durumların üstesinden gelmek.
- Kişinin hayatını etkileyen belirgin bir sıkıntı olmasa da mevcut performansın geliştirilmesi.
Araştırmalar gösteriyor ki geçmişte yaşanan olumsuzluklar insanların üzerinde engelleyeci bir etki yaratıyor. Bu etki ortadan kalktığında kişinin performansında gözle görülür şekilde yükselmeler gerçekleşiyor. EMDR bu aşamada kısa sürede net sonuç veren bir teknik. Diğer yandan EMDR ile kişilerin olumlu yaşantıları ve olumlu özellikleri geliştirilerek performansları arttırılmaktadır.
Üst düzey yöneticilerin liderlik vasıflarını kuvvetlendirmek , iş hayatına henüz başlarında olan bireylerin var olan performanslarını daha iyi bir noktaya getirmek , sanatçıların ve sporcuların endişe düzeylerini indirme ve kendilerine güvenlerini arttırmak için EMDR etkin olarak kullanılan bir tekniktir. Bu konuda uygulamalar ve araştırmalar her geçen yıl devam etmektedir ve EMDR Terapisi alan bireylerin sonuçlarından çok memnun oldukları gözlemlenmektedir.

Emdr ile Performans Geliştirme


EMDR yani Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme tekniği son yıllarda performansı ve özgüveni geliştirmek için çok sık kullanılmaktadır. EMDR ile iş hayatı performansı , sahne performansı ve yaratıcılığı artırmada , sporcularda en üst düzey performans geliştirmede son derece olumlu sonuçlar alınmaktadır. EMDR , işyerlerindeki performans geliştirme çalışmalarında iki farklı alanda uygulanmaktadır :
· Özel yaşantı veya profesyonel iş alanından kaynaklanan sorunların iş performansını etkilediği durumların üstesinden gelmek.
· Kişinin hayatını etkileyen belirgin bir sıkıntı olmasa da mevcut performansın geliştirilmesi.

Emdr ın kullanıldığı en etkin alan , insanların karşılaştığı stresli durumlarında baş etme gücünü arttırmasıdır.

· Topluluk önünde konuşma ve sunum gerçekleştirme
· İş mülakatlarına girme
· Rekabete dayalı aktivitelere katılma
· Sınavlara girme
· Yaratıcı , sanatsal , spora dayalı performans aktiviteleri
· Sahne sanatlarında performans sergileme

gibigerek üst düzey yöneticilerin ve çalışanların, gerek iş hayatına yeni atılan, basamakları hızla tırmanmak isteyen kişilerin , gerekse sınava hazırlanan veya sahne sanatlarında performans sergileyen bireylerin ,var olan performanslarını daha iyi bir noktaya getirmelerini sağlamada yoğun olarak kullanılan ve etkinliği olumlu sonuçlarla da kanıtlanmış bir tekniktir.

EMDR meslek yaşamınızdaki performansınızı nasıl arttırabilir?

· Ertelemeyi durdurun
· Kayıp ve başarısızlıklarınızın üstesinden gelin
· Stresinizi yönetin
· İş konsantrasyonunuzu arttırın
· Sorun çözme becerinizi geliştirin
· Öfkenizi ve kaygınızı kontrol edin
· Yaratıcılığınızı geliştirin
· Kendiniz ve çalışanlarınız için motivasyonunuzu arttırın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr ile Performans Geliştirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'in Makaleleri
► Sporda Performans Geliştirme ve Emdr Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Zihinsel Antrenman ve Performans Psk.Fahri ŞAHİN
► Suçluluk Duygumuz ve Performans Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Performans Kaygısı Nedir? Psk.Deniz YILMAZ
► Performans ve Sunum Kaygısı Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Nlp ile Kendini Geliştirme Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr ile Performans Geliştirme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Kontrolü Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:19
Top