2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutluluk Veren Sağlıklı Yiyecekler
MAKALE #10326 © Yazan Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN | Yayın Ocak 2013 | 5,986 Okuyucu
Beslenme hayatımızın önemli bir parçasıdır ve Hipokrat'tan beri beslenmenin psikoloji üzerine etkileri araştırılmaktadır. Henüz elde kesin kanıtlar olmamakla birlikte vücudun çeşitli besinlere karşı mutluluk veren kimyasalları ürettiği gözlenmiştir.

Serotonin mutluluk hormonu olarak bilinen ve ruh halimizi olumlu yönde etkileyen bir hormondur. Serotonin eksikliğinde depresyon, obezite, hipoglisemi, migren gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Peki vücuttaki serotonin miktarını arttırmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
Serotonin yapımını arttıran; B vitamini, potasyum, omega-3 yağ asidi, triptofan, magnezyum ve çinko içerikli besinler tüketmeliyiz.

İŞTE MUTLULUK VEREN VE SEROTONİN İÇEREN 10 YİYECEK


1.CEVİZ


İçeriğinde bulunan omega-3 ve magnezyum sayesinde, vücuttaki serotonin salınımını arttırarak daha mutlu hissetmemizi sağlar.

Ayrıca, kalorisi yüksek bir yiyecek olmasına rağmen (100 gramı 650 kaloridir) vücut için oldukça faydalı olan omega-3 ve omega-6 içerir. Bu yağ asitlerinin en önemli faydası kötü kolesterol olan LDL'yi düşürüp, iyi huylu kolesterolü arttıran HDL'yi arttırmasıdır. Bu şekilde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

2.MUZ


Potasyum ve B vitamini kaynağı olan muz, sinir sistemi için oldukça önemlidir. Serotonin miktarını arttırarak günlük mutluluk kaynağımız olabilir.

Ayrıca, içerisinde bulunan potasyum sayesinde tansiyonu düşürmede ve dengelemede oldukça önemlidir. Yine potasyumdan zengin olması kalbi aritmi riskine karşı korur.

3.PEYNİR


İçeriğindeki protein ve çinko sayesinde daha mutlu hissetmemizi sağlar. Kavramsal ve duyusal fonksiyonları iyileştirir.

Ayrıca, hücresel fonksiyonlarda önemli rol oynayan çinko; saç, göz, cilt sağlığında yeri değiştirilemez bir mihenk taşıdır.

4.YOĞURT


İçeriğindeki yüksek protein, potasyum, B12, çinko gibi mutluluk veren ürünler içerir.
Ayrıca, içeriğindeki kalsiyum ve fosforla kemik ve diş gelişiminde oldukça önemlidir. Günlük beslenmenizde olmazsa olmazlarınızdan olmalıdır.

5. BALIK


İçeriğindeki omega 3 ve çinko sayesinde mutluluk verir.
Ayrıca, A ve D vitamininden zengin oluşu kemik gelişimini sağlar, içeriğindeki fosfor, çinko, iyot ise kemik gelişimi dışında, saç ve göz sağlığı için ve insülin hormonu yapımını sağlayarak kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Haftada 2 gün balık tüketimine özen gösterilmelidir.


AKSİNE MUTSUZ EDEN YİYECEKLER VE İÇECEKLER NELERDİR?


1. GAZLI İÇECEKLER


Gazlı içecekler, vücutta yağa dönüşürler ve içerilerinde bulunan basit şekerler modumuzu düşürerek mutsuz olmamıza neden olabilirler.

2. KATI YAĞLAR


Margarin 'doğal olmayan' bir yiyecektir. Bu nedenle vücut onu nasıl sindirmesi gerektiğini tam olarak kestiremez. Kalp ve damar hastalıklarına yol açar, insülin salınımını etkileyerek bizi kötü moda sürükler.

3. PATATES CİPSİ


Patates cipsileri bol yağda kızartılarak elde edilir, fazla miktarda yağ içermesi nedeniyle kalp damar hastalıklarına yol açarken, kızartma esnasında açığa çıkan akrilamid sebebiyle de kanserojen etki gösterir. Bu gibi olumsuz özellikleri bizi psikolojik olarak da kötü etkiler.

4. KURUYEMİŞ (İŞLEM GÖRMÜŞ)


Yüksek sodyum içeriği ve şüpheli gıda olan monosodyum glutamat nedeniyle migren, halsizlik, yanma hissi, bazı kişilerde solunum güçlüğü gibi sağlık problemlerine neden olacağından hem fizyolojik hem de psikolojik olarak sağlığımızı olumsuz etkiler.

5.ÇAY ŞEKERİ


Sindirime uğramadan, bağırsaklardan 15-20 dakikada emilerek kana geçen ve kan şekerini ani yükselten çay şekerinin fazlası vücutta yağ olarak depolanacak ve sizi mutsuz etmekle kalmayıp, sağlıksız bir ömür sürmenize de neden olacaktır.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Geçirmeniz Dileğiyle..

Dyt. Feray Çağıran
28.01.13
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutluluk Veren Sağlıklı Yiyecekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feray ÇAĞIRAN Fotoğraf
Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
Elazığ (Online hizmet de veriyor)
Doktor Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'ın Yazıları
► Uyutan Yiyecekler Dyt.Gülşen LÜKEL
► Kilo Vermeyi Sağlayan Yiyecekler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Mutluluk Veren Sağlıklı Yiyecekler' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:33
Top